banner388
banner390

Hamside endişe yaratan kota: Altınla yarışacak!

Samsun Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Atıf Malkoç; bu sezon ile uygulanmaya koyulacak hamsi avlanma rotası hakkında konuştu. Bu kararın balıkçı ve vatandaşları olumsuz etkileyeceğini ifade eden Malkoç, "Hamsi altınla yarışacak" sözlerini aktardı.

Hamside endişe yaratan kota: Altınla yarışacak!

Samsun Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Atıf Malkoç; bu sezon ile uygulanmaya koyulacak hamsi avlanma rotası hakkında konuştu. Bu kararın balıkçı ve vatandaşları olumsuz etkileyeceğini ifade eden Malkoç, "Hamsi altınla yarışacak" sözlerini aktardı.

24 Ağustos 2024 Cumartesi 11:27

Samsun Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Atıf Malkoç, bu sezondan itibaren uygulanmaya başlanacak hamsi avlanma kotasının balıkçı ve vatandaşları olumsuz etkileyeceğini belirterek, “Hamsi altınla yarışacak" dedi.
Hamsi avı, Türkiye'de balıkçılık sisteminin yüzde 65'ini oluşturuyor. Bu nedenle sektör için önemi oldukça büyük. Ancak gün geçtikçe hem oranı azalıyor, hem de boyutu küçülüyor. Bu değişiklik tezgaha giden müşterinin de dikkatini çekiyor. Hamside av miktarına bakanlık tarafından kota getirildi. Artık Türkiye karasularında yalnızca 400 bin ton hamsi avlanabilecek. Kararla birlikte kayıt dışı avlanmanın önüne geçilmesi ve biyoçeşitliliğin korunması hedefleniyor. Balıkçılar, yıllardır santim yasağından dolayı Türkiye karasularında avlanamayan hamsilerin başka ülkelerde avlandığını, şimdi de getirilen kota sınırının geriye doğru ivme kazanan hamsi avcılığını daha da zora soktuğunu öne sürdüler.

BOY KOTASINA BİR DE AV KOTASI EKLEND

“Boy kotasına bir de av kotası eklendi”
Türkiye'de 9 cm, diğer ülkelerde 6 cm olan hamsi boy sınırına yeni kota eklenmesini doğru bulmadığını söyleyen Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Atıf Malkoç, “Sezon olarak balıkçılık bu sezon iyi görünüyor. Palamut, istavrit ve çinakop bolca var. Hamsiyle ilgili ise bilinmeyen bir yön önümüze koyuldu. Hamsi avlama sınırı bizde en az 9 cm, diğer Karadeniz ülkelerinde ise 6 cm.

Yıllardan beri hamsinin simsarlığını yapıp, kolluyoruz. Rusya, Ukrayna, Bulgaristan ve Gürcistan ise hamsi tutuyor. Saydığım ülkeler hamsiyi 6 cm avlarken, bizde 9 cm sınırı var. Bir de buna kota sınırlama eklendi. Onlarda da kota var ama bizim küçük diye tutmadığımız hamsiyi onlar tutuyor. Türkiye'de bunu tutsak sanayiye vereceğiz. Bize tutturmuyoruz ama onlar tutup sanayiye veriyor” ifadelerini kullandı.

HAMSİ BUNDAN SONRA ALTIN FİYATLARIYLA YARIŞIR

Kararın hamsi fiyatlarına olumsuz yansıyacağına değinen Başkan Atıf Malkoç, “Diğer ülkelerde kota 100 bin tonken 250 bin ton hamsi tutuyorlar. Kotayı Karadeniz'de neye göre koydular bilmiyorum. Daha stoklarda ne kadar hamsi var onu bilmiyorlar. Bir de hamsi Türkiye karasularından erken göç ediyor. Yıllardır bu uyarıları yapıyoruz. En sonunda hamsi avcılığı bitirildi.

Bundan sonra millet ucuz hamsi yemeyi beklemesin. Hamsi bundan sonra altın fiyatlarıyla yarışacak. Hamsiye kota uygulanırsa herkesin yiyebileceği bir ürün olmaktan çıkar. Çünkü çok ağır kurallar konulmuş. Dünyanın en değerli denizi Karadeniz, en değerli hamsi Karadeniz'de var. Dünyada hiç rekabet olmayan hamsiye ilgililer kota koydu. Bu sene balıkçılıkta hamsinin durumunu bekleyip göreceğiz” sözlerini ekledi

HİÇ TUTMASAK DAHA İYİ

Balıkçıların sıkıntıları arasına bir de kotanın eklendiğini vurgulayan Malkoç,
“Karadeniz'de sezonda 300 bin ton tutulduğu kayıtlara geçiyor ama çoğu yazılmıyordu. Balıkçılar tutulan hamsinin yarısını kayıt altına almazdı. Şimdi ise gelen denetimler sayesinde tutulan 1 kilo hamsi bile yazılmak zorunda. Sıkı denetimler var. Gece saat 03.00-04.00'te limana gelsen Tarım ve Orman Müdürlüğünden memur gelip, balığı dışarı çıkartırken kayıt altına almak zorunda.

Karadeniz'de birçok kırsal kesim var. Gecenin yarısında memurlar nasıl gelip işlem yapacak. Bazı bölgelerde limanları altyapısı ve yolu bile yok. Böyle bir bilinmeze girdik, sonuçlarını göreceğiz. Hiç umudumuz yok. Hamsi kotası balıkçılığın önünde çok büyük bir sıkıntı olacak. En azından hamside gelecekten ümidimiz yok. Gelecek senelerde diğer balık türlerine uygulanmasından da endişeleniyor. Bence bu, Avrupa'nın Türkiye'yi tuzağa düşürmesidir. Bunu Türkiye'ye tutturmak için önümüzde çok büyük bir engel konuldu. Karadeniz'deki diğer ülkelere bayram geldi. Bu yıl Türkiye'de hamsinin kilosunun 200 TL'den aşağıya düşeceğini sanmıyorum. Son yayınlanan kota genelgesine göre hamsiyi hiç tutmasak daha iyi gibi geliyor.” sözleriyle konuşmasını bitirdi.

Kaynak: İHA

Son Güncelleme: 24.08.2024 11:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
sezon için erken 2024-08-24 18:01:46

yıllardır bas bas söylüyoruz sezon erken açılıyor, havalar çok sıcak. 15 gün ertelenmeli. yoksa balık olmayacak.

Avatar
Samsun55 2024-08-24 23:21:11

Hamsinin kg fiyatı 200 tl olacak diyor.Alacak kişi bulursanız satarsınız büyük marketlerde en kral balıkların kg fiyatı 200 tl.Hamsiye Karadeniz'de kimse 200 tl vermez...

Avatar
Lütfi 2024-08-25 15:47:45

Merhabalar hamsiye tabiki koto koyulsun eskiden hamsi Sinop tutulurdu nısan mayıs aylarına kadar. O zamanları papila diye gemi yüzer balık unu yağı yapardı. O senelerden sonra. Karadeniz sahipleri balık un fabrikaları doldu. Birde inen oluşan kıraça tutup tırlarla sayamadığım tırlar denizi taşıdılar.Yani devletimiz denizlerimizi başıboş bıraktılar. Malkoç bey balıkçılığın nerden nereye geldiğini ken bizlerden daha iyi bilir. Ben evime palamut ve diğer balık türlerini evimde temizlerken dua ediyorum. Alahtala eksikliğini göstermesin diye. Bizim büyüklerimiz üstü yazılı balık derler yani uskumru Karadenizimizde görmedik tutulduğunu. Birde lüfer balını1981-82 Yılarında oltayla tudardık ve büyük motorlarda hamsi yükler gibi yükleyip o seneler halkta tüketim olmayınca denizin ortasına döküldü. İstanbul rıhtımda kaldı. Kasalarda halk yiyemedi Birde balıkcı arkadaş az olsun para etsin derdi.Birde aşırı büyüyen tekne lerimiz kırediği alan çiftaşıyan büyük tekneler yaptırdılar Karadenizimiz dört tarafı karaparçasıy çevrili yani çöl diyebiliriz. Balıklarımız istanbul boyazınan Karadeniz'e açılıp yavru yapıp türünü tamamlıyor. Nasreddin Hoca bindiğidalı kesince kendini yerde bulmuş. Tüm balıkçılar küçük büyük herkes. Devletin koto koymasını beklemiyecek Kendiarsnız çöm üretmek işiniz Rasgele
.