banner388
banner390
banner410
banner408

Dünyada bir ilk! OMÜ'lü öğretim üyesinden büyük başarı

OMÜ'lü öğretim üyesi dünyada ilk kez grafen ile güçlendirilmiş yeni nesil titanyum kompozit implant yapmayı başardı.

banner269

Dünyada bir ilk! OMÜ'lü öğretim üyesinden büyük başarı

OMÜ'lü öğretim üyesi dünyada ilk kez grafen ile güçlendirilmiş yeni nesil titanyum kompozit implant yapmayı başardı.

27 Ekim 2018 Cumartesi 10:02
Dünyada bir ilk! OMÜ'lü öğretim üyesinden büyük başarı

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Mevlüt Gürbüz’ün yürütücülüğünde, Arş. Gör Tuğba Mutuk’un araştırmacılığında yapılan grafen ile güçlendirilmiş yeni nesil titanyum kompozit implant, mevcut implantlara göre daha kaliteli ve ucuz.

Dr. Öğr. Üyesi Mevlüt Gürbüz, mevcut implantlarda görülen, aşınmanın zamanla kemik yapısını bozduğunu belirterek, " Bu durum implantın servis ömrünü azaltmakta, iyileşme sürecini uzatmakta ve ağır metal çözünmelerinden dolayı toksik etki göstererek enfeksiyona neden olmaktadır. Bu sorunları ortadan kaldırmak için son yılların en popüler malzemesi olan grafen ile güçlendirilmiş implantı ürettik. Üretilen implantlar Eskişehir’de bulunan Nanotech İleri Teknolojik Malzemeler ve Elektrik Elektronik Sistemler firması ve Eskişehir Teknik Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Doğan’ın araştırma ekibi tarafından üretilen kemik ile aynı yapıya sahip antibakteriyel özellik gösteren kalsiyum fosfat tozu ile kaplanarak biyouyumlu, iyileşme sürecini hızlandıran, enfeksiyon önleyici implant haline getirdik. Üretmiş olduğumuz implantlarda kullandığımız ham maddeler tamamen yerli ve milli üretimdir. Biz bu maddeleri kullanarak hem mekanik özelliği geliştirilmiş hem de yüzeyi fonksiyonel hale getirilmiş implantlar üretmiş durumdayız. Bu implantlar iyileşme sürecini hızlandırmakta, implantın ömrünü artırmakta ve hastaya daha konforlu bir hayat sunmaktadır. Ayrıca üretilen implantların uygulama testleri Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nusret Köse tarafından yapılmış ve oldukça olumlu sonuçlar alınmıştır. Günümüzde üretilen implantlar genelde alaşım formunda üretilmekte. Grafen maddesinin girdiği her hangi bir implant yapısını görememekteyiz. Mevcut implantlardan farklı olarak belki de dünyada grafen, titanyum ve seramik tozunun birlikte kullanıldığı başka bir çalışma bulunmamaktadır. Prototipini geliştirdiğimiz implantların maliyetine bakacak olursak, mevcut implantlar yurt dışından temin edilmektedir. Bizim ürettiğimiz implantlarda yerli üretim tozlar kullanıldığı için yaklaşık yüzde 50 bir maliyet düşüşü hesaplanmıştır. Samsun’un bir biyomedikal şehri olduğu düşünüldüğünde üretilen bu implantların ticarileşmesi durumunda bölge ve ülke ekonomisine büyük katkıları olacaktır" dedi. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Misafir. 2018-10-27 12:03:16

Fiyatını TÜRKIYE vatandaşlarına 500 tl.Diasariya 2000 TL üzerinden yapabilecekler mi?Yabancıların bizlere yaptığı gibi.Basarilarinin devamını diliyorum.

Avatar
Fevziye filiz dura 2018-10-27 18:59:27

Çok sevindim en kısa zamanda yaptırmak istiyorum

Avatar
Erdal 2018-10-27 21:54:25

Ne zaman uygulanmaya başlanacak. Fiyatlar kaç TL olacak, merakla bekliyoruz.

Avatar
Nermin 2018-10-28 11:20:32

Yürk insanınnın ağız dağlığı için harika bir buluş olmuş. Bir an evvel Türkiye nin tüm ağız ve diş polikiliklerinede ulaştırılmalı ve insanlatımızın fayda alması sağlanmalısır siye dülünüyorum. Özellikle üretildiği yer için bir gwlirken Türk halkı içinde maliyeti düşürerek bir an evvel kullanılmaya başlanılmalı.

Avatar
Ayse 2018-10-28 20:47:19

Bir an önce diş hastanelerinde kullanimaya başlar inşAllah