banner388

Erhan Usta: Paramız neden değer kaybediyor

MHP Grup Başkan Vekili ve Samsun Milletvekili Erhan Ustan, "Dolar/TL 3.82, paramız neden değer kaybediyor? Çünkü ligimizde sonuncuyuz" dedi.

Erhan Usta: Paramız neden değer kaybediyor

MHP Grup Başkan Vekili ve Samsun Milletvekili Erhan Ustan, "Dolar/TL 3.82, paramız neden değer kaybediyor? Çünkü ligimizde sonuncuyuz" dedi.

03 Kasım 2017 Cuma 11:02
Erhan Usta: Paramız neden değer kaybediyor

Samsun haber - FED 'in parasal teşviği azaltacağını duyurmasının ardından en fazla olumsuz etkilenen ülkeler arasında Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye bulunuyor. MHP Grup Başkan Vekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta ise bu ülkelerin dış borç istatistiklerine ilişkin analizlerini değerlendirdi. Usta, "Dolar/TL 3.82, paramız neden değer kaybediyor? Çünkü ligimizde sonuncuyuz, kırılganların kırılganıyız, durumumuz 2002 yılından bile daha kötü!” dedi. 

“2016 yılında kırılganlar liginde bile açık ara sonuncu olduk, 2017’de de sonuç benzer olacak! Yönetime ve teknik heyete duyurulur!” diyen Usta, 2009 küresel kriz sonrası Türkiye’nin ekonomi politikasının TL’yi değersizleştirme üzerine kurulduğunu, bunun yanlış olduğunu, rekabetin ürettiğimiz ürünlerin fiyatlarını düşürerek değil, kalitelerini ve teknolojiyi arttırarak yapılması gerektiğini vurguladı. 2014 ortalarından 2016 başına kadar düşen ham petrol fiyatlarından sağlanan avantajın, fiyatların tekrar yükselişe geçmesiyle birlikte hızla kaybedildiğini ve tek haneli enflasyon hedefinden hızla uzaklaşıldığını dile getirdi. Usta, şuana kadar lokomotif görevi gören inşaat sektöründe kar marjının geçen seneye göre %10.3 düştüğünü, inşaat maliyetlerinin konut fiyatlarından daha fazla arttığını belirtti. Zorlukların 2018 yılında da devam edeceğini öngören Usta, “Türkiye Cumhuriyeti ekonomisine güvenin yeniden tesis edilebilmesi için ülkemizin bütün kurumlarının ve unsurlarının seferber olması şart!” dedi.


2016 yılında Dünya Bankası verilerine göre kırılganlar liginde:

•Dış borç stokunun ihracata oranında %210 ile sondan ikinci,

•Dış borç stokunun GSMH’ ye oranında %47.8 ile sondan ikinci,

•Dış borç faiz ödemelerinin ihracata oranında %7.4 ile sondan ikinci,

•Uzun vadeli borçların anapara ödemelerinin GSMH’ ye oranında %7.3 ile sondan ikinci,

•Kısa vadeli borçların toplam dış borç içindeki payında %24.2 ile sonuncu,

•Rezervlerin dış borca oranında %22.7 ile sonuncu,

•Rezervlerin aylık ithalat karşılığında 4.9 ay ile sonuncu
 

Son Güncelleme: 04.11.2017 10:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.