banner388
banner390
banner410
banner408

Çiftçiye dağıtılan hayvanlar vebalı çıktı

Samsun’da ‘’Genç Çiftçi Projesi kapsamında dağıtılan küçükbaş hayvanların vebalı olduğu bildirildi. Toplamda dağıtılan 344 kuzu ve koyunun arasında ölü bulunan hayvanları gören yetkililer durumu görmezden geldi.

banner269

Çiftçiye dağıtılan hayvanlar vebalı çıktı

Samsun’da ‘’Genç Çiftçi Projesi kapsamında dağıtılan küçükbaş hayvanların vebalı olduğu bildirildi. Toplamda dağıtılan 344 kuzu ve koyunun arasında ölü bulunan hayvanları gören yetkililer durumu görmezden geldi.

07 Ağustos 2019 Çarşamba 20:41
Çiftçiye dağıtılan hayvanlar vebalı çıktı

Samsun’da ‘’Genç Çiftçi Projesi’’ kapsamında 7 mahallede 11 çiftçiye 344 adet küçükbaş hayvan dağıtılmıştı. Yetkililer hayvanların vebalı olduğu açıklamasını yaptı.

Teslim sırasında da koyunların hasta olduğunu belirten koyun yetiştiricisi H.A., “Koyunların hastalıklı olduğunu bildirdiğimiz halde yetkililer bize ‘alırsanız alın almazsanız yedeklerinize veririz’ dediler. Bizler de almak zorunda kaldık. Aradan 10-12 gün geçince koyunlarda rahatsızlıklar başladı, ölümler başladı. Koyunlardan örnekler alarak Samsun Veteriner Araştırma Enstitüsüne götürdük. Ancak oradan bize ‘hastalık yoktur’ diye rapor verdiler. Bu sefer OMÜ Veteriner Hekimlik Fakültesine götürdük ve koyunların vebalı olduğu ortaya çıktı. Oradan aldığımız raporu enstitüye iletildiğinde hastalığı fark edemediklerini söylediler. Şu an 7 köyde karantina uygulandı. Kurban Bayramı öncesinde mağdur olduk” açıklamasında bulundu.

11 ÇİFTÇİ MAĞDUR OLDU

Vebalı hayvanların verildiği çiftçiler, Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç’in yanına giderek mağduriyetlerini bildirdi. Mağduriyetleri dinleyerek konuyla ilgili açıklama yapan Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç, “7 mahallemizde 11 çiftçi ailemize verilen 374 koyunlarda maalesef böyle bir hastalıkla karşılaştık. Genç Çiftçi Projesi kapsamında dağıtılan koyunlar tabandaki köylümüzü rahatsız etti, ilk önce hastalıklı koyunlar verildi, ölümler gerçekleşti. Havza İlçe Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonunca ilçemizde Kirenlik, Yeşilalan, Sivrikese, Çayırözü, Çelikalan, Belalan ve Kayacık Mahallelerimiz karantina altına alındı, yetiştirici mağdur oldu. Veba küçükbaş hayvanlarda bulaşıcı bir hastalıktır. Birileri arada devlete hastalıklı koyunları satıyor, para kazanıyor, bunun sıkıntısını köylü çekiyor. Koyunların teslim kâğıtlarında yaşı 2,5 olarak gözüken, koyunlar normalde 6-7 aylık gibi duruyor. Bu ilgililere söylenildiğinde kâğıt üzerinde her şey mubah deniliyor yetiştiricilerimize. Kuzular resmen koyun diye dağıtıldı köylümüze. Bu işin takipçisi olacağız, devletimizin ve çiftçimizin mağduriyetinin giderilmesi için her türlü çalışmayı gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

BU İŞİN YOLSUZLUK BOYUTU VAR

Havza Ziraat Odası Başkanlığını ziyarete geldiği sırada çiftçilerin yaşadığı olayı dinleyen Samsun Milletvekili Erhan Usta, “Belli ki bu koyunlar hasta olarak geldi ve dağıtıldı. Burada hem devletimizin hem de çiftçilerimizin mağduriyeti söz konusu. Bu konuyu detaylı bir şekilde araştırıp kamuoyunda gündeme getireceğiz. Bu işin bir yolsuzluk boyutu var bir de ekonomiyi çiftçilerimizi, küçükbaş hayvanların sağlığını ilgilendiren boyutu var, vatandaşımızın mağduriyet boyu var. Devlet hibe veriyorsa bu hepimizin parasıyla verilmektedir. Burada amaç üretimin oluşması, ekonomiye katkı sağlanmasıdır. Bu konunun takipçisi olacağız. Hem kamuoyunu hem devletimizin ilgili birimlerini hem de sizleri mutlaka bilgilendireceğim” dedi.

Tarım ve Orman Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, veba hastalığı tespit edilen 3 mahalle olduğu gerekçesiyle tedbir amaçlı 7 mahallede karantina uygulaması başlatıldı. Mahallelere hayvan giriş çıkışı yasaklandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ayakkabı kutusu 2019-08-07 22:09:39

akape varsa yolsuzluk da var

Avatar
Hangi işi doğru 2019-08-07 21:06:13

Tarım il müdürlüğü hangi işini doğru yapıyor...

Avatar
samsunspor 2019-08-07 22:12:40

Sağlam raporu veren memurlar araştırılsın bakalım.Altından neler çıkacak.Devlet çiftçiye ihale ile hayvan veriyor.İhaleyi alan firmalar ve devletin veterineri mühendisi memurları denetlensin araştırılsın.Arada komisyon yada rüşvet alan art niyetli kişiler varsa hukuki işlem başlatılsın.Gariban çiftçi ve hayvancının elinde zaten bir şey kalmıyor.

Avatar
Samsunsporlu yorumcu haklı 2019-08-08 12:05:59

Tarım il müdürlüğü mühendisleri bir yemeğe 20 bin ton gdlu Mısır’a göz yumuyor

Avatar
selim 2019-08-08 11:59:38

tarım il müdürlüklerini kapatın ve çalışanlarını işten kovup mahkemeye verin....

Avatar
Gercekler 2019-08-07 22:13:40

Koyun etini severek tüketen bir vatandaş olarak, çiftçi kardeşlerimizde bana koyun eti yedirmek için Vebalı koyunlari aldığından dolayı kendimi sorumlu hissediyor ve istifa ediyorum.