banner388

Kanserde Korkutan Rakamlar

Samsun'da İl Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinesinde ortaokul öğrencilerine yönelik geçen sene başlatılan 'Sen İste Yeter, Kanser Çeker Gider' projesinde öğrencilerin kanser tarama merkezine yönlendirdiği 811 kişiden 25 kişi tetkike alındı ve 2 kadına meme kanseri teşhisi konuldu.

Kanserde Korkutan Rakamlar

Samsun'da İl Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinesinde ortaokul öğrencilerine yönelik geçen sene başlatılan 'Sen İste Yeter, Kanser Çeker Gider' projesinde öğrencilerin kanser tarama merkezine yönlendirdiği 811 kişiden 25 kişi tetkike alındı ve 2 kadına meme kanseri teşhisi konuldu.

25 Ocak 2017 Çarşamba 15:15
Kanserde Korkutan Rakamlar

Geçen yıl başlayan ve bu yıl 2. yılına giren "Sen İste Yeter Kanser Çeker Gider" projesi kapsamında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Amisos Cafe'de düzenlenen toplantıya; Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Güney, Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Öncel ve sağlık görevlileri katıldı.

SAMSUN'da İl Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinesinde ortaokul öğrencilerine yönelik geçen sene başlatılan 'Sen İste Yeter, Kanser Çeker Gider' projesinde öğrencilerin kanser tarama merkezine yönlendirdiği 811 kişiden 25 kişi tetkike alındı ve 2 kadına meme kanseri teşhisi konuldu. 

Erken Teşhis Vurgusu

Samsun'da İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün koordinesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği geçen yıl 10 Şubatta 'Sen İste Yeter, Kanser Çeker Gider' adlı proje hayata geçirildi. Proje kapsamında ortaokul öğrencilerine kanserde erken teşhisin önemi, kanserden korunma yöntemleri gibi konularda bilgi verildi. Görsel tasarım yarışması düzenlendi. Ayrıca yarışmayı kazanmaları için öğrencilerden velilerini ve çevresindeki yetişkinleri kanser taraması için Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’ne (KETEM) yönlendirmeleri istendi. 

2 Kişide Meme Kanseri Çıktı

Projeye 16 ilçede 96 okuldan 296 öğrenci katıldı. Öğrencilerin yönlendirmesiyle 811 kişi kanser taramasından geçti. Bunlardan 10'unda rahim ağzı kanseri şüphesi, 3'ünde kalın bağırsak kanseri şüphesi, 12'sinde meme kanseri şüphesi olduğu ve tetkiklerin devam ettiği belirtilirken 2 kişinin ise meme kanseri olduğunun kesinleştiği açıklandı. 

Samsun İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu projenin 20 Mart 2017'ye kadar devam edeceğini belirterek, "İlimizdeki 285 ortaokulla yaklaşık 74 bin öğrenciyi kapsayan bu projedeki esas, tüm okulların ve tüm öğrencilerin projeden haberdar olmasıdır. Hedefimiz katılımın daha fazla olmasını sağlamak" dedi.

"Kanserden ölümler, 2014'te yüzde 20,7'ye çıktı"

Toplantıda bir konuşma yapan Vali İbrahim Şahin, "Kanser genetik bir hastalık gibi yorumlanıyor ama kanserde yüzde 90 çevresel, yüzde 10 genetik faktörler etkili oluyor. Dünyada 4 milyonu genç olmak üzere her yıl 7,6 milyon nüfus kanserden dolayı yitiriliyor. Neredeyse bir ülke bir yılda kanserden kaybediliyor. Bu hem dikkate alınması gereken hem de üzerinde çok çalışılması gereken bir konudur. Ülkemizde kanserden ölümler 2002 yılında yüzde 12 iken, 2014'te yüzde 20,7'ye çıkmıştır. Ölümlerin yüzde 21'inin kanser kaynaklı olması cidden ürpertiyor insanı" dedi.
 
Anahtar Kelimeler:
Samsun HaberSamsunHaber
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.