banner388

Evlerde radon gazı tehlikesi

OMÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meftun Ünsal, düzenli havalandırılmayan evlerdeki radon gazı tehlikesine dikkat çekti.

Evlerde radon gazı tehlikesi

OMÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meftun Ünsal, düzenli havalandırılmayan evlerdeki radon gazı tehlikesine dikkat çekti.

07 Aralık 2017 Perşembe 12:49
Evlerde radon gazı tehlikesi

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meftun Ünsal, havalandırılmayan evlerdeki kanser tehlikesine dikkat çekti. Ünsal, düzenli havalandırılmayan evlerde radon gazı olduğunu belirterek, akciğer kanseri vakalarının yüzde 15'inin radon gazından kaynaklandığını söyledi.



Prof. Dr. Meftun Ünsal Ünsal, bütün hastalıklara karşı özellikle kışın evlerin düzenli olarak havalandırılması gerektiğini belirtti. 


"EVLERİN İÇİNDE ÇAMAŞIR ASILMAMALI"

Prof. Dr. Meftun Ünsal, kışın hava kirliliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Özellikle kronik obstrüktif akciğer hastaları; kirli havada bulunmamaları gerekir. Evlerini yeterli miktarda havalandırmaları gerekir. Yemek pişirme sıklığına dikkat etmeleri gerekir. KOAH, astım hastaları, zatüre ve grip aşılarını mutlaka yaptırmaları gerekir. Kışın gerektirmediği taktirde dışarı çıkmamaları gerekir. Evden çıkarken soğuktan korunacak kıyafetleri tercih etmeleri gerekir. Kalabalık ortamlarda fazla bulunmamaları gerekir. Evlerin içinde çamaşır asılmamalı. Her ne kadar çamaşırlar yıkansa da kalan deterjan artıkları buharlaşıp havaya karışıyor. Bu da insanlar için çok zararlı. Sobalı evlerde oturan hastaların da dikkatli olması gerekir. Deterjan ve çamaşır sularıyla temizlenen evler iyi bir şekilde havalandırılmalı" ifadelerini kullandı. 


"ISI KAYBI OLMAMASI İÇİN EVLER HAVALANDIRILMIYOR"

Ünsal ayrıca, Radon gazı konusunun çok önemli olduğunu söyleyerek, "Radon gazı topraktan özellikle bodrum katları ve giriş katlara kolaylıkla sızabiliyor. Uzun süre radon gazına maruz kalınması akciğer kanserine davetiye çıkartıyor. Radon gazı dünyada görülen akciğer kanseri vakalarının yüzde 15'inin nedeni olarak görülüyor. Onun için evlerin havalandırılması büyük önem taşıyor. Düzenli havalandırılmayan evlerde oluşuyor. Isı kabı yaşanmaması için evler fazla havalandırılmıyor. Akciğer kanseri ve diğer hastalıklar için özellikle kış aylarında evler düzenli olarak havalandırılmalı" dedi. 

Son Güncelleme: 08.12.2017 09:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cemal 2017-12-07 14:01:07

Teşekkürler bilgilendirme için.

Avatar
fatih S 2017-12-08 10:10:27

Evde oda içerisinde çamaşır kurutma ile ilgili insanlarımız bilgili değil değerli hocamız önemli bir konuya değinmiş