banner388
banner390
banner410
banner408

Karadeniz'de bir ilk Samsun'da gerçekleşti 

Samsun'da 3D yazıcı tekniğiyle yapılan ameliyat başarılı geçti.

banner269

Karadeniz'de bir ilk Samsun'da gerçekleşti 

Samsun'da 3D yazıcı tekniğiyle yapılan ameliyat başarılı geçti.

07 Aralık 2018 Cuma 10:14
Karadeniz'de bir ilk Samsun'da gerçekleşti 

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Cerrahi ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Dr. Dursun Türköz ve ekibi tarafından Karadeniz’de ilk defa uygulanan "3D Yazıcı " tekniği sayesinde bir gencin hem psikolojisi ve görüntüsü düzeldi. 

Kafatası kemiğinde eksik olan 34 yaşındaki Hasan Ayhan geçirdiği ameliyat sonrasında kendini çok iyi hissettiğini sağlığına kavuştuğunu söyledi.

YEMEK YERKEN AĞZIMDAN DÖKÜLÜYORDU

Ameliyat sonrası hislerini belirten Hasan Ayhan "Ameliyattan önce göçüktü, şimdi düzeldi. Aynaya bakasım gelmiyordu. Aynaya baktığımda ağlıyordum. Dışarı rahat çıkamıyordum. Çünkü herkes bana bakıyordu. Konuşma güçlüğü çekiyordum. Yemek yerken ağzımdan dökülüyordu. Ama şimdi rahat konuşmaya başladım ve yemek yiyebiliyorum" diye söyledi.

KARADENİZ'DE BİR İLK 

Ameliyat hakkında bilgi veren Beyin Cerrahi ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Dr. Dursun Türköz, "Kafa kemik eksikliğinin giderilmesi olarak tanımlanan kranioplasti ameliyatını hem Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hem de Karadeniz Bölgesi'nde ilk kez gerçekleştirmekten büyük gurur duyuyoruz. Travma, tümor, enfeksiyon gibi nedenlerle hastalarımızın kafatası kemiğinden bölümler çıkarmak zorunda kaldığımız durumlarda kafayı yeniden şekillendirmek ve kemik yapısının bütünlüğünü korumak için yapılan bu ameliyat önceleri kronioplasti kiti adı verilen kemik çimentosu ile yapılıyordu. Son yıllarda teknolojide yaşanan gelişmelerin yansımasıyla, ’3D yazıcı’ yöntemiyle eksik olan kemik parçasının birebir aynen üretilmesi ve titanyumdan üretilen parçanın ameliyatla kafada eksik olan bölgeye yerleştirilmesi bu alanda yeni bir ameliyat tekniği olarak kendini gösterdi. Biz de ilimizde, bölgemizde bu ameliyatı yaparak, kemik defekti problemi yaşayan ve hayatını istediği konforda sürdüremeyen hastalarımıza yardımcı olmayı hedefledik. Bu ameliyat şu ana kadar dünyada sayılı merkezde, ülkemizde ise Ankara ve Eskişehir’de yapıldı. Yavaş yavaş yaygınlaşan, dünyada ve Türkiye’de yeni uygulanan bu teknikte her hastamız için sadece o hastaya özel hesaplanarak boyutları ve şekli belirlenen kemik parçaları kullanılıyor. Böylece ameliyatı sıfır hatayla yapma şansına sahip oluyoruz. Bu teknikte ameliyat öncesi hastaların kemik eksiklikleri milimetrik olarak çekilen tomografilerle değerlendiriliyor, bunun sonucunda hastaya özel bir kalıp oluşturulmuş oluyor. Daha sonra bu titanyum kemik kalıba uygun üretilen yapay kemikle hastamızın ameliyatını gerçekleştiriyoruz. Hastamız geçen sene Mayıs ayında damar tıkanıklığı kaynaklı beyin şişmesi nedeniyle bize başvurmuştu. Hastamızın o dönemde kafa kemiğini çıkararak, ameliyatını yaparak hastamızı iyileştirmiştik. Bu hastamızda daha sonra gelişen enfeksiyon nedeniyle kafa kemiğini almak zorunda kalmıştık. Şimdi yaptığımız bu kranioplasti ameliyatından sonra hastamız güvenli bir şekilde ve hızla eski görünümüne kavuşarak hayatına sorunsuz bir şekilde devam edebilecek duruma geldi. Ekip olarak böyle bir çalışmayı gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyuyoruz" diye ifade etti.

Anahtar Kelimeler:
Samsun HaberSamsun
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Serife 2018-12-07 14:49:36

Böyle güzel haberleri duymaktan çok mutlu oluyorum. Güzel şeyler de oluyor. Tebrik ediyorum doktorlarimizi

Avatar
Kader 2018-12-07 17:25:02

Samsun güzel şehir..tebrik ediyoruz başarılı doktor ve ekibini...

Avatar
Davut sivrioğlu 2018-12-07 19:56:43

Beyin ve sinir cerrahisi uzmanı opDrDursun TÜRKÖZÜ ve ekibini tebrik ediyorum

Avatar
Gökhan 2018-12-08 09:23:32

İşte böyle negüzel helal olsun

Avatar
Bilge 2018-12-08 12:15:37

Tebrikler sayın hocam .Allah muvaffak eylesin sizeri inşAllah.

Avatar
Fakülte güvenlik 2018-12-08 15:45:37

Tebrikler hocam