banner388

Çağlayan: 'Türkiye Cumhuriyeti Osmanlıyı yıkmadı'

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 80. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, "Özellikle belirtmek istiyorum ki Türkiye Cumhuriyeti Osmanlıyı yıkmadı, Osmanlı yıkıldığı için Türkiye Cumhuriyeti kuruldu" dedi.

Çağlayan: 'Türkiye Cumhuriyeti Osmanlıyı yıkmadı'

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 80. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, "Özellikle belirtmek istiyorum ki Türkiye Cumhuriyeti Osmanlıyı yıkmadı, Osmanlı yıkıldığı için Türkiye Cumhuriyeti kuruldu" dedi.

10 Kasım 2018 Cumartesi 10:48
Çağlayan: 'Türkiye Cumhuriyeti Osmanlıyı yıkmadı'

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 80. yıl dönümü nedeniyle “Atatürk’ü Anlamak” konulu bir konferans verdi. "Yakın tarihin en mümtaz şahsiyetlerin biri olan Mustafa Kemal Atatürk’ü 80. ölüm yıldönümünde şükranla anıyorum" diyerek konferansa başlayan Çağlayan, "İngilizlere ağır mağlubiyet yaşatan Atatürk’ün kıymetini bizler bugün yeterince takdir edemiyoruz ama Atatürk çağdaşı devlet adamlarının takdir ettiği dünyanın saygın bir lideridir. Atatürk, milli mücadelenin lideri olma vasfının yanı sıra fikir ve idealleriyle bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığında, dilinde ve sanatında yaşıyor. Atatürk Osmanlı Devleti’nin zor döneminde Osmanlı coğrafyasının pek çok yerinde parçalanmasına engel olmak için savaşmış bir komutandır.  Özellikle belirtmek istiyorum ki Türkiye Cumhuriyeti Osmanlıyı yıkmadı, Osmanlı yıkıldığı için Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Sevr Anlaşmasına karşı bir kurtuluş reçetesi olmuş, umudunu kaybetmiş Türk milletine lideri olarak 19 Mayıs’ta Samsunumuzu şereflendirmiştir. Bugün Orta Doğu’da yaşanan kaotik duruma baktığımızda asıl sorunlarının temelinde onları birleştiren bir lidere sahip olmamaları yatar. Ancak Atatürk, Türk milletinin gönlünü fethederek toplumu birleştirici bir lider olmuştur. Yüce gönlü sayesinde insanlar etrafında birleşmiş, yanında yer alan Kazım Karabekir gibi silah ve dava arkadaşlarıyla kurtuluş mücadelesini kazanmıştır”dedi.

“Hasta adamdan saygın bir devlete”

Atatürk’ün Türklüğü devletin merkezine koyduğunu kaydeden Kaya Tuncer Çağlayan, “Yurtta sulh, cihanda sulh” vecizesiyle ve uluslararası ilişkilerinde diğer milletlere karşı saygılı ve saygı duyulan bir lider olduğunun altını çizdi. Çağlayan şu sözlerle konuşmasına devam etti: “Türkiye o dönem yeni kurulan Milletler Cemiyetine bizzat davet edilmiştir. Hasta adamdan saygın bir devlete döndürmüştür Türkiye’yi. Ayrıca iddia edildiği gibi Mustafa Kemal, İslam dünyasına sırtını dönmemiştir. O dönemde bağımsız tüm İslam devletleriyle iyi ilişkiler kurmuştur. İslam ve Batı coğrafyasının bir arada yaşayabileceğini gösteren modern bir ülke kurdu. İslam’a da Diyanet İşleri Başkanlığını kurarak, Kur’an mealini yaptırarak hizmetlerde bulundu. Asla İslam karşıtı bir lider değildi.”

Prof. Dr. Çağlayan, Atatürk’ün gençlere “Cumhuriyeti biz kurduk, siz yaşatacaksınız.” sözünü hatırlatarak 15 Temmuz’da Türk gençliğinin bu sözün gereğini yerine getirdiğinin altını çizdi.

Son Güncelleme: 10.11.2018 10:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Emin Karagüzel 2018-11-10 11:47:57

hasta adam kafirlerin iftirasıydi Abdülhamit dönemindeki sınırlara bakın bide laik ler zamanındaki sınırlara bakin, güneş balçıkla sıvanmaz.