banner388

Çarşamba’da sobacılık o ailenin hayatı oldu

El sanatları arasında belki de en zor olanı demircilik mesleğiyle başlıyor süreç, sonrasında ise sobacılıkla devam ediyor.

Çarşamba’da sobacılık o ailenin hayatı oldu

El sanatları arasında belki de en zor olanı demircilik mesleğiyle başlıyor süreç, sonrasında ise sobacılıkla devam ediyor.

18 Ağustos 2017 Cuma 17:07
Çarşamba’da sobacılık o ailenin hayatı oldu

Samsun Haber - Bahsi geçen meslek sobacılık. Samsun’un Çarşamba ilçesinde bir arasta yaşatılıyor.

3 nesil geçimini bu meslekten sağladı

 Yeri ise Çarşamba’da demirciler arastasında. Ziyaret edenler her ne kadar ilerleyen yılların bazı görüntülerde değişiklik yarattığını görüyorsa da arasta, tarihin anlamlı dokusuna tanıklık edilebiliyor. Sahipleri ise Mehmet Akbaş ve oğulları Ümit Akbaş, Ufuk Akbaş. 3 nesil bu meslekten geçimini sağladı ve hayata tutundu.

13 yaşında demir dövmeye başladı

Çarşamba’nın en eski esnaflarından biri olduğunu belirten Mehmet Akbaş, uzunca yıllar bu dükkândan ekmek yediklerini söyledi. Sobacılık mesleğinin işletmecisi Mehmet Akbaş, 13 yaşında eline balyozu alıp demir dövmeye başladığını anlattı.

‘’Yeniden dünyaya gelsem yine bu mesleği yaparım’’

Mehmet Akbaş mesleğine olan aşkını ise “Demirin kokusunu ocağın kokusunu seviyorum, örsün sesini duymaktan keyif alıyorum. Mesleğimi çok seviyorum, babam bana öğrettiği için Allah razı olsun. Yeniden dünyaya gelsem yine bu mesleği yaparım” sözleriyle anlatıyor.

Sobacılık mesleğini ayakta tutuyorlar

Çarşambalı emekçi Mehmet Akbaş ve oğulları kalın saclı kuzine sobalar üretiyor. Ham maddeyi dışarıdan alıp montajını kendileri gerçekleştiriyor, satabilecekleri kadar üretim yapıyorlar. Müşterileri de ağırlıklı olarak, Çarşamba ve Terme ilçelerinde yaşayan köy halkı. Çarşamba ilçesinde bu işi yapan tek yer.

Samsunhaber.com Dergisi Röportaj / Yasin Özbilge

Son Güncelleme: 18.08.2017 17:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Naciye özdek 2019-01-09 15:37:17

Soba modellerinde değişiklik yapın şömine tipi sobalari yapın döküm ve mermer kullanın mesela.. Almanyada soba modellerinden seçin internet ten.