banner388

Büyükşehir Belediyesi, 25 bin adet şeftali fidanı dağıttı

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Çarşamba Ovası'ndaki çiftçilere 25 bin adet şeftali fidanı dağıttı.

Büyükşehir Belediyesi, 25 bin adet şeftali fidanı dağıttı

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Çarşamba Ovası'ndaki çiftçilere 25 bin adet şeftali fidanı dağıttı.

08 Ağustos 2017 Salı 14:56
Büyükşehir Belediyesi, 25 bin adet şeftali fidanı dağıttı

Samsun haber - Samsun'un Çarşamba ilçesinde 10 yıl önce Türkiye'nin şeftali ihtiyacının yüzde 10'u karşılanıyordu. Daha sonra ağaçların yaşlanması sonucu verimleri düşerek uyum sağlamakta güçlük çekti. Firmaların 20 bin adetten daha az miktarda fidan vermemesi nedeniyle de çiftçiler son çare Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne başvurdu.


Samsun Büyükşehir Belediye Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, yaptığı araştırma ve inceleme sonucu Yalova’dan 25 bin adet ‘Chef 677’ fidanı satın aldı. Aşılanan fidanlar şeftali üreticilerine dağıtılarak Köseli, Yukarı Dikencik, Aşağı Dikencik, Durakbaşı, Hacılıçay’daki 3 bin 500 dekarlık arazilere dikildi. 


Şeftali üreticileri ilk meyvelerini toplamaya başladı. Yüksek verim elde eden çiftçiler Yukarı Dikencik Mahallesi’nde tarla günü organizasyonu yaptı. Etkinliğe ise Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Mehmet Akif Özdemir, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nail Kırmacı, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Çarşamba İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri ile Şeftali Üreticileri Birliği üyeleri katıldı. 

150 BİN TL HARCANDI

Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, tarla günü etkinliği kapsamında 20 bin anaç dağıtımı daha yaptı. Daire Başkanlığı bu zamana kadar 150 bin TL'lik fidan desteği sağladı.


Şeftali bahçelerinde incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, "Getirtip dağıttığımız fidanlar şuan aşılanmış durumda. Dağıttığımız anaçlar da aşılanacak, ekim başı kasım sonu itibariyle toprakla buluşacak. Toplamda 50 bin kaliteli şeftali fidanını, dikmiş olacağız. Çarşamba’da şeftali anacı varlığının devamını sağlayarak çiftçilerimizin gelir seviyesini artırmayı hedefliyoruz" dedi.

KAZANÇ ARTACAK

Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne desteklerinden dolayı teşekkür eden Üretici İlyas Sezgin ise, "Ovamızda şeftali üretimi giderek tükeniyordu. Anaç fidan bulamıyor ve alamıyorduk. Çünkü firmalar büyük siparişlerle çalışıyorlar. Yani biz bin tane talep ettiğimizde yüzümüze dahi bakmıyorlardı. ‘Büyük işlerle uğraşıyoruz’ diyerek fidanı vermiyorlar veya çok zor temin ediyorduk. Dolayısıyla başarılı olamıyorduk. Eskisi gibi ağaç yetiştiremiyoruz. Masrafları ağır oluyor. Klasik anaçlar büyümüyordu. Dolayısıyla verim düşüktü. Destek için başvurmaktan başka çaremiz kalmamıştı. Şimdi ise Büyükşehir Belediyemiz sayesinde muhatap bulabiliyor ve istediğimizi alabiliyoruz. Bize ön ayak olup tarımın gelişmesine katkı sundular. Geçen yıl aşılanmış bin tane aldım. Bu fidanları getirdiğimizde çok dirençli olduklarını, hızlı yetiştiğini gördük. Şimdi kazancımız artacak. Kapalı sistem bahçelerimizi kurduk. İlk verimimizi de aldık. Artık ovamızda hem kalite hem de verim daha güzel olacak. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Son Güncelleme: 08.08.2017 15:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
aylapalaoglu 2017-08-08 23:12:18

Bizimde Atakum sahilde bina bahçelerimizde şeftali ağaçlarımız vardı toplayıp 22 hane çocuklara dağıtırdık hobimizd,taaki işyerleri işgal edip açık bar yapana kadar şikayet ettik blediyeler mahkemeyi gösterdi gittik yargıtay 2011 de yık dedi yıkılmadı daha büyüdü 2015 de 25 yıl önce diktiğim bitkilerde söküldü,masalar atıldı,ellerde kadehler fasıllarla hobi yapıyorlar,fasıl olurda müzik olmazmı iki bld çevre md.lüğü açık alanlara canlı müzik ruhsatı verdi şikayet edincede sn emniyet amiri Vedat bey canları yanıyor iptal edin dedi sizmi şikayet eden 11.00 olan canlı müzik saatini 1.30 yapın duvarsız çatısız sokağın ortası Sn başkanım zatınızın haberi olsa yüzlerce insan bahçelerimizde asla izin vermezdiniz,bld verdiğimiz vergiler yol su,şikayetlerde bize ceza olarak bize geri dönüyor,bizim huzurumuzu çaldılar,teslim ettiler,yıllarca cam kapı açamadan yaşıyoruz evin içi cehennem gibi,214 sokaktan sahile ininiz ses bir km den duyuluyor.hani HANİ ADALET,YOKSA GÜÇLÜYEMİ VAR, SAYGLARIML