banner388
banner390
banner410
banner408

Çarşamba'daki selin sorumlusu belli oldu

DSİ 7. Bölge Müdürlüğü'nce yapılan açıklamada selin sorumlusu olarak dalga ve rüzgar olarak gösterildi.

banner269

Çarşamba'daki selin sorumlusu belli oldu

DSİ 7. Bölge Müdürlüğü'nce yapılan açıklamada selin sorumlusu olarak dalga ve rüzgar olarak gösterildi.

14 Temmuz 2017 Cuma 09:26
Çarşamba'daki selin sorumlusu belli oldu

Samsun haber - Samsun'un Çarşamba ilçesinde sağanak yağış nedeniyle meydana gelen sel ile ilgili flaş bir açıklama yapıldı. 

52 YILDA BİR

Samsun'un Çarşamba ilçesinde 21 Haziran'da meydana gelen sağanak yağış nedeniyle sel meydana geldi. Devlet Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan araştırma sonucunda Çarşamba Ovası'nda 52 yılda bir böyle bir yağış görülebileceği açıklandı.

Çok sayıda çiftçinin mağdur olduğu, evlerin ve tarım arazilerinin sular altında kaldığı sel ile ilgili İl Koordinasyon Kurulu toplantısı için DSİ 7. Bölge Müdürlüğü'nce hazırlanan sunum incelendi. 


Sunum en dikkat çeken konu ise yağışın ilk 5 saatlik kısmının 30 yılda bir 24 saatlik kısmının ise 52 yılda bir görülebileceği oldu.

SELİN SORUMLUSU

Çarşamba'daki selin asıl nedeni Ambarköprü, Araplı, Karagöl ve Turgutlu Drenaj Kanalları, sağ sahilde de Simenit, Kargalı, Dumanlı Gölleri ile Uluköy kanallarının 2 m kotu altında kalan yerlerin deniz çıkışına denk gelmesi nedeniyle rüzgar ve dalga hareketleriyle tıkanmış olması olarak açıklandı. 

YENİ PROJELER

DSİ tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Çarşamba Ovası Sol Sahil Yüzeysel Drenajı İkmal İnşaatı işi kapsamından çıkartılan pompa istasyonlarının 100 yıl tekerrürlü taşkın debisine göre projelerinin hazırlatılması talimatı verilmiştir. Söz konusu pompa istasyonlarının projeleri hazırlanmaya başlanmıştır. Çarşamba Ovası sol sahilinde bulunan 3 adet ve sağ sahilinde bulunan 6 adet denize çıkış ağzının sayısal modelleme çalışmasının yapılarak mahmuz projelerinin hazırlanması talimatı verilmiştir. Söz konusu çıkış ağızlarında batımetrik harita alımı için ihale hazırlıklarına başlanılmıştır. Çarşamba Ovası Sol Sahil Yüzeysel Drenajı İkmal İnşaatı işi kapsamında yapılan menfezlerin; ana drenaj kanallarında 100 yıl taşkın tekerrürlü debiye göre, yedek ve tersiyer drenaj kanallarında 50 yıl taşkın tekerrürlü debiye göre hidrolik tahkikinin yapılması talimatı verilmiştir. İş kapsamında yapılan menfezlerin hidrolik tahkikine başlanılmış olup, rapor hazırlanmaktadır” dedi.

Açıklamanın devamında ise, “Taşkın sonrası kurumumuz makineleri ile drenaj kanallarında akışı engelleyen unsurların temizlenmesi amacıyla temizlik çalışması yapılması talimatı verilmiştir. Bölge Müdürlüğümüze ait makineler ve taşkın sonrası Genel Müdürlüğümüz tarafından bölgeye sevk edilen makinelerle temizlik çalışmalarına devam edilmektedir. Çarşamba ovası sol sahilindeki pompa istasyonlarının, 9 adet denize çıkış ağzı yapısının ve Çarşamba Ovası Sol Sahil Yüzeysel Drenajı İkmal İnşaatı işinden kalan imalatların toparlanak; ihalenin 21-b olarak yapılabilmesi için alınacak bakanlık oluru için hazırlık yapılması talimatı verilmiştir. Söz konusu rapor hazırlanmakta olup, Temmuz ayı içerisinde Genel Müdürlüğümüze sunulacaktır" denildi.
 

Son Güncelleme: 14.07.2017 12:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.