banner388

Bu hastalığa yakalananlar erken ölüyor

Romatizma ve Ağrı Derneği (RADER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Kuru, önemli uyarılarda bulundu.

Bu hastalığa yakalananlar erken ölüyor

Romatizma ve Ağrı Derneği (RADER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Kuru, önemli uyarılarda bulundu.

11 Ekim 2017 Çarşamba 15:24
Bu hastalığa yakalananlar erken ölüyor

Samsun haber - Romatizma ve Ağrı Derneği (RADER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Kuru,  12 Ekim Dünya Artrit Günü'yle ilgili açıklama yaptı. Romatoid artrit hastalığına yakalananların daha az yaşadığını belirten Kuru, "Bu hastalarda beklenen yaşam süresi 5 ila 10 yıl daha kısalmıştır. Romatoid artrit ciddiye alınması gereken bir hastalıktır" dedi.

"MENOPOZ ÖNCESİ SIK GÖRÜLÜYOR"

Romatoid artrit hastalığının dünyanın her yerinde ve her ırkta görülen bir vaka olduğuna dikkat çeken Kuru, "Ancak yine de ülkeler arasında bazı farklılıklar bulunabiliyor. Hastalığa, Asya ve Güney Avrupa'da, Amerika ve Kuzey Avrupa'ya göre daha az rastlanıyor. Bu hastalık kadınlarda, özellikle de menopoz öncesinde sık görülüyor. Bu dönemde hastalığa; her üç kadına karşılık, bir erkekte rastlanmaktadır. Yaş ilerledikçe bu oran azalır ve 70 yaşından sonra eşitlenir" diye konuştu.

"EN ÜST SIRALARDA YER ALIYOR"

Romatoid artrit hastalığının ölümcül seyredebileceğini vurgulayan Kuru, "En önemli ölüm nedenleri kalp-damar hastalıkları, enfeksiyonlar ve mide-bağırsak kanamalarıdır. Vücuttaki şiddetli iltihap, damarları da etkileyerek damar sertliğine neden olur. Romatoid artrit, yaşam kalitesini bozan hastalıklar arasında multipl skleroz(MS) ve kalp hastalıklarıyla beraber en üst sırada yer alır. Hastalar eklemlerdeki ağrı nedeniyle, düğme açıp kapama, çatal bıçak tutma, kavanoz açma gibi basit hareketleri yapamayabilir" şeklinde ifade etti.

"ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ"

Hastalığın ortaya çıkışının yüzde 60 olarak genetik olduğuna dikkat çeken Kuru, "Sigara içilmesi romatoid artritin hem ortaya çıkışında hem de ağır seyretmesinde önemli rol oynar. Bu konuda erken teşhis çok önemlidir. Belirtilerin ortaya çıkmasından itibaren ilk 12 hafta içerisinde doktora gidilmesi ve tedaviye başlanması durumunda hastalığın iyileşme ihtimali var. Son 15 yıldır kullanıma giren tedavi ajanlarıyla (biyolojik ajanlar) tedavide çok önemli aşama kaydedildi. Biyolojik ajanlar sayesinde hastaların yarısından fazlasında, romatoid artriti durdurmak mümkün hale gelmiştir" şeklinde konuştu.
 

Son Güncelleme: 12.10.2017 12:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.