banner388

EMO Samsun Şubesi: Nükleer enerjinin ekonomik hiçbir getirisi yok

EMO Samsun şubesinde Türkiye’nin nükleer enerji serüveni masaya yatırıldı. Panelde konuşan EMO Samsun Şube başkanı Özdağ, “Nükleer enerjinin ekonomik hiçbir getirisi yok” dedi.

EMO Samsun Şubesi: Nükleer enerjinin ekonomik hiçbir getirisi yok

EMO Samsun şubesinde Türkiye’nin nükleer enerji serüveni masaya yatırıldı. Panelde konuşan EMO Samsun Şube başkanı Özdağ, “Nükleer enerjinin ekonomik hiçbir getirisi yok” dedi.

11 Nisan 2017 Salı 18:12
EMO Samsun Şubesi: Nükleer enerjinin ekonomik hiçbir getirisi yok

Samsun Haber - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şubesinde düzenlenen bir panel ile Türkiye’nin nükleer enerji serüveni masaya yatırıldı. Panelde EMO Samsun şube başkanı Mehmet Özdağ, Samsun Tabip Odasından Dr. Murat Erkan ve Adana Barosundan Avukat İsmail Hakkı Atal konuşmacı olarak yer aldı.

“Alım Garantili Nükleer Enerji Anlaşmaları Ekonomiyi Zorlayacak”

Panelde nükleer enerji kullanımı, enerji, sağlık ve hukuki boyutlarından ele alındı. Nükleer enerjinin enerji boyutunu değerlendiren EMO Samsun şube başkanı Mehmet Özdağ, “Nükleer enerji bir derde çare olacak mı bunu irdelemek lazım. Özellikle enerji konusunda yatırım yapılacağı zaman çevreye ve sosyal yaşama etkisini ciddi olarak değerlendirmek gerekiyor. Aynı şekilde enerji yatırımlarının arz güvenliğinin dikkat edilmemesi gerekiyor, ürettiğini enerjinin satın alınabilir olması lazım. En önemlisi ise sürdürülebilir olması lazım” dedi. Konuşmasında Sinop’a yapılması planlanan nükleer santralle ilgili yasanın TBMM’den sabaha karşı geçmesini eleştiren Özdağ, “Nükleer santraller için yapım anlaşmaları alım garantili yapıldı. Üretilen enerjinin tamamına ihtiyacımız olsa da olmasa cebimizden bu para çıkacak. Örnek verecek olursak; Akkuyu Nükleer santrali için yıllık olarak yaklaşık 60 milyon dolar ödeme yapacağız. Sinop’ta ise 20 yıl alım garantisi ile yıllık 85 milyon dolar ödeyeceğiz. Bu rakamların Türkiye’nin enerji harcamalarından üzerinde olduğunu görüyor” diye konuştu. Özdağ mevcut nükleer santral anlaşmalarının Türkiye’ye teknik ve ekonomik açıdan hiçbir getirisinin olmayacağını söyleyerek, “Anlaşmalar ticari açıdan sorunlu ve ekolojik olarak da geleceğimiz için endişe verici” şeklinde konuştu.

“Siyasilerin Tutumu Radyasyon Tehlikesine Karşı Duyarlılığı Etkiliyor”

Nükleer enerji kullanımını sağlık açısından değerlendiren Doktor Murat Erkan ise, nükleer enerji santrallerinin radyasyon sızıntısı tehlikesinden bahsederken, Japonya’da yaşanan Fukişima Nükleer Santralinden örnekler verdi. Radyasyonun duyu organları ile gözlemlenemediği belirten Erkan, etkisinin yıllar boyu sürdüğünü söyledi. Erkan, Siyasilerin nükleer enerjiye bakış açısı radyasyon tehlikesi gibi önemli bir konu hakkında duyarlılık oluşmasını etkilediği söyledi.

“Akkuyu Nükleer Santrali Fay Hattı Üzerinde”

Nükleer enerji karşıtlarının hukuki mücadeleleri hakkında bilgiler paylaşan Avukat İsmail Hakkı Atal, Japonya’da yaşanan Fukişima nükleer felaketinden sonra dünya genelinde nükleer enerji karşıtlarının açtıkları davalardan sonuç almaya başladıklarını söyledi. Tüm dünyanın günümüz dünyasında terör tehdidi altında olduğunu vurgulayarak, “Fransa askeri gücünün Fransa’da bulunan 57 nükleer santralin sadece 7 tanesinin güvenliğini sağlamaya yetiyor. Ben bunu öğrenince aklıma 15 Temmuz gecesi yaşadıklarımız geldi ve ‘iyi ki nükleer santralimiz yoktu’ diye düşündüm” dedi. Nükleer santral kurmadan önce bölgemizde yaşanan terör faaliyetlerinin yanı sıra coğrafi şartları da mutlaka göz önüne almamız diyen Atal, Akkuyu Nükleer santralinin bulunduğu bölgenin aktif fay hattı üzerinde bulunduğunu söyledi.

Yasir BABA

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
MÜHENDİS 2017-04-11 18:39:31

ZATEN ŞU ANDA KULLANDIĞIMIZ ELEKTRİK BİLE LÜZUMSUZ, EN İYİSİ DOĞAYA DÖNÜŞ, SANKİ ÖNCEDEN ELEKTRİK Mİ VARDI, BENCE EMO BİLE LÜZUMSUZ