banner388
banner390
banner410
banner408

Elleriyle Hazırladı Halka Armağan Etti

Atakum'un Güzelyurt Mahallesi'nde bulunan 10 dönümlük arazisine kendi emeğiyle "100. Yıl Atatürk Botanik Orman Parkı" kuran emekli öğretmen Recep Öztürk, yaptığı eseri halka armağan etti.

banner269

Elleriyle Hazırladı Halka Armağan Etti

Atakum'un Güzelyurt Mahallesi'nde bulunan 10 dönümlük arazisine kendi emeğiyle "100. Yıl Atatürk Botanik Orman Parkı" kuran emekli öğretmen Recep Öztürk, yaptığı eseri halka armağan etti.

23 Mayıs 2019 Perşembe 23:37
Elleriyle Hazırladı Halka Armağan Etti

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışının 100. yıl dönümüne özel, Atakum İlçesi'nin Güzelyurt Mahallesi'nde toplamda 10 dönümlük 100. Yıl Atatürk Botanik Orman Parkı'nın açılışı yapıldı. Yarım asır öğretmenlik görevini sürdürdükten sonra emekliye ayrılan 85 yaşındaki Recep Öztürk'ün kendi elleri ile kendisine ait olan arazide yaptığı orman parkının açılışını Samsun Valisi Osman Kaymak, Atakum Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci ve vatandaşlar gerçekleştridi. Emsal bir esere imzasını atan emekli öğretmen Öztürk, ormanı kurma hikayesini paylaşması üzerine duygu dolu anlar yaşandı.

Köy enstitüsünün son öğrencilerinden olduğunun altını çizen emekli öğretmen Recep Öztürk, köy enstitüsünün kendisine azimli olmayı öğrettiğini, toprak ve vatan sevgisini nakış nakış işlediğini ifade ederek, "İngilizce öğretmeni olduğum için Amerika ve Avrupa'da tercümanlık yaptım. 45 ülkeye gittim. Özellikle İngiltere'de insanların doğaya verdikleri değerden çok etkilendim. Londra'nın etrafında fidan üretim merkezleri vardı. Oradan esinlenerek ben de 25 yıl önce Doğa Güzelleştirme Merkezi'ni kurdum. Cumhuriyet'in 100. yılı şerefine de bu merkezde yetiştirdiğim 360 bin fidanı ülkenin dört bir yanına gönderdim. Bu zamana kadar da elimden geldiği kadar belediyelere fidanlar verdim, refüjlere fidan diktim ve küçük ormanlar oluşturdum. Elimin değdiği her yere fidan diktim" diye konuştu.

ATAKUM BELEDİYESİ'NE VASİYET

100. Yıl Atatürk Botanik Orman Parkı'nı oluşturmasının nedeninin Atatürk'ün adını doğaya taşımak olduğunu kaydeden Öztürk, "Atatürk Botanik Orman Parkı 19 Mayıs'ın 100. yılı için birden aklıma geldi. 3-4 aylık bir sürede proje çizildi ve bu parkı kurdum. Bu parkın içerisinde 12 bölüm var. Bir bölümde palmiyelerle oluşturulmuş havadan bakınca 19 Mayıs 1919 yazısı görünen bir orman var. Piknik alanı, Anneler Ormanı, spor alanı, çocuk parkı, piknik alanı, sera ve botanik bahçe gibi bölümler bulunuyor. Şu anda 120 çeşit bitki var, hedefim 300 çeşit bitkiye ulaşmak. Yıllar önce Bulgaristan'dan batı ladin ağacının tohumunu getirdim ve onları çoğaltarak ladinleri geliştirdim. O ladinler de şu anda bu ormanda. 100. yıl şerefine hayal ettiğim orman tam olarak buydu. Gerçekleştirdiğim için çok mutluyum ama bu da yeterli değil. Buranın sonsuza dek Atatürk'ün adıyla yaşamasını istiyorum. Hatta bu görevi Atakum Belediyesi'ne vasiyet ediyorum. Burası benim arazim ancak orman amacı dışında hiçbir şekilde kullanılmayacağına dair söz alarak meclis kararı çıkartıldı. Cumhuriyet onurlu insanların yaşam tarzıdır. Vatandaşlarımız istedikleri zaman buraya gelebilir, temiz havadan, doğadan yararlanabilir, stres atabilir" diye açıklama yaptı.

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci ise parkın artık kendisine teslim olduğunu belirterek, "Buraya halkın gelip görmesini sağlayacak tüm çalışmaları yapacağız. Park her yerde bulunur bu eserin sahibinin 85 yaşında olması ve bugünü uzun yıllar önce düşündüğünü bu ülkenin gençlerine anlatmak lazım. Burada asıl niyet çok önemli. Recep öğretmenimizin varlığı ve anlayışı çok önemli. Bu tavrın Türkiye'de pek benzeri yok. Öğretmenimizin adı bir başka yerde yaşatılmayı hak ediyor. Bundan sonrası belediyemizin görevi. Sizin gibi öğretmenlere ihtiyacımız var" dedi.

Samsun Valisi Osman Kaymak da, "Recep öğretmenimizi tanımaktan dolayı mutluluk duydum. Öğretmenler her zaman bizim için önder ve yol gösteren insanlardır. Kendi imkanlarıyla bu orman parkı oluşturan öğretmenimizi yalnız bırakmayalım ve destek olalım" diyerek konuyla ilgili açıklamasını yaptı.

Anahtar Kelimeler:
AtakumSamsun
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Serpil 2019-05-24 07:39:56

Harika insan, Allah senin gibi düşünen ve icraata geçiren, imkanı olmasa dahi bu düşüncesini etrafına aşılayan, vatansever, dogasever, milliyetçi kişiler çıkarsın karşımıza. Allah senden razı olsun. Böyle güzel düşünenlere ihtiyacımız var...

Avatar
Kemal T. 2019-05-24 09:54:57

Böyle insanlar bu ülkenin geleceğine miras bırakabilir, yiyen, yıkan, yok eden değil. Doğmamış çocuklara doğaya diğer tüm canlılara miras helal olsun.

Avatar
VATANDAŞ 2019-05-24 10:24:50

Keşke devletimizin başında da yarım asırdır sizin gibi insanlar olsaydı.

Avatar
Sakin 2019-05-24 15:48:13

Sizi o ilk yıllarda tanımış olmaktan dolayı sevinçliyim Saygılar sevgiler