banner388

Bafralı tütüncüler yardım bekliyor

Bafra'da tütün üreten çiftçiler devletten destek eli bekliyor. Çiftçiler, mazotun litre fiyatındaki artışın kendilerini çok etkilediğini ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tütünü tarım olarak görmemesi nedeniyle yardım beklediklerini duyurdular.

Bafralı tütüncüler yardım bekliyor

Bafra'da tütün üreten çiftçiler devletten destek eli bekliyor. Çiftçiler, mazotun litre fiyatındaki artışın kendilerini çok etkilediğini ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tütünü tarım olarak görmemesi nedeniyle yardım beklediklerini duyurdular.

27 Mayıs 2018 Pazar 10:11
Bafralı tütüncüler yardım bekliyor

Samsun Haber-Samsun'un Bafra ilçesinde bulunan Çataltepe, Ortadurak ve Müstecep Mahallerine ziyaret gerçekleştiren Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ve ziraat mühendisleri çiftçilerin dertlerini dinledi.


İŞ ZOR AMA GETİRİSİ YOK


Tütün yetiştirmenin zorlu bir iş olduğunu ancak getirisinden çok masrafının olduğunu belirten Engin Çakmak, "Gübre fiyatları 110 lira, yevmiye 110 lira, mazotumuz neredeyse 6 lira olmuş. Buğdaya olduğu gibi tütüne de destek verilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.


MAZOT ELİMİZİ BAĞLIYOR


Mazotun çok masraf açtığını söyleyen Ender İnan, “Devletin destek vermesini bekliyoruz. Fakat Tarım Bakanımız bunu tarım olarak görmüyor. Bizim de geçim kaynağımız bu. Devletimizin bunu bir tarım ürünü olarak görmesini istiyoruz" sözcüklerini kullandı.


Bulundukları bölgede başka bir tarım ürünün yetişmediğini vurgulayan Paşaköy Muhtarı Aytekin Kağıt, “Bölgemizde su olmadığından, kurak olduğundan tütünden başka bir şey ekemiyoruz. Buğday yapıyoruz ama sadece yemek için. Başka bir gelirimiz yok. Hayvancılık için uygun yer değil. Bu sene de mazot, gübre fiyatlarının artışından bayağı mağduruz” dedi. 

GÜNLÜĞÜMÜZÜ HESAPLARSAK İŞİN İÇİNDEN ÇIKAMAYIZ


Müstecep Mahallesi'ndeki üretici Ömür Aykaç, “Biz günlüğümüzü hesaplamıyoruz. Günlüğümüzü hesaplarsak işin içinden hiç çıkılmıyor. Masrafa çalışıyoruz. Benim yerim hep kira, hep zarar. Ama köyde de ne yapacaksın bunu yapacaksın, başka yapacak iş yok. Artık bu işin içinden çıkmak zor” diye konuştu.


TÜTÜN HARİÇ TÜM ÜRÜNLERE DESTEK VAR


Muhteçep Mahallesi Muhtarı Kurt Ziya Sezgin tütün hariç tüm ürünlere destek olduğunu dile getirerek, "Geçim kaynağımız tütün. Tütünden başka burada herhangi bir mahsul yapan çok az. Her türlü ürüne destek var ama tütüne destek yok. Şirketler köylüye para veriyor. Bu sene benim köyümden 50 bin, 60 bin, 70 bin liraya kadar para alan var. Bu parayı nasıl ödeyecekler? Tarlaların yarısı kurumuş. Biz mağduruz. Şu anda benim köyüm mazottan, gübreden mağdur. Gübreci 1 torba veresiye vermiyor, peşin para istiyor. Onun için devletten destek bekliyoruz" şeklinde konuştu.

BİZE SAHİP ÇIKILMIYOR


3 mahalleyi ziyaret eden Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, "Bafra’nın kırsalında 70 köyde tütünden geçiniliyor. Başka hiç bir gelirleri yok. Mazota destek denildi ama maalesef bugün 5 lira 70 kuruş pompa fiyatı var. Tütün üreticisi geçen sene 70 lira olan tütünün 18-46 dap gübresini bugün 110 liradan aldı. Bizim tek sıkıntımız üreticimizin bize baskısı 'sorunlarımızı niye dile getirmiyorsunuz' diye. 'Biz bu kadar mağduruz, halimiz ne olacak' diyorlar. Yevmiyeler olmuş 110 lira, gübre olmuş 110 lira, mazot olmuş 5.70. Bunu alamayanlar var. Devlet bizden istediğini biz veriyoruz ama devlet bizim istediğimizi vermiyor. Bizi üvey evlat yerine koyuyor. Eğer bu destekler verilmese kırsalda bir tane nüfus kalmayacak" dedi.


 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.