banner388
banner390
banner410
banner408

İşte Samsun'un salgın raporu! Tabip Odası tek tek açıkladı

Türkiye'de hızla yayılmaya devam eden korona virüs ile ilgili Samsun Tabip Odası il salgın raporu hazırladı. Hazırlanan raporda vaka ve ölü sayısına yer verilirken hastanelerde yaşanan son durum ve sağlıkçıların durumu belirtildi.

banner269

İşte Samsun'un salgın raporu! Tabip Odası tek tek açıkladı

Türkiye'de hızla yayılmaya devam eden korona virüs ile ilgili Samsun Tabip Odası il salgın raporu hazırladı. Hazırlanan raporda vaka ve ölü sayısına yer verilirken hastanelerde yaşanan son durum ve sağlıkçıların durumu belirtildi.

31 Mart 2020 Salı 15:35
İşte Samsun'un salgın raporu! Tabip Odası tek tek açıkladı

Samsun Tabip Odası'ndan tarafından hazırlanan kapsamında il salgın raporu şu şekilde: 

"SAMSUN SALGIN RAPORU

ÖNLEMLERİN EN ÜST DÜZEYE ÇEKİLMESİ GEREKİYOR

Dünya ile birlikte ülkemizde de görülen Korona virüs salgını pek çok alanda etkisini göstermektedir. Bu alanlar içinde, ilk aşamada, görüldüğü üzere en önemli etki toplum sağlığı üzerinedir. Bu bağlamda, alınan önlemlerin sağlık alanında olanlarının, öncelikle ve en üst düzeye çekilmesi gerekmektedir. 

TÜM VAKALAR AÇIKLANMIYOR     

En son 30 Mart 2020 itibarı ile Sağlık Bakanlığı web sitesinde; yapılan test sayısı 76.981 toplam vaka sayısı 10.827 toplam vefat sayısı 168, toplam yoğun bakımda yatan hasta sayısı 725, toplam entübe hasta sayısı 523, toplam iyileşen hasta sayısı 162 olarak açıklanmıştır. Yapılan açıklamalarda sadece PCR testi pozitif çıkan “vaka”ların esas alındığını, hastanelerde yatan ya da ayaktan takip edilen “şüpheli/olası vaka” (klinik ve radyolojik olarak pozitif sayılanların) sayılarının yer almadığını söylememiz gerekiyor.

VAKA DAĞILIMLARI YEREL OLARAK YAPILMIYOR

Salgının Samsun özelindeki değerlendirmesi, sahadan edindiğimiz bilgilere dayanarak yapılabilmektedir. Nitekim, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen salgın yönetiminde, istenilen ve olması gereken  şeffaflıkta davranılmadığını gözlemlemekteyiz. Ülkemizde ilk vakanın çıkışından itibaren günlük tespit edilen vaka ve can kayıpları dışında neredeyse hiç bir veri paylaşımı yapılmamaktadır. Yine ülkemizde ve Samsun özelinde vakaların demografik dağılımları halen yapılmamakta, internet ortamında paylaşılan kaynağı şüpheli haritalar sağlık çalışanları başta olmak üzere pek çok kesimde kafa karışıklığı yaratmaktadır.

KRİZ MASASI OLUŞTURDUK

Samsun Tabip Odası olarak 17 Mart itibarıyla Salgın nedeniyle Salgın Takip Kriz Masası oluşturulmuştur. Bu çalışma gurubuyla; özellikle merkezde konuşlanan büyük hastanelerde  sürecin işleyişi, yaşanacak aksaklıklar ve müdahale noktalarımızın  gözlemlenerek belirlemesi amaçlanmıştır.

SAMSUN'DA 400'E YAKIN VAKA VAR

En son değerlendirmemiz sonucunda Samsun'daki  hastanelerde  kesin ya da şüpheli/olası Covid-19 tanısıyla yatırılarak izlenen/tedavi edilen sayısı  400' e yakın olduğu tahmin edilemektedir.
    
Yine kesin ya da şüpheli/olası Covid-19 tanısıyla yatırılan izlenen 5'i hekim olmak üzere toplam 15 sağlık çalışanı vardır.

TESTLER YETERLİ DEĞİL

Samsun'da günlük yapılan test sayısıyla ilgili kesin bilgi alınamamaktadır. Ancak testlerin tek bir noktadan çalıştığı düşünüldüğünde; günlük en fazla 600 testin yapılabileceği öngörülmekte, Samsun içinse bu sayının  günlük bir kaç yüz civarı olduğu tahmin edilmektedir. Alınan numunelerden ancak iki gün sonra sonuç alınabilmektedir. Salgın kontrolünde en önemli husus, vakaların tespiti ve hızlı ve etkin şekilde izole edilmesidir. Ancak böylelikle salgın zincirinin kırılması ve salgın hızının düşürülerek sağlık hizmetlerinde tıkanmanın önüne geçilebilecektir. Salgınla mücadelede en önemli  kriter olan test sayısı ne yazık ki arzu edilen sayıların çok altında seyretmektedir.

AĞIRLIK ARAŞTIRMA VE OMÜ 

Eğitim ve Araştırma Hastanesi salgında hastaların ağırlıklı toplanma merkezi olarak görülmektedir. Vakaların ağırlıklı olarak toplandığı bir diğer merkez OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesidir. İki merkez arasında Eğitim Araştırma Hastanesi daha hazırlıklı ve organize görüntü vermektedir. 

HAZIRLIKSIZ YAKALANDIK    

Covid-19 hastalığının ilk ortaya çıkışından hastaların görülmeye başlamasına kadar geçen iki buçuk aylık süreçte Samsun'daki bazı yataklı birimlerde ciddi bir hazırlık çalışması yapılmadığı  yine bu birimlerin  Covid-19 pandemisi sürecine  hazırlıksız yakalandığı anlaşılmaktadır.

TEHLİKELİ

Bir çok merkezden, temizlik ve dezenfeksiyon hizmetlerinde çalışan, bir kısmı görevlendirme olduğu düşünülen, personelin  hizmet içi eğitimlerinin eksiklikleriyle ilgili geri bildirimler alınmıştır. Bu hem personelin kendisi hem de çevresi için tehlike oluşturmaktadır.
    
Yine özel hastanelerde covid 19 ile ilgili özellikle yardımcı sağlık personeline yeterli eğitim verilmediği ve bunun da kendileri ve diğer hastalar için risk oluşturduğu anlaşılmaktadır.

DOLULUK ORANI ARTACAK

Gün itibarıyla,  Eğitim Araştırma Hastanesi'nin kapasitesi,  kesin ya da şüpheli/olası Covid-19 tanısıyla yatırılan hastalardan dolayı yüksek doluluk yaşamaktadır. Aynı durumun OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi için de kısa süre içinde görüleceği aşikardır. İlerleyen günlerde dolulukla ilgili sürecin artarak devam edeceği düşünülmektedir.

SAĞLIKÇILARIN DURUMU    

Hastane ortamlarında çalışan  hekim ve sağlık personeline test yapılmasında sorunlar yaşanmaktadır. Sağlık Bakanlığın değişen algoritmaları ve bunların uygulamaya sokulmasındaki gecikmeler nedeniyle zorluklar yaşanmakta, meslektaşlarımızın bu konudaki endişeleri bir türlü giderilememektedir. 

MALZEME DAĞITIMI SIKINTILI

Hekimlerden ve sağlık çalışanlarından salgının başlangıç günlerinden olan 17 Mart baz alındığında  genel olarak malzeme ve çalışma koşulları bakımından çokça olumsuz geri bildirim alınmış bu durum zaman içerisinde görece olarak düzelmiş görünmektedir. Ancak koruyucu ve sarf malzemeleri açısından kısıtlılık, malzemelerin dağılımındaki eşitsizlik ve bunların devamlılığıyla ilgili endişeler devam etmektedir. 

NET AÇIKLAMA YAPILMADI

Samsun'da da tüm hastanelerin salgın hastanesi ilan edilmesi üzerine salgın dışı sağlık sorunlarına ilişkin hizmetlerde ilerleyen zamanlarda zorluklar yaşanması muhtemeldir. Salgın ortamlarında toplum sağlığı açısından sekonder zarar (ikincil zarar) olarak ifade edilen bu duruma ilişkin net bir açıklama yapılmamıştır.

VİRÜSLE MÜCADELE YETERLİ DEĞİLİZ

Kentte toplumun genelinde alınan önlemelere uyum orta-düşük düzeyde gözlenmekte ve bu salgınla etkili mücadele için yeterli görülmemektedir.
    
Bugüne kadar olan süreçte Samsun Tabip Odası bir defa İl Hıfzıssıhha toplantısına bir temsilciyle katılabilmiştir.

PANDEMİ KURULUNA ALINMADI

29 Mart'ta her ilde kurulmasına karar verilen İl Pandemi Kurulu'na odamız davet edilmemiştir. 
    
Halbuki, herkesin yaşam hakkının korunması için bu tür kurullarda işbirliği yapılması hukuksal düzenlemeler uyarınca gerekli ve zorunludur. Bu gerekliliğin hukuksal ifadesi Anayasanın 56. Maddesinde, 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununun 1. ve 4. Maddelerinde, 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun 3. Maddesinde, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununu hükümlerinde ve Danıştay kararlarında yer almaktadır.
    
Meslek örgütlerinin, hazırlık ve uygulama sürecine dahil edilerek bu sorunla hep birlikte baş çıkacağımıza inanıyoruz.

Saygılarımızla."
     
    


 

Son Güncelleme: 31.03.2020 16:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
55 2020-03-31 15:59:43

saglık bakanı saglıkcılara mazeme yeterınden fazla dıyorya onada guvenımız kalmadı

Avatar
Atakumlu 2020-03-31 19:05:34

Dışardan biri olarak salgın saklandı ilk olarak eğitim araştırmada bir doktorda gözüksün ikincisi fakültede dahiliye uzmanında malzeme olayı ise en basit örneği çalışanlara verilen maske günlük bir tane olarak dağıtıldı herkes hastanede çalışan arkadaşından öğrene bilir kimseyi kaynak göstermeye gerek yok

Avatar
Hulki Uzun. 2020-03-31 16:08:56

Samsun bu işin üstesinden gelir inşAllah.Biz de dikkat ediyoruz.Gerek olmadıkça evlerimizden çıkmıyoruz.Başarılar diliyorum.Allah yardımcınız olsun.

Avatar
Alibeyköy 2020-03-31 16:26:34

"İddia edilmektedir" Kaynak chp'li veli ağbaba'mı sayın Erkan?

Avatar
M.Ali 2020-03-31 23:17:42

Sahada yeterli koruyucu ekipman yok ! ,.
Koruyucu tulum gerekli !
Gerekli degilmis ,.. diye verilmiyor,.

Avatar
Meltem 2020-03-31 23:23:23

Bu hastaligi aralik ayinda geciren cok kisiyi taniyorum birebir ayniydi belirtileri tabi ki herkes dediki bu seneki gripler degisik ve agir kimse anliyamadi yayilana kadar bu bence cok kisiye bulasti

Avatar
emre 2020-03-31 23:18:24

geç kaldık. bu saatten sonra alınabilecek en iyi önlem sokağa çıkma yasağı. tüm Türkiye için 15 günlük ev karantinası.(bu süre zarfında belediyeler ve temizlik şirketleri dezenfekte çalışmaları yapmalı).sağlık çalışanlarının durumu iyi değil.. çalışma şartları ve malzeme tedarik sorunu yaşıyorlar.. sıradan bi maske gözlük ve el yapımı siperliklerle kendilerini korumaya çalışıyorlar(nereye kadar)..halen işin ciddiyetini kavrayamamış aylak aylak gezenler var..(bu kişiler sağlık hizmetlerinden muaf tutulmalı).

Avatar
vatandas 2020-04-01 01:49:31

biran dusundum korona virusu gecidim mi die ocak ayinda yuksek atesten 15 gun evde yattim o surede her gun hastaneye igne vurulmaya gttm atesimi dusurdu fakat 2 saat snra tekrarliyodu tam 2 hafta yatmistim evde ilk kez bogle3 bir durum yasamistim