banner388
banner390
banner410
banner408

Dünyaca ünlü yazar Samsun'da anıldı

Dünyanın en çok okunan yazarları arasında yer alan Kırgız yazar Cengiz Aytmatov, OMÜ'de düzenlenen çalıştay ile anıldı.

banner269

Dünyaca ünlü yazar Samsun'da anıldı

Dünyanın en çok okunan yazarları arasında yer alan Kırgız yazar Cengiz Aytmatov, OMÜ'de düzenlenen çalıştay ile anıldı.

14 Aralık 2017 Perşembe 13:47
Dünyaca ünlü yazar Samsun'da anıldı

Samsun Haber - Dünyanın en çok okunan yazarları arasında yer alan Kırgız yazar Cengiz Aytmatov, Samsun'da düzenlenen çalıştay ile anıldı. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinde düzenlenen "Cengiz Aytmatov 90 yaşında Samsun’da" çalıştayının 2 gün devam edeceği belirtildi.



Programın açılış konuşmasını Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ve OMÜ’de öğretim üyesi olan Prof. Dr. Mehmet Aydın gerçekleştirdi. Sonrasında söz alan Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Layli Ükübaeva, Aytmatov’un en önemli yazarlardan birisi olduğunu dile getirdi. Programın onur konuğu ise Cengiz Aytmatov’un kız kardeşi Roza Aytmarova oldu.



Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Necmi Çamaş, programdaki konuşmasında, "Büyükşehir Belediyesi olarak kültürel çalışmaların yapıldığı her alana destek vermek için büyük çaba sarf ediyoruz. Bu sorumluluğu maddi ve manevi olarak hissediyoruz. 1 ay önce uluslararası bir toplantıda Samsun’u temsil ettiğimde ilginç bir durumla karşılaştım. Dış İlişkiler Ekonomik Konseyinin tertiplemiş olduğu toplantıda son 15 yılda ülkelerinin kalkınma stratejilerinde önemli mesafeler kat etmiş ülkelerden birkaç tanesi örnek olarak gösterildi. Bunlardan bir tanesi de Malezya’ydı. Malezya Kalkınma Ajansının Başkanına, ‘Bu gelişmeyi nasıl başardınız’ diye soruldu. O da, ‘Kültürel politikalar, eğitim ve özel sektör yatırımlarını ilk 3’e koyarak başardık’ dedi. Malezya devletin birinci önceliği olarak kültürü, 2'nci önceliği olarak da eğitimi ön plana alarak son 15 yılda bu planlama ile 100 milyar dolar yatırım hedefinin 92 milyar dolarını gerçekleştirdiler. Bizler de kültürel ve eğitim faaliyetlerine destek vermeliyiz" ifadelerini kullandı.


COĞRAFİ SINIRLARI ORTADAN KALDIRAN BİR YAZAR

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç programda yaptığı konuşmasında, "Aytmatov’u 90'ıncı doğum gününde OMÜ’de anmaktan mutluyuz. Aytmatov yazdığı eserler, bugün burada oluşumuzun da sebebidir. Eserleri 185 dile çevrildi ve 60 milyondan fazla baskı sayısıyla dünyanın en çok okunan yazarları arasındadır. Aytmatov, coğrafi sınırları yazdığı eserlerle ortadan kaldıran bir sanatçıdır. Aytmatov’un eserlerinin kıymetini bilmek lazım. Belki de komünizmin yıkılmasında ve o duvarların aşılmasında çok önemli bir rol üstlenmiştir. Türk milletini yaşadığı zulümler, mağduriyetler bugün bilinmelidir. Bugün dünyada yaşanan zulümlerin ve mazlumların yaşadığı çilelerin bilmesi lazım. Sadece sözlerle değil, dünyada güçlü olabilmenin yollarını bulabilmeliyiz. ‘Kahrolsun’ diyerek sorunların çözülmeyeceğini bilmeliyiz. Güçlü olmadıkça hakkınızı koruyabilmeniz mümkün değil. Güçlü olabilmenin yolu da birlik ve beraberlikten geçiyor. Beraberlik için bir sürü sebebimiz varken, neden ayrılıklara düştüğümüzün farkına varmamız gerekiyor. Geçmişte yaşanan hataları tekrarlamamak için, o zamandan bırakılan kültürel eserlerin dikkate alınması gerekir" dedi.


Cengiz Aymthov, 10 Haziran 2008 tarihinde Almanya'da hayatını kaybetti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cemal 2017-12-14 15:29:28

Cengiz Aytmatov un kitaplarını herkese tavsiye ederim. Vatanın, vatan topraklarının ne kadar kıymetli olduğunu, neden korunması ve yabancılara satılmaması gerektiğini ilmik ilmik dokur kitaplarında.