banner388

Halk elektrik faturalarını ödeyemiyor!

EMO Samsun Şube Enerji Komisyonu Başkanı Mehmet Özdağ, elektrik faturalarına gelen zamlara tepki gösterdi. Mehmet Özdağ, vatandaşların elektrik faturalarını ödeyemediğini ifade etti. 

Halk elektrik faturalarını ödeyemiyor!

EMO Samsun Şube Enerji Komisyonu Başkanı Mehmet Özdağ, elektrik faturalarına gelen zamlara tepki gösterdi. Mehmet Özdağ, vatandaşların elektrik faturalarını ödeyemediğini ifade etti. 

25 Mart 2019 Pazartesi 15:21

Mehmet Özdağ, elektrik faturalarında yaşanan artış ile birlikte vatandaşlardan alınan gecikme bedelinin yanı sıra kesme-bağlama adıyla ek bedeller alınarak elektrik dağıtım şirketlerine kaynak transferi yapıldığını belirterek, art niyetli kullanımlar dışında bu bedellerin kaldırılmasını veya cüzi miktarlara çekilmesi gerektiğini ifade etti.

Mehmet Özdağ konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Halkımız Elektrik Faturalarını Ödeyemez Hale Gelmiştir.
Enflasyondan işsizliğe, yoksullaşmadan, ekonomik durgunluğa kadar hayatlarımızı her alanda kâbusa çeviren kapsamlı bir ekonomik kriz derinleşerek hayatımızı kabusa çevirmeye devam ediyor. 
Her hanenin zorunlu giderleri olan elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturaları artık ödenemez hale gelmiştir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının (ETKB), Bilgi Edinme Yasası kapsamında TBMM’den bir Milletvekilinin sorusuna verdiği yanıtlar bu durumu tarihsel bir belge olarak ortaya koymuştur.
Bakanlığın verdiği bilgilerden; elektrik faturası ödenmemesi dolayısıyla Türkiye genelinde 2017-2018 yıllarında toplam 14 milyon 314 bin 375 kesme-bağlama (açma-kapama) işlemi yapıldığını öğreniyoruz. 
Türkiye’de elektrik abone sayısı yaklaşık 42,5 Milyon olup bunun 500 bini sanayi abonesi geri kalanı mesken, ticarethane ve tarımsal sulama abone gruplarıdır. Buna göre borcundan elektriği kesilen abone grupları mesken, tarımsal sulama ve ticarethane aboneleridir. 
Samsun’da da durum Türkiye genelinden farklı değildir.
Samsun’da mesken, ticarethane ve tarımsal sulama elektrik aboneleri yaklaşık 800 bin; sadece 2018 ılı içerisinde yapılan kesme-bağlama işlemi sayısı 160 bini bulmuştur. 
Bu tablo bize Samsun özelinde de hane halkının, esnafın ve çiftçinin yaşamsal ve geçimsel zorunlulukla tükettiği elektrik faturasını bile ödeyemediğini ortaya koymaktadır.
Halkın sırtından elektrik dağıtım şirketlerine kıyakta sınır yok.
Kesme bağlama bedelleri 2019 Ocak Ayında sanki dövize endeksli gibi %26 artırılarak alçak gerilim abone grupları için 33,8 TL, orta gerilim abone grupları için ise 171,6 TL olarak belirlendiğini hatırlatalım. 
Ekonomik kriz içerisinde boğuşurken borcunu zamanında ödeyemeyen halkımızın sırtından aylık yüzde 2 gecikme faizi hariç bir de kesme-bağlama bedeli olarak, yaklaşık 500 Milyon TL alınarak dağıtım şirketlerine aktarılmıştır.
Bu tablonun sorumlusu 17 yıldır özelleştirme politikaları ile enerji sektörünü özel şirketlerin kar hırsına terk eden AKP hükümetleridir. 
Ne yazık ki; artık ortada hesap sorulacak hükümet de yoktur, hataların hesabını hükümete sorabilecek meclis de yoktur. Saray rejimi vardır.
Keseme – Bağlama Bedellerini Düşürün
Elektriğin temel bir insan hakkı olduğu ve ekonominin ana girdisini oluşturduğu dikkate alınarak; Enerji kesme işlemleri, art niyetli kullanımlar dışında halkımız yararına yeniden düzenlenmelidir. 
Kesme bağlama bedelleri kaldırmalı veya 5 tl gibi bir bedele sabitlenmelidir.
Enerji verimliliği ve tasarrufu derhal ulusal öncelik olarak belirlenmelidir.
Kar esaslı piyasa politikaları ile özelleştirilen dağıtım şirketleri yeniden kamulaştırılmalıdır."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
MİSAFİR 2019-03-25 15:52:48

Sadece elektrikmi su,doğalgaz dahil her gün mitingler yapılıyor bunların parası vatandaşa faydası ney birgün de türkiye genelinde en az 100 tane miting yapılıyor benzin yiyecek vaadler veriliyor hiç bir başkan adayı demiyorki ben ödenmemiş futaraları ödeyim vatandaşa rahatlatayım

Avatar
ahmet 2019-03-25 20:31:57

komşusu aç yatarken tok yatanlar bizden değildir... tok açın halinden anlamaz. bunlar iyi günlerimiz ....

Avatar
ahmet 2019-03-25 20:33:21

osrk çok bk yok. herkes keseri kendine yontuyor.garibanı düşünen varmı.

Avatar
Kerimcan 2019-03-26 09:21:10

Medya bitik bunlari gösteremiyor. Seçim sonu durum vahim yaza dolar 10 lira olursa ne olacak bakalim. Halk zorda seçim den umutsuz.
Alternatif yok. Îş yok. Artik deniz bitti açlik tehlikesi var tarihde ilk kez anadoluda bu da bu dönene nasip oldu....

Avatar
ugur55 2019-03-26 10:29:56

sadece elektrik faturasımı, bu halkın %70 dar gelirli ise neyi ödeyebilir neleri alabilir? bu ülkede sosyal sorun var siz buna değinin siz bakmayın kanallara hepsi polyanna olmuş ben cebime girene bakar çıkana bakarım.