banner388

Bafra Pirincinde Çeşit Sorunu

Ziraat Odasının Başkanı Osman Tosuner ve kurul üyeleri çeltik işletmelerini ziyaret ederek konu ile ilgili sorunları dinlediler.

Bafra Pirincinde Çeşit Sorunu

Ziraat Odasının Başkanı Osman Tosuner ve kurul üyeleri çeltik işletmelerini ziyaret ederek konu ile ilgili sorunları dinlediler.

22 Ekim 2016 Cumartesi 13:37
Bafra Pirincinde Çeşit Sorunu

120 bin dekarlık bir araziye ekimi yapılmış olan Bafra Ovası’nda çeltiklerin farklılığından dolayı işletme güçlüğü çekildiğini ve aynı zamanda pirincinde bozulduğunu belirttiler. Çeltik çeşitliliğinin azalması, kaliteli tohumların ekilmesiyle hem işletmeciler hem de üreticiler mağdur olmayacaklar. 50 günlük alımlarda yaklaşık olarak 10 bin ton çeltik alımı yapmış olan Sebahattin Demir, “Çeltiklerin farklığının olması ve bu çeltiklerin karıştırılması Bafra pirincinin kalitesinin oranının düşmesine neden oluyor. Yaklaşık olarak 13 ile 14 farklı çeşit çeltik olduğu için fabrikalar ayrı ayrı yerlere koymaya elverişli değildi ve bu ürünlerin pazarlara çıkarılması pirincin kalitesini oldukça etkiledi. Bafra pirincini çok fazla duyuran ve sevdiren cins Osmancık çeşididir. Pazarlardaki etkiden dolayı pirinç ve çeltik fiyatları olumsuz olarak etkilendi. Bu nedenden dolayı para arzının kısıtlı olması ve çeltik deki randımanın düşmesinden dolayı düşük devam ediyor” dedi.



FARKLILIKLAR KALİTEYİ DÜŞÜRÜYOR
Toplam 12 bin ton pirinç alımını gerçekleştirmiş olan özel işletmenin müdürü Mustafa Özcan, “Osmancık pirinci dışında farklı çeşidin ekimini yapmak Bafra’ya adeta bir ihanettir. Farklı tohumların ekimini yapmamalıyız. Ne kadar çeşit varsa o kadar kalite düşüyor. Şu anda tarlada %30 mahsul bulunuyor. Çiftçilerin sahiplenmeye ihtiyaçları var. Bizler ne gerekiyorsa yapıyoruz” diye konuştu. Çeltik işletmecisi olan İbrahim Yerebakan, “Ucuz ürünle para kazanmak olmaz. Çeltiğin en düşük fiyatı 1.60 kuruş, tavan fiyatı da 1.80 kuruş olmalıdır. Geçtiğimiz yıl 2 ay öncesinden parası yollanırdı çeltik yollayın diye fakat bu yıl yok. Vatandaşlar adeta kan ağlıyor. Bu çeşitlilik yüzünden pilav tutmadı.Bu sebepten dolayı talepler çok azaldı. Bafra’nın pirinci adeta Türkiye'nin markası olmuştu, ama şuan neredeyse kaybetmek üzereyiz. Osmancık pirincinin randımanı çok fazla. Ben 1.65 kuruşa çeltik satın aldım. Oldukça dayanıklı olan Osmancık pirinci ayarında 25-26-27 gram tohum olması gerekiyor. Bakanlık tarafından bu duruma çözüm bulunulmalı. Bu şekilde Bafra’nın meşhur pirinci tehlike altında” şeklinde konuştu. 

Son Güncelleme: 22.10.2016 15:16
Anahtar Kelimeler:
BafraçiftciPirinç
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.