banner388

Ayla'yı Samsun'a davet etti

Kore Gazisi Süleyman Dilbirliği'nin 'Ayla' adını verdiği Koreli Eunja Kim'i Samsun'a davet ettiler.

Ayla'yı Samsun'a davet etti

Kore Gazisi Süleyman Dilbirliği'nin 'Ayla' adını verdiği Koreli Eunja Kim'i Samsun'a davet ettiler.

08 Aralık 2017 Cuma 11:57
Ayla'yı Samsun'a davet etti

Samsun haber - Samsun'da inşaat mühendisi Erdoğan Özoral, Kore Gazisi olan babası Güseyin Özoral'ın Kore Savaşı'nda görev yaptığı bölükte dün hayatını kaybeden Kore Gazisi Süleyman Dilbirliği'nin 'Ayla' adını verdiği manevi kızı Koreli Eunja Kim'e bakan askerlerden birisi olduğunu iddia etti.

Babasının Ayla ile çektirdiği ve 17 Mayıs 1952 yılında ailesine gönderdiği fotoğrafın arkasına 'Bölüğümüzün kızı ve tugayımızın uğuru Ayla'yla son bir hatıra. Kızımız artık yanımızdan ayrılarak Seol'de bir yetimhaneye verilmiştir' yazdığını iddia eden Özoral, Ayla'yı Samsun'a davet etti.

"1951'DE KORE'YE GİDİYOR"

Samsun'da yaşayan 1 çocuk babası Erdoğan Özoral, Ayla filmini inceledikten sonra Kore Gazisi babasının fotoğraflarını tek tek inceledi. Özoral, "Babam, Samsun'da Sanat Okulu'ndan mezun olduktan sonra askeriyeye katılıyor. Astsubay kıdemli başçavuş olarak göreve başlıyor ve hemen ardından 1951'de Kore'ye gidiyor. Yaklaşık 1 yıl Kore'de kalıyor. Sonra yaralanıp, gazi olunca memlekete dönüyor" dedi. 

"AYLAY'YLA SON BİR HATIRA"

Babasının ve bölükteki arkadaşlarının o süreçte 11 Koreli çocuğa baktığını ifade eden Özoral, "Annem, bana çocukken babamın bulunduğu bölükteki askerlerin savaş sırasında 11 Koreli çocuk bulup, onlara bakıp, sahip çıktığını anlatırdı. Hatta babamla ve diğer askerlerle çocukların, fotoğrafları da bizde vardı. Filmi izlemeye gittim; ama tamamını izleyemedim çok duygulandım. Filmi gördükten sonra fotoğraflara tek tek yeniden baktım. 3 çocuğun fotoğrafını buldum ve bunlardan birinin Ayla olduğunu gördüm. Babam 17 Mayıs 1952'de kendi anne ve babasına gönderdiği Ayla ile olan fotoğrafının arkasına 'Bölüğümüzün kızı ve tugayımızın uğuru Ayla'yla son bir hatıra. Kızımız artık yanımızdan ayrılarak Seul’de bir yetimhaneye verilmiştir' yazmış. Yine başka bir Koreli kız çocuğunun fotoğrafının arkasına 'Ana ve baba şefkatinden mahrum bir Koreli yavru' yazıp, göndermiş. Babamın, anneme anlattığı hatıralardan ve babamın diğer gazi arkadaşları ile görüşmelerimden öğrendiğim; savaş sırasında buldukları 11 Koreli çocuğa Türk askerleri bakmışlar, beraber yemek yemişler, bakımlarını yapmışlar, yanlarından ayırmamışlar. Filmi izlediğimde, babamın anlattığı hikayeler ile aynı olduğunu görünce çok duygulandım" diye konuştu. 

"SAMSUN'A DAVET ETTİ"

Babasının 1955 yılında hayatını kaybettiğini ifade eden Özoral, "Babam, gazi olarak Türkiye'ye dönüyor; ancak sonra hastalığı nüksedip, 1955 yılında hayatını kaybetti. Ben, 1,5 yaşındayken babam öldü. Ben, babamın ve arkadaşlarının kahramanlık hikayelerini çok dinledim. Ben Ayla'yı sinema filmi nedeniyle basında yer alan haberlerden gördüm. Kendisi ile iletişime geçmeye çalışıyorum. Kendisini Samsun'a davet etmek istiyorum. Umuyorum, bunu gerçekleştirebilirsem babama karşı olan görevlerimden birisini yapmış olacağım. Çünkü babam, Ayla ile fotoğraf çektirmiş, bu fotoğrafı kendi ailesine göndermiş. O kadar çok değer vermiş. Binlerce kilometre vatanından uzakta babam ve arkadaşları, Türk askerleri, bu çocukları bir insanlık görevi olarak görüp bakmışlardır, sahip çıkmışlardır. Ben de babama ve arkadaşlarına karşı bunu başarabilirsem manevi olarak kendimi çok huzurlu sayacağım. Bundan 1,5 yıl önce Güney Kore Askeri Ateşesi, Samsun'a geldi ve babamın madalyasını beratı ile beraber bana verdiler. O da evimin en değerli köşesinde bulunuyor" şeklinde ifade etti.

Son Güncelleme: 09.12.2017 13:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.