banner388

Destek alan ilk kadın oydu, şimdi eşinden fazla kazanıyor 

Samsun’da eşine destek olmak için, tarım desteği alan ilk kadın çiftçi Ayşe Sekban’ın şimdi kendi serası var.

Destek alan ilk kadın oydu, şimdi eşinden fazla kazanıyor 

Samsun’da eşine destek olmak için, tarım desteği alan ilk kadın çiftçi Ayşe Sekban’ın şimdi kendi serası var.

21 Ağustos 2017 Pazartesi 14:17
Destek alan ilk kadın oydu, şimdi eşinden fazla kazanıyor 

Samsun Haber-36 yaşındaki Sekban, 2 dönümlük arazide çilek üretimi yapıyor ve ürettiği ürünün mahsulünü pazarcı esnafa satıyor.  

Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı, toplamda 14 aileye, 1 dekar üzerinden 4 bin TL tutarında sulama ünitesi, çilek fidesi ve sera naylonlarını hibe etti. Toplam harcanan para ise 56 bin TL olduğu öğrenildi. Yapılan proje kapsamında 3 yıl içerisinde 8 ton çilek yetiştirilerek satılmış olunacak. 

Gökçepınar köyünde yaşayan ve inşaat işçisi olan eşine destek amaçlı olarak Desteklerden faydalanan, Ayşe Sekban eşinden fazla kazanıyor. Bunun yanında Gökçepınar, Gölalan, Demirci ve Tekkiraz köylerindeki üreticilerde desteklerden faydalanarak, tesislerini kurarak çilek yetiştiriyor.

2 çocuk annesi, Ayşe sekban yaptığı başvuru incelemelerin ardından onaylanmış ve Sekban’a Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığına destek sağlandı. Ürün tanıtımlarını sosyal medyadan gerçekleştiriyor. Evinin bahçesinde üretimi gerçekleştiren Sekban’a kayınpederi ve çocukları yardımcı oluyor. 

Ayşe Sekban, ilaç yok, hormon yok, tamamen doğal olduğunu belirttiği ürünlerini için şu ifadeleri kullandı: “Beyim şu an İzmir’de inşaatta çalışıyor. Ondan daha fazla kazanıyoruz. Allah devletimizden, belediyemizden razı olsun. İlaç yok, hormon yok. Tamamen doğal. Çoğu zaman da üretimimizi fotoğraflayıp telefonla internete atıyoruz. Üretme ve pazar bulma sıkıntımız yok. İhtiyacı olan pazarcılar gelip alıyor. Ürettiğimiz çilekleri rahatlıkla satarak geçiniyoruz. Çiftçi kayıt sistemine geçmek istiyorum. Çok fazla emek harcanması gerekmiyor. Bu sene 2 tona aldığımız verim, bu sene 3 tonu bulacak. Müşteri hazır. Şuan topladığım 30 kasa çilek satışa hazır bekliyor. Gelip alacaklar. Herkese de tavsiye ediyorum.” 

Ayşe Sekban’ın kayın pederi İsmet Sekban: İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri haftada 3-4 sefer geliyorlar. İncelemelerde buluyorlar. Sıkıntımız olduğunda ilgileniyorlar. Gelir olarak çilek daha iyi. Çilek 7 nüfusu geçindiriyor. Verim de her toplamada yükseliyor. Bu sene işler daha çok arttı. Büyükşehir belediyesinden destek alırken arazimizi 3 yıl temiz şekilde kullanıp üretim yapacağımıza ilişkin imza atmıştık. Artık bunu değil 3 yıl artık 20 yıl da bırakmayacağız. Seneye de üretimi iki katına çıkaracağız” ifadelerini kullandı.
 
Bölgedeki çalışmaları Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Mehmet Akif Özdemir ile birlikte inceleyen Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı: “ Maşallah üretim çok güzel olmuş. Verim de yüksek. Elinize sağlık. Verdiğimiz desteklerden arzu ettiğimiz, beklediğimiz de bu. Şehirde bir şey varmış gibi herkes bu güzelim verimli topraklardan, köylerinden çıkıp merkeze hücum ediyor. Böyle olunca başka işsizlik olmak üzere çok sayıda sosyolojik sorunlar baş gösteriyor. Yaşam koşulları zor. Üretim fazla emek harcanmadan da yapılabiliyor. Çalışınca, üretince para kazanılıyor. Buradaki çilek üretimi de bunun en güzel göstergelerinden birisidir. Canik’te geçen yıl bu yıl olmak üzere 14 kişiye destek verdik. Bizler gerçekten sizin gibi üretmek isteyen insanlar arıyoruz. Bu işi kendisine meslek edinecek kişiler varsa destek olmaya devam edeceğiz. Bu bölgeyi çilekle ilgili bir sektör haline getirelim” ifadelerini kullandı.
 

Son Güncelleme: 21.08.2017 14:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
SELMA 2017-08-22 11:12:03

BENİM OĞLUM ÇİLEK HASTASI AMA ŞUAN PAZARDA BULMAKTA ÇOK ZORLANIYORUM BU AİLENİN İNTERNET SAYFASI BİLGİLERİ NE ACABA