banner388

Bafra'lı Çiftçinin Gübre İsyanı

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, 26 ve 33 numaralı nitrat gübrelerin satışlarına tekrar başlanması gerektiğini söyledi.

Bafra'lı Çiftçinin Gübre İsyanı

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, 26 ve 33 numaralı nitrat gübrelerin satışlarına tekrar başlanması gerektiğini söyledi.

09 Haziran 2016 Perşembe 18:29
Bafra'lı Çiftçinin Gübre İsyanı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, terör örgütleri tarafından el yapımı patlayıcılarda kullanıldığı bilinen amonyum nitratlı gübrenin satışını tüm yurtta dün itibariyle resmen yasakladı. Bayilerdeki gübreler yediemine alınırken, bayilere gelen üretici ise gübre teminini gerçekleştiremedi. Türkiye’nin en büyük ovalarından biri olan Bafra Ovası’nda ziraat odası ve gübre bayileri gübreye gelen yasağın kaldırılmasını veya başka bir çözüm yolu bulunmasını istiyor. 
Tosuner yapmış olduğu açıklamada, “Tarımla uğraşan çiftçilerin yüzde 80’inin kullandığı 26 ve 33 nitrat gübrenin satışları bütün bayilerde yasaklandı. Güneydoğu’daki gübrelerden sıkıntı yaşanıyor ama Karadeniz Bölgesi’nde, İç Anadolu’da, Ege’de bu tarz durumlar yaşanmıyor. Çiftçilerin mağdur olmamaları için bir an önce satışlarına başlanmasına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı’ndan talep ediyoruz. Bafra Ovası’nda sebze ekiliyor. Bu gübre olmadan bu sebzenin yetişmesi çok zor. Bu gübrenin fiyatları düşük, öbür gübrelerle bu gübreler arasında yüzde 70 fiyat farkı bulunuyor. 26 ve 33 nitratların sebzede yeşillik ve büyümede çok büyük etkisi var. Tarım Bakanlığı bizim sesimizi duyar bölge bölge bu gübrelerin satışlarına serbestlik tanır” şeklinde konuştu.

DEVLETİN BU DURUMA ÇÖZÜM BULMASI LAZIM”
Gübre Bayisi sahibi Çetin Akça, “Yasaklama bana göre çözüm değil. Şimdi esnaf mağdur durumda. Bize yazık değil mi? Bizim ödemelerimiz var. Nasıl ödeyeceğiz, nasıl çözeceğiz? Çiftçinin alternatif olarak kullanacağı üre gübresi var. O da çok pahalı. Hem de herkes o gübreyi kullanmıyor. Diyorlar ki ‘üre gübresi ürünü yakıyor’. Sabahtan beri müşterileri geri çevirdik. Organik gübre konusunda çiftçilerimize destek olunmalı. Topraklarımız daha buna hazır değil. Organik gübreyi nasıl atacak, damlama suyla karpuz ekmiş insan bunu nasıl verecek? Çiftçimiz henüz buna hazır değil. Biz de devletimizle beraberiz. Polisimize, askerimize yapılacak herhangi bir şeyi asla desteklemiyoruz. Yasaklansın ama bu işe devletin bir çözüm bulması gerekiyor” şeklinde konuştu. 


 

Son Güncelleme: 09.06.2016 18:32
Anahtar Kelimeler:
TerörBafraDevletGübre
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.