banner388

Delta’da aşırı yayılan sazlıklar sulak alanları doldurdu

Kızılırmak Deltası Yönetim Planı Yürütme Komitesi Başkanı Sunay Demircan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde ciddi bir sorunla karşı karşıya olduklarını açıkladı. Komite Başkanı Demircan, Delta içerisindeki sazlıkların aşırı yayıldığını ve sulak alanı doldurduğunu söyledi.

Delta’da aşırı yayılan sazlıklar sulak alanları doldurdu

Kızılırmak Deltası Yönetim Planı Yürütme Komitesi Başkanı Sunay Demircan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde ciddi bir sorunla karşı karşıya olduklarını açıkladı. Komite Başkanı Demircan, Delta içerisindeki sazlıkların aşırı yayıldığını ve sulak alanı doldurduğunu söyledi.

08 Ağustos 2017 Salı 11:36
Delta’da aşırı yayılan sazlıklar sulak alanları doldurdu

Samsun Haber - Kızılırmak Deltası Yönetim Planı Yürütme Komitesi Başkanı Sunay Demircan, Samsunhaber.com Dergisi’nin 3. sayısında ‘Unesco olanlara ne diyecek?’ başlığı altında dosya konusu yapılan haber üzerine açıklamalarda bulundu.

Samsunhaber.com Dergisi’nin 3. Sayısında yer alan haber Sınırlı Sorumlu Yörükler Köyü Su ürünleri Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Ergün ve Yörükler Mahallesi (Köyü) sakinlerinden Hikmet Ergün kaynaklı gösterilmiş ve “15 Nisan 1998 tarihinde Ramsar Alanı ilan edilen ve % 80-85 ‘i 1.derece sit alanı kapsamında olan ve doğal özellikleri bakımından Dünya Mirasları Listesi’ne aday durumdaki 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçelerini kapsayan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde, 3 ayrı skandal uygulama ortaya çıktı. Haber kaynaklarımıza göre; Bunlardan birincisi; Kızılırmak Nehrinden Delta’ya 12 ay boyunca su salınımı yapılması, ikincisi; hayvan popülasyonunun artırılması adına Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından yapılan ‘Şahin Ve Doğan Salımı’ ve üçüncüsü ise bölge sakinlerinin iddiasına göre; gece kapalı kasa plakasız kamyonetle vahşi hayvan bırakılması” gibi ifadelere yer verilmişti.

BAŞKAN DEMİRCAN, İDDİALARA YANIT VERDİ


Haberde yer alan iddiaların gerçekdışı olduğunu savunan Sunay Demircan,  “Haberin içeriği, paylaşılan bilgiler tümüyle gerçek dışı. Ancak, bu kadar geçeğe aykırı bilginin, UNESCO sürecinin en hareketli döneminde, ‘proje kana bulandı’, ‘3 ayrı skandal’ diyerek sunulmasını, çok tipik dezenformasyon girişimi olarak algıladım ben” dedi.

“HER GÜN ADANA KEBAP VERMEK LAZIM”


Sınırlı Sorumlu Yörükler Köyü Su ürünleri Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Ergün’ün Kuş Cenneti’nde OMÜ tarafından yapıldığı iddia edilen yırtıcı hayvan salımı uygulamasını değerlendiren Komite Başkanı Sunay Demircan, “Üniversitenin böyle bir çalışması elbette olmadı, mümkün değil zaten. Anlamlı da değil. ‘Doğaya kuş salmak’ tabiri, uzun mesafe uçamayan sülün gibi kuşlar için söz konusu olabilir. Nitekim Delta'da Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün çalışmalarıyla bir miktar sülün salınmıştı. Şahin, doğan gibi uzun mesafe uçan kuşları bir alana salsan, sürekli orada tutmak için her gün Adana Kebap vermen lazım ki, uçup başka yere gitmesinler” dedi.

“NİYE? KİM YAPSIN BUNU, NEDEN YAPSIN?”


Kooperatif Başkanı Yaşar Ergün’ün ‘Kapalı kasa kamyonetle çakal, tilki, sansar ve yaban domuzu gibi yırtıcı hayvan salındığı’ iddiasını da yanıtlayan Komite Başkanı Sunay Demircan, “Sen git dağ bayır dolaş çakal, tilki ara; bunları artık nasıl yapıyorsan bul yolunu canlı canlı yakala; yanlarına çeşni olsun diye domuz da koy, sansar da; şimdi bunların hepsi bir arada da durmaz, her birine ayrı kafesler yap, plakasız araçlarla getir gece vakti, deltaya sal...  Niye? Kim yapsın bunu, neden yapsın, nasıl yapsın?” diye konuştu.

“CİDDİYE ALDIĞIMIZ SORUNLAR VAR”


Sunay Demircan ayrıca; Kızılırmak Deltası’nda kendilerinin de ciddiye aldığı sorunların olduğunu söyledi. Delta içerisindeki sazlıkların aşırı yayıldığının ve sulak alanı doldurduğunun altını çizen Demircan, şöyle devam etti; “Örneğin su rejiminin halen bir yönetim stratejisine kavuşmamış olması; örneğin, dışarıdan getirilip, göllere aşılanmış istilacı bir kaç balık türünün göllerdeki eko sistemi tehdit ediyor olması; kıyı erozyonu sonucu sahillerin denize karışması... Bunlar önümüzdeki yıllarda, el birliği ile üzerinde çalışmamız gereken, önemli sorunlar.”
 

Haber: Tolga Birgücü

Son Güncelleme: 08.08.2017 18:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.