banner388

Bedri Yaşar: Afet tedbirleri yetersiz kalmıştır

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri YAŞAR, ülkemizde yaşanan yangın ve sel felaketleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bedri Yaşar: Afet tedbirleri yetersiz kalmıştır

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri YAŞAR, ülkemizde yaşanan yangın ve sel felaketleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

13 Ağustos 2021 Cuma 18:09
Bedri Yaşar: Afet tedbirleri yetersiz kalmıştır

AFET TEDBİRLERİ YETERSİZ KALMIŞTIR

“Başta ABD ve AB’nin yeşil ekonomiye geçiş için trilyon dolarlık bütçe ayırmaları, G7 Zirvesi’nde de belirtildiği üzere,  Çin’e karşı Yeşil Kuşak ve Yol Projesi’nin benimsenmesi küresel çaptaki çevre dostu büyüme modeline geçileceğinin somut örnekleridir. Tüm dünya, yatırımını küresel ısınmanın tehdidi altında yaşamamak adına yapmaktadır. 

SELE YANGINA TESLİM OLDUK

Maalesef ki ülkemiz toprakları, sellere ve yangınlara teslim olmuş durumdadır. Manavgat, Marmaris, Muğla ve Aydın’da meydana gelen orman yangınlarında 85 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alan küle dönmüş durumdadır. Hükümetin en yetkili isimlerinden gelen açıklamalar ise, yetersiz ve tatmin edici boyutlarda kesinlikle değildir. Bir kibrit dahi çakılsa haberi olacağını söyleyen iktidar, ülkemizin en güzel ormanlarına sahip bölgelerinin yanmasını yalnızca üç helikopterle söndürmeye çalışmış, gerekli ekipman ve aracı temin edememiştir.

Bu hafta Kastamonu ve Sinop’ta yaşadığımız sel felaketinde 27 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Metrekareye 318 kg. yağışın düştüğü selde, onlarca mahalle sular altında kalmıştır. 

TEDBİR ALINMALIDIR

Özellikle dere yataklarına halen ve ısrarla kurulan yapı alanları, yüksek eğimli yamaçlara inşa edilen konutlar, kontrolsüz yapılan yol ve temel kazıları gibi olumsuz insan etkileri, maalesef bu doğal olayların afet boyutunu arttırmakta, ortaya can ve mal kayıplarının çıkmasına neden olmaktadır.
Önü kapatılarak akış rejimi engellenen, içine konut, okul, fabrika vb. yapılar yapılarak akış serbestisine engel olunan dere yatakları ile yüksek eğimli, zayıf zemin ve kaya birimlerinden oluşan yamaçlara kontrolsüz kazılarla yapılan binalar yapılmıştır.

GEÇEN YIL UYARMIŞTIK…

2020 yılında Samsun ve Giresun’da meydana gelen sel felaketi ile ilgili olarak vermiş olduğum araştırma önergesinde de belirtiğim üzere, selden zarar gören vatandaşımızın maddi ve manevi kayıplarının takipçisi olduk. Gereken tedbirlerin bir an evvel alınması konusunda iktidarı uyardık. 

KAYIPLAR TELAFİ EDİLMELİDİR

Gerek yangın gerekse sel felaketinde vatandaşımızın maddi kayıpları telafi edilmelidir. İktidarın yetkili organlarının birinci derecede öncelikli olarak uygulaması gereken işlem, dere ıslah çalışmalarının yapılmasıdır. Yapılaşmada bina ve köprü yüksekliklerinin ölçümleri küresel bazda revize edilmelidir. 

Yangından ve selden zarar gören esnafın kredi borçları ertelenmelidir. Şehirlerimizin alt yapısal sorunları bir an evvel raporlanmalı ve projelendirilme aşamasına geçilmelidir. 
Bir an önce suyun, tarımsal üretimin, evsel ve sanayi atıklarının etkin bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Bu, hem ülkenin yaşanabilir ve üretiminin sürdürülebilir olması açısından zorunlu, hem de gelecek yıllarda ihracatın devam ettirilebilmesi için gereklidir.
Sonuç olarak; engellenmesi mümkün olmayan, ancak zararlarının azaltılması akıl, bilim ve kaygı duyma yoluyla giderilebilecek söz konusu doğal afetler konusunda ivedilikle konuya ilişkin gerçekçi, denetleyici, ehil ve somut eylemlerin hayata geçirilmesi gerekmektedir.
Tüm dünya devletleri küresel ısınmanın etkilerine karşı önlemler almaktadır. Türkiye ise, iktidarın tedbirleri almakta yetersiz kaldığı bir durumla karşı karşıyadır. İktidar, vatandaşının sele ve yangına teslim olmasına seyirci kalmaktadır.”


 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mustafa 2021-08-14 02:50:14

Size de gün doğdu değil mi. Şu durumda devletimiz milletin yaralarını sarmak la mesgulken bazı zavallılar oy pesindeler. Yapmayın arkadaş , böyle olmaz.