banner388

Kahvehane sahipleri isyanda

Korona virüsü nedeniyle birçok işletme gibi işlerinde azalma olan kahvehane sahipleri bu durumdan şikayetçi olduklarını dile getirdiler.

Kahvehane sahipleri isyanda

Korona virüsü nedeniyle birçok işletme gibi işlerinde azalma olan kahvehane sahipleri bu durumdan şikayetçi olduklarını dile getirdiler.

28 Eylül 2020 Pazartesi 18:21
Kahvehane sahipleri isyanda

Kağıt, okey, tavla ve domino oynanmasının yasak olduğu kahvelerde sadece içecek servisi verilebiliyor. Samsun Kahveciler Odası Başkanı Mustafa Kara, kafe ve restoranlarda uygulanan emir ve yasakların kendilerinde de uygulanarak oyunların tekrardan açılmasını isterken, önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Kara, kahvelerin 1 Haziran’da açılmasına rağmen oyun oynanmadığı için boş olduğuna dikkat çekerek kahvelerde yeniden oyun oynanması için yetkililer tarafından belirlenecek her türlü emir ve talimata uymaya hazır olduklarını söyledi.


500 YILLIK GELENEK BİTİYOR


Kahvecilik geleneğinin yok olmaya başladığını belirten Başkan Mustafa Kara, “Geçen gün SESOB’da tüm oda başkanları ile toplantı yaptık. Toplantıda kahveci esnafına sahip çıkma kararı alındı. Tarafımızdan yazılan mektup, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Bey’e gönderilmek üzere bildirge olarak da yayınlandı. 16 Mart’tan bu zamana kadar kahvehaneler kaplı. 1 Haziran’da açıldı ama keşke ‘açıldı’ denmesiydi. Açıldıktan sonra tekrar geri kapattık. Kapatmayanlar da şu anda zarar aşamasında. Elektrik, su, doğalgaz ve kira paraları da çoğaldı. Yanında işçi çalıştıran esnaflar işçileri çıkarmak zorunda kaldı. Her kahvede en az 3-4 kişi istihdam ettiriliyordu. 500 yıllık bir kahvecilik geleneği yok oluyor. Yetkilerden isteğimiz; kahveler için yeni talimatlar verilmesi ve eski faaliyetlerin yeniden başlamasıdır” dedi.

"BEN BİLE GİTMİYORUM"



Kendisinin bile bu şartlarda kahveye gitmediğini dile getiren Mustafa Kara, “Hiç kimse kahvelere gitmek istemiyor. Çünkü kahvelerde oyun oynamak yasak. Ben kahveciler odası başkanı olarak ben bile kahveye gitmiyorum. Önceden kahveye gider, arkadaşlarımızla oturup, oyun oynayarak sohbet ederdik. Kahveci esnafı da bundan para kazanıp, çoluk çocuğuna ekmek götürüyordu. Devletimizin ve pandemi kurulunun aldığı tedbirler zaten var. Biz maske, mesafe ve hijyen kurallarını da sağladık. Masalarımız arasında da 1,5 metre mesafe var. Masalarımız çapı da 1,20’ye 1,20’dir. Kafe ve restoranlara uygulanan emir ve talimatlar bize de uygulansın ve sık sık da denetlenelim. Eldivenle oyun oynanması da olabilir. Emir ve talimatlar bizim başımızın üstünde ve her şekilde uymaya hazırız” şeklinde konuştu.


Kahvecilerin ciddi boyutta mağduriyet yaşadığını dile getiren Kara:
“Bizim odamıza kayıtlı 2 bin 500 tane esnaf var. Kapatma oranı oldukça fazla. 1 Haziran’da kahveler açıldı ama oyun oynanmadığı için geri kapattık. Mal sahipleri ile başları dertte. Mal sahipleri kapalı olmasına rağmen kira paralarını istiyorlar. Çay ocakları varken, kahveye çay içmeye kim gider? Ben dahi olsam çay içmeye çay ocaklarına giderim. Çünkü orası daha ekonomik.” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
SamsunKahveKahvecilerodası
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ismail metin gunes 2020-09-29 02:28:09

bir kahveci olarak bu şartlar altında oyunların serbest ölmesini istemiyorum. yancı olmadan hiç bir oyundan para kazanamayız hele birde oyuna yeni deste verirsen kökten zarar böyle daha iyi

Avatar
Vural 2020-09-29 01:28:54

Boşuna konuşuyosunuz hükümet bikere kahvehaneleri bitirmekte kararlı.

Avatar
Erdal karğın 2020-09-29 08:50:41

Bizde İstanbulda aynı dertleri çekiyoruz ne bir açıklama yapılıyor nede bur bilgi kapatma emriyle dükkanını kapattınız kapiliyken bütün vergileri istediniz açtınız oyun yasal dediniz kahve rusantida oyun oynatmak için veriyorsun ama oynatamazsiniz diyorsunuz tama oynatamazsiniz vergileri almayın kiralarimzda yardımçıktı olun hiç bir şekilde yardımcı olmuyorsunuz ve bu böyle nereye kadar gidecek birileri çıkıp artık yeter desin

Avatar
ataakn aakba a 2020-09-29 09:40:34

gerçekten perişaniz ankarada kahve kalmadı kaçak mi oynarak sesimizi duyun artik bak otobüsteyim şuanda 65 kişi var bumu adelet ayıp hak buysa halimizi helal etmiyorum ankaradan yaziyorum

Avatar
Adımı vermek istemiyorum 2020-09-29 11:23:10

Eşimin kafede çalıştır kimse yok kira veriyoruz evde kira neyapcaz şaşardık neolur oyunlar serbes olsun yardim edin eşimin çok zor durumda

Avatar
Muharrem 2020-09-29 11:43:11

Gercekten yazıklar olsun cok zor durumdayız. Bize 25 bin esnaf kredisi verdiler bunu nasıl ödeyeceğiz. Kim bize sahip cıkacak. Cengiz holding e 50 milyon hibe verebiliyorsunuz. Uyanın millet sahip cıkın vatana. Allah şahit hele bunlar iyi günlerimiz. Cenabı Hak yardım etsin.

Avatar
koko 2020-09-29 12:59:13

battık.arkadaş.icralik.duruma.duştuk.tuzu.kuru.olanlar.bunu.anlamaz

Avatar
koko 2020-09-29 13:21:10

battık.icralik.duruma.duştuk.duyun.artik.bizi