banner388

Bafra Ovasındaki tarlalar susuzluktan kuruyor

Samsun'da bulunan Bafra Ovasındaki çeltik tarlaları susuzluktan kurumaya başladı.

Bafra Ovasındaki tarlalar susuzluktan kuruyor

Samsun'da bulunan Bafra Ovasındaki çeltik tarlaları susuzluktan kurumaya başladı.

07 Ağustos 2018 Salı 09:23
Bafra Ovasındaki tarlalar susuzluktan kuruyor

Samsun haber - Samsun'un Bafra Ovasında bulunan çeltik tarlaları kurumaya başlatınca üretim yapan Fener Mahallesi sakinleri yetkililerden yardım istedi.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ve yönetim kurulu üyeleri Fener Mahallesi'ne giderek üreticilerin sorunlarını dinledi. Tosuner gördüğü manzara karşısında hayretlere düştüğünü ifade ederek su sorununun çözülmeden üreticilerin, çeltik üretimine devam edemeyeceğini belirtti.

Çeltik üreticileri, tarlalarına yeterli miktarda su gelmediğini açıklayarak kullanmadıkları suyun parasını ödeyemedikleri için de icraya verildiklerini söylediler. 

"MALESEF SU ALAMIYORUZ"

Çeltik üreticisi olan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yerebakan yaptığı konuşmada “Şu anda çeltiğin en fazla suya ihtiyacı olduğu dönem. Maalesef su alamıyoruz. Bütün kanallar bomboş. Susuzluktan toprak kurudu. Biz rica ediyoruz, suyumuzu salsınlar” dedi.

"DAMLA SU YOK"

Üreticilerin kullanamadıkları suyun borcu yüzünden icraya verildiklerini belirten Yerebakan, “Şu anda üreteci parayı nereden bulsun? Tam çeltiğin ortası. Eskiden su paraları yıl sonu ödeniyordu. Şimdi hem su yok hem de bütün vatandaşları icraya verilmiş durumda. Hiç olmasa yıl sonuna kadar dursalardı. Şu anda tarlalarda bir damla su yok” diye konuştu. 

"DİNAMO İLE SULUYORUM"

Kanaletlerden su gelmediğini belirten üretici Kadriye Bayrak, “Dinamo ile suluyorum. Dinamoyla suladığım için tarlama su yetmiyor. Çeltiğim ot içinde kalıyor. Susuz kaldık. Ben buraya çok yatırım yaptım. Hem yer altından çıkan suya para ödüyoruz, elektrik ödüyoruz hem de kullanmadığımız suya para ödüyoruz” şeklinde ifade etti.

"VERİM ALAMAYACAĞIM"

Aylardır su alamadıklarını söyleyen Şaban Demirci ise “Aylardır su alamıyoruz. Çeltiğin şu anda verim zamanı. Bu çeltikten zaten ben verim alamayacağım. Alamadığım zaman su borcunu nasıl ödeyeceğim? Almadığımız suya icralık oluyoruz. Zaten paramız yok. Biz burada mağduruz. Bizim mağduriyetimizin giderilmesi istiyoruz” açıklamasında bulundu.

"SUSUZ KALIRSA ÜRÜN VERMEZ"

Ziraat Odası Başkanı Osman Tosun burada yaptığı konuşmada “Maalesef ayakkabıyla gir çeltiğin içinde gez. Eğer bu çeltik susuz kalırsa ürün vermez. Bırakın para kazanmayı masraflarını bile alamazlar. Bu araziye en az 10 gündür su verilmemiş. Eğer su verme sırası 10 günde bir gelirse bu vatandaş çeltik ekmeyi bıraksın” şeklinde konuştu.

"GEREKLİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR"

Devlet Su İşleri (DSİ) Altınkaya Sağ Sahil ve Kızılırmak Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Önder Çırak, kanaletler ile çeltik ekiminin yüzde 12’lik kısmının sulanabilir olduğunu, yüzde 80’lik bir alanda da sıkıntı yaşandığını ifade ederek sorunun çözümü için gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
muzaffer 2018-08-07 10:13:46

ne zaman vereceksiniz iş işten geçtikten sonramı. bukadar zor olan ne Allah aşkına Allahın bize kullanın diye verdiği su kaynağımı boş.

Avatar
Refik 2018-08-08 09:11:32

Bafra kızılırmak sulama birliği milleti icraya vermiş ama yer altından dinamoyla elektrik harcayarak alınan suya bile para ödüyoruz. Yani hem elektrik parası, hem yer altı su parası hemde sulama birliği kanalet parası oh ne iyi bu işlerin birliklerden biran önce alınıp saskiye verilmesi şart.