banner388

Bir tarih yok oluyor! Samsun Kalesi zamana yenik düşüyor!

11. Yüzyıl'da Samsun'da Danişmentliler tarafından yapılan Samsun Kalesi, zamana yenik düştü, kaleden geriye sadece 13 metrelik sur kaldı.

Bir tarih yok oluyor! Samsun Kalesi zamana yenik düşüyor!

11. Yüzyıl'da Samsun'da Danişmentliler tarafından yapılan Samsun Kalesi, zamana yenik düştü, kaleden geriye sadece 13 metrelik sur kaldı.

21 Kasım 2019 Perşembe 00:07
Bir tarih yok oluyor! Samsun Kalesi zamana yenik düşüyor!

İlkadım ilçesi Kale Mahallesi'nde bulunan Büyük Camii çevresinde 1991 yılında rastlanılan ve 11'inci yüzyılda Danişmentliler tarafından yapılan Samsun Kalesi, zamana yenik düştü. 1645'te Samsun'a gelen dünyaca ünlü Türk gezgin Evliya Çelebi'nin gezileri kapsamında oluşturduğu Seyahatnamesi'nde; '5 bin adım, 70 kulesi, 2 bin mazgalı ve kapısı ile leb-i deryada şadadi bina bir sengin abad idi' diyerek sözünü ettiği Samsun Kalesi'nin, 5 bin adımlık sur duvarlarından zamanla bir bölümü daha ortaya çıkarıldı. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 'Korunması Gereken Kültür Varlığı' olarak tescil edilen tarihi kaleden, geriye yaklaşık 20 adıma tekabül eden 13 metrelik sur duvarı kaldığı ortaya çıktı.

"Surlar deniz kenarındaydı"

Tarihçi yazar Baki Sarısakal, Samsun'da 1869'da yaşanan yangının ardından kalede yıkımların başladığını belirterek; "Çevresinin 5 bin adım olduğunu söylüyor. Evliya Çelebi'nin tarif ettiği bu surlara baktığımızda surlar deniz kenarındaydı. Deniz kenarında bulunan suların yüksekliğinin 8 metre, kara tarafındaki surlar ise 6 metre yükseklikte olduğu söyleniyor. Denizdeki dalgaların sur duvarlarını yıpratmaması için her 12 adımda bir mazgal yapılmış. 1869 büyük Samsun yangınına kadar kale dimdik ayakta kalmış. Bu yangından sonra ise kalede yıkılmalar başlıyor. Bu yıkımlardan sonra ise sur duvarlarındaki taşlar halka satılıyor. 1908 yılında ise kalenin tamamen tahrip edildiği biliniyor. Günümüzde Samsun Kale'sinin surlarını görmek isteyenler yalnızca buradaki bur sur duvarını görebilir" dedi.

"Kazı yapılırsa kale gün yüzüne çıkabilir"

Bölgede farklı kazı çalışmalarının yapılmasıyla birçok tarihi yapının da ortaya çıkarılabileceğini kaydeden Sarısakal; "Birçok insanın burada bir sur duvarı olduğundan haberi bile yok. Kalenin bulunduğu bu arazilerde bir kazı çalışması yapılırsa kalenin birçok yapısı daha gün yüzüne çıkarılabilir. Öte yandan caminin hemen yanında bulunan binanın inşaatı sırasında temel kazısında yaklaşık 5 metre uzunluğunda sur duvarı bulundu" diye konuştu.

Son Güncelleme: 21.11.2019 00:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Samsun 2019-11-21 00:39:14

Bos isten başka birşey değil
İş verin millete is bırakın tas aramayı Mevlana öyle demiş böyle demiş Allah yerinde rahat ettirsin laf karın doyurmuyor

Avatar
Kenan3455 2019-11-21 13:10:16

Bulsunlarda günyüzüne cıkartsınlar görelim samsuna tarihine gercekten sahip cıkabiliyorlarmı görelim.

Avatar
ahmet 2019-11-21 16:22:42

Tarih zaten yok olmuş zamanında