banner388

Dünya Samsun'daki tarihi kapının peşinde

Tarihi eser avcıları Samsunlu demircinin elinde bulunan Meryem Ana işlemeli 150 yıllık tarihi kapının peşine düştü.

Dünya Samsun'daki tarihi kapının peşinde

Tarihi eser avcıları Samsunlu demircinin elinde bulunan Meryem Ana işlemeli 150 yıllık tarihi kapının peşine düştü.

14 Temmuz 2018 Cumartesi 10:01
Dünya Samsun'daki tarihi kapının peşinde

Samsun haber - Samsun’da 52 yıldır demircilik yapan 67 yaşındaki İbrahim Germi de bulunan 150 yıllık Meryem Ana işlemeli tarihi kapı büyük ilgi görüyor. Ermeni ustalar tarafından yapıldığı öğrenilen kapıyı bir çok kişinin satın almak istemesine rağmen Germi kapıyı satmıyor. Germi, Fransa’ya da giden bir kişinin kapıyı Paris'te açık arttırmaya götürme teklifini de reddettiğini söyledi.

Dedesinin babasından kalan kapıyı Germi, Demirciler Yokuşu'ndaki dükkanında muhafaza ediyor. Germi'ye Kilise papazı ve tarihi eser meraklıları tarafından kapıyı satması için baskı uygulanıyor.

Samsunlu demir ustası İbrahim Germi yaptığı açıklamada, "Meryem Ana figürlü kapı, dedemin babasından bize miras kaldı. 150 seneden fazla bir sürede bizde bulunuyor. Meryem Ana figürünü gören kilisenin papazı geldi benden kapıyı istedi. Eğer kapıyı ona verirsem, Avrupa’daki kiliselerde bedava ağırlanacağımı söyledi. Ben de ona ‘Avrupa’ya giden adamın parası vardır. Senin paran bana lazım değil. Türkün malı Türkiye’de kalsın’ dedim. Başka işadamları da kapıyı benden almak için para teklif etti. 25 bin TL verdi, 30 bin TL’ye kadar çıktı. Bu kapı, parayla pulla satılmaz. Kapıda hiç kaynak yoktur. Tamamen birbirine geçme usulü ile yapıldı. Bu kapı Ermeni demirciler tarafından yapıldı. Yakın zamanda Fransa’ya gidecek olan tarihi miras meraklıları geldi. Bana, ‘Kapıyı bize ver, gemiyle Paris’e götürelim. Orada açık arttırmada satalım. Parasını da sana getirelim’ dediler. Ben de onları, ‘gidin işinize’ diye serzenişte bulundum” dedi.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.