banner388
banner390
banner410
banner408

Erhan Usta'dan Bakan Pakdemirli'ye soru önergesi

Bağımsız Samsun Milletvekili Erhan Usta, ayçiçek üreticilerinin mağduriyetini gündeme getirdi. Erhan Usta, ayçiçek üreticilerine yeterli desteğin sağlamadığını ifade ederek Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye soru önergesi yöneltti.

banner269

Erhan Usta'dan Bakan Pakdemirli'ye soru önergesi

Bağımsız Samsun Milletvekili Erhan Usta, ayçiçek üreticilerinin mağduriyetini gündeme getirdi. Erhan Usta, ayçiçek üreticilerine yeterli desteğin sağlamadığını ifade ederek Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye soru önergesi yöneltti.

26 Temmuz 2019 Cuma 16:46
Erhan Usta'dan Bakan Pakdemirli'ye soru önergesi

Ayçiçek üreticilerine verilen ayçiçeği fark desteği ödemelerinin eksik yatmasının ardından üreticinin sesi oldu. Erhan Usta konu ile ilgili Bakan Pakdemirli'ye soru önergesi yöneltti.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Erhan Usta şu ifadelere yer verdi:

PROBLEM NE

2017 yılı ürünü yağlık ayçiçeği fark desteği ödemesi ton başına 400 TL iken, bu tutar 2018 yılı ürünleri için de arttırılmayarak yine 400TL olarak belirlenmiştir. Verilen destekte ton başına tutarlarda herhangi bir artış olmamasına rağmen, 2018 yılı ürünü pamuk ve yağlı tohumlu bitkiler fark destek ödemeleri bu sene %30 oranında eksik yapılmıştır. Bu durum seçim bölgem olan Samsun’da yağlık ayçiçeği yetiştiricilerini zor durumda bırakmıştır. Yapılan bu eksik ödemenin nedeninin ne olduğuna ilişkin resmi bir açıklama yapılmasa da bunun bir tahmin ve bütçelendirme problemi olduğu aşikardır.

YANLIŞ YAPMAYIN 

Türkiye, ayçiçeğinin değişik formlarının her birinde (tohum, yağ ve küspe) net ithalatçı durumdadır. Cari açık sorununun da çözümü bakımından, ayçiçeğinde yerli üretiminin teşvik edilmesi son derece önemlidir. Bu anlamda, ayçiçeği üretiminin teşviklerinin arttırılması, çiftçilerimizin desteklerinin zamanında ve tam alması gerekir ve beklenirken; hem artan maliyetlere rağmen birim başına destek tutarında değişiklik yapılmaması, hem de ödemelerin üreticilerimize zamanında ve tam olarak gerçekleştirilmemesi; üstüne bir de sıfır gümrükle yüksek miktarlarda ayçiçeği tohumu ithalatına izin verilmesi son derece yanlıştır.

3 SORU YÖNELTTİ

Erhan Usta konu ile ilgili Bakan Pakdemirli'ye şu soruları yöneltti:

1-     2018 yılı ürünleri için çiftçilerimize eksik yatırılan (%30’luk) destek ödemesi ne zaman yapılacaktır?

2-     Bitkisel ürünlerde bütçelendirilmenin eksik yapılmasının sebebi, Bakanlığınızın ekili alan ve verim konusundaki öngörüsüzlüğü müdür? Bir daha aynı durumla karşılaşmamak için ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?

3-     2019 yılı ürünleri için fark destek ödeme tutarları ne zaman açıklanacaktır? Açıklanacak tutar, cari açıkla mücadele anlamında üretimi gerçekten teşvik etmeye ve artan maliyetler altında ezilen üreticimize gerçekten destek olmaya yetecek midir?


 

Son Güncelleme: 26.07.2019 16:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
nedim okuyucu 2019-07-26 17:09:32

dogru secimlerde Samsunu sattim ama sorun bakalim niye sattim..hadiii.git isine soru onergesi vermis,,,,,

Avatar
Murat 2019-07-26 17:36:10

Senverhanvusta bağimsiz aday olarak mustafa demiri başkan yaptin ve bizi kandirdin.bartikvağzinla kartal tutsan faydasiz. Plan yaptiniz mustafa demiri kazandirdiniz aday olarak bağomsiz. Öyle findikla ayçiceği ile şirin görünmeye çalişma. Ama ismin gibi Usta imişin bravo iyi katakulleye getirdin samsunu....

Avatar
sms 2019-07-26 19:08:14

Şirin baba.....

Avatar
aydın özer 2019-07-27 09:37:39

arkadaş tam bir siyaset yapıyor ama, bence, biz samsunlulara yapıyor. bi dahaki seçimlerde edirneden aday galiba bu kadar ayçieği üzerinde durduğuna göre!

Avatar
aydın 2019-07-27 09:41:22

ne yapsın samsun'um kendi samsunlusu böyle güzel bir memleketine böyle bir iş yapıp ta resmen trbznlunun kucağına itelemiş...herkes samsunun başına gelecekleri bile bile lades yaptı helal olsun valla!

Avatar
canan 2019-07-27 09:43:13

sen hangi partiden adaysan o parti benim 40 yıllık partim bile olsa oy yok!!! sen gt edirneden filan aday ol emice.

Avatar
samsunlu 2019-07-27 10:04:37

seçimlerde bağımsız aday olup millet ittifakınında adayı varken seçim kazanılmayacağını bilip akp ye belediyeye tekrar teslim etmek ile ilgili bir soru önergeside halk size soruyor sayın vekilim