banner388

Dünyada örneği bulunmayan Ambar köy turistleri bekliyor

Dünyada eşi benzeri bulunmayan Samsun'un Ladik ilçesindeki Ambar Köy yerli ve yabancı turistleri bekliyor.

Dünyada örneği bulunmayan Ambar köy turistleri bekliyor

Dünyada eşi benzeri bulunmayan Samsun'un Ladik ilçesindeki Ambar Köy yerli ve yabancı turistleri bekliyor.

14 Ekim 2017 Cumartesi 10:28
Dünyada örneği bulunmayan Ambar köy turistleri bekliyor

Samsun haber - Samsun'un Ladik ilçesinde bulunan ve köylülerden hibe alınarak Kaymakamlık ile Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Ambar Köy, yılda 100 bin yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.

SAMANLIK MÜZE OLDU

Osmanlı Dönemi'nin özelliklerini taşıyan köy ile ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Samsun Büyükşehir Belediyesi, 5 bin yıllık köklü bir tarihe sahip Ladik’in yerleşik hayat kültürünü ambarlardan kurulan köyde yaşatıyor. Ambar Köyü'nün bu hale gelmesi için 150 kişi ve kamu kuruluşları hibe desteği verirken, altyapı çalışmalarına yaklaşık 100 bin TL harcandı. Hibe verenlerin isimleri ise köydeki ambarlarda ve müzedeki eserlerde yaşatılıyor. Dünyada örneği bulunmayan yaşayan Açık Hava Müzesi konseptli Ambar Köy, içinden akan deresi, gölü, su değirmeni, seyir kulesi, ahşap çocuk oyun parkı, ahşap ve zincirli köprüleri ve külliyesi ile doğal yaşamı olduğu gibi yansıtıyor. Köyde ayrıca geçmişte insanların günlük hayatlarında kullandıkları ancak bugün sadece hatıralarında kaldığı tarihi eser, alet ve eşyalar, gelecek nesillere ulaştırılmak için müzeye dönüştürülen samanlıkta sergileniyor" dedi.

TURİZM ALANI OLACAK

Ambar Köy ile Ladik'in adından çok söz ettireceğine değinen Başkan Yılmaz, "Turna balığıyla ünlü Ladik Gölü, Akdağ Yaz ve Kış Sporları Merkezi ve Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde ‘Gençlik Suyu’ diye bahsettiği Hamamayağı Kaplıcaları ardından Ladik, Ambar Köy ile de adından çokça söz ettirecek. Ambarköy’ü Türkiye turizminin adı bilinen ve insanların Karadeniz’e geldiklerinde ziyaret etmeden geçmeyecekleri bir turizm alanı haline getireceğiz" diye konuştu.

427 ESER YER ALIYOR

Ambar Köy'de Halktan toplanan eserlerin sergilendiğini belirten Başkan Yılmaz, "Ambar Köy'de tozlanmış etnografik 427 eser, 22 buğday saklama ambarı, 4 ahşap ev, 2 sergen, 2 mısır selenderi, 4 su kuyu, 300 yıllık AHŞAP Şeyhülislam Mehmet Efendi Camii, 3 köy fırını, değirmen, oyun parkı, köy kahvesi, gaz lambaları, eski radyolar, tedavülden kalkan paralardan, kağnı arabaları, yayık, beşik, tahta asker bavulları ve bir çok eser sergileniyor" şeklinde ifade etti.

Son Güncelleme: 14.10.2017 18:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
bolat 2017-10-16 14:06:00

Bu köyü büyük şehir yapmadı. eski ladik kaymakamı kadir perçin beyin eseridir bu tabi ki her zaman olduğu gibi başkaları nemalanıyor. burası ladik belediyesinin elinden zorla alınmış bir yerdir. şu anda buraya bir çivi dahi çakılmamıştır. her tarafı rezil pislik içinde kalmıştır. bu resimler ilk yapıldığında çekilen resimler böyle yapmacık resimlerle göz boyamaya halkı kandırmaya gerek yok. burada şu ana kadar yusuf ziyanın bir tek çakılı çivisi yoktur. bunların yaptığı hazıra konmak olmuş .sonrada biz yaptık havası .

Avatar
Ahmet 2017-10-14 14:09:31

Böyle çok değerlerimiz var.
Bir reklam yapabilsek
Dünyanin bir numarali turizm merkezi oluruz

Avatar
aykut 2017-10-16 18:51:30

Atakum Turizm İLçesi ama gelin görünki sahil boyu işyerlerince işgal edilerek
berbat oldu.Belediyeler senelerdir göz yumuyo

Avatar
Ibrahim 2017-10-16 21:04:33

Yazın geldim çok bakımsızdı güzel düşünce ama uygulama yok