banner388

Kadın Kollarından o yasa tasarısına tepki!

CHP Samsun İl kadın Kolları Başkanı Hatice Çakır, müftülere resmi nikâh kıyma yetkisi veren yasa tasarısının alt komisyondan geçmesine tepki gösterdi.

Kadın Kollarından o yasa tasarısına tepki!

CHP Samsun İl kadın Kolları Başkanı Hatice Çakır, müftülere resmi nikâh kıyma yetkisi veren yasa tasarısının alt komisyondan geçmesine tepki gösterdi.

09 Ekim 2017 Pazartesi 14:46
Kadın Kollarından o yasa tasarısına tepki!

CHP Samsun İl kadın Kolları Başkanı Hatice Çakır, partisinin il başkanlığında düzenlediği basın açıklaması ile müftülere resmi nikâh kıyma yetkisi veren yasa tasarısının alt komisyondan geçmesine tepki gösterdi. Çakır yapmış olduğu basın açıklamasında şu ifadeler yer verdi:

"Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Müftülere tanınan nikah kıyma yetkisi ile; hukuk devleti olma ilkesi, kanun önünde eşitlik ilkesi, devrim yasalarının değiştirilmemesi ve laikliği koruma ilkesi ihlal edilmektedir.Söz konusu tasarının kabulüyle ‘anayasa suçu’ işlenmektedir. Cumhuriyet bir hukuk devrimine dayanmaktadır. Cumhuriyetin kuruluşunun harcında hukuk vardır ve kadınların özgürlüğü, eşitliği, birey olmaları cumhuriyetle teminat altına alınmıştır. Ülkemize getirilmek istenen ‘İslam devleti olma’ dayatmasına karşı, kadın yurttaş kimliğimiz ile, mücadelemizi asıl iş olarak önümüze koyacağız.

Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesi toplumda yaratılmak istenen kutuplaşmayı daha da arttıracaktır. Toplumsal yaşamda nikahını belediyede veya müftülükte kıyanlar olmak üzere yeni bir ayrımcılık çıkacaktır. Oysa resmi nikah yurttaş olmanın, kanun önünde eşit olmanın teminatıdır. CHP’li kadınlar olarak meclis komisyonundan geçen tasarının kabul edilemez olduğunu her yerde haykıracağız. Bu tasarının meclisten geçmesi demek laik, hukuk devletini ortadan kalkması demektir. Müftülere resmi nikâh kıyma yetkisi veren yasa tasarısı kabul edilemez. Müftülerin görevi kanunla belirtilmiştir. Buna göre müftülerin görevi, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yönergesinin 90. maddesinde, İslam dininin; iltikat, ibadet ve ahlak esaslarıyla ilgili işlerini yürütmek olarak belirtilmiştir. Bu durumda müftülerin görevi sadece Müslüman olan vatandaşlarımıza yöneliktir. Oysa Cumhuriyet herkesindir ve herkes kanun önünde eşittir. Öyleyse herkes devletin tüm olanaklarından eşitçe yararlanmalıdır ve kimseye siyasi ve kişisel ayrımcılık yapılmamalıdır. Anayasanın 24. maddesi de bu hükmü içerir. Bizler, Cumhuriyet Halk Partili kadınlar, sonuna kadar Mustafa Kemal Atatürk’e, cumhuriyete, demokrasiye, laikliğe ve özgür yurttaş olma hakkımıza sahip çıkacağız. Bu tasarının uygulanmaması için gereken mücadeleyi ortaya koyacağız. Bu tasarı meclisten geçmeyecek."

Son Güncelleme: 09.10.2017 14:52
Anahtar Kelimeler:
ChpNikah Yetkisi
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
yasar 2017-10-09 16:25:48

sen nikahını papaza kıydırabilirsin