banner388

Atatürk'ü Samsun'da karşılayan tek kadın

Mustafa Kemal Atatürk'ü 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'da karşılayan tek kadının Sakine Baturay olduğu iddia edildi.

Atatürk'ü Samsun'da karşılayan tek kadın

Mustafa Kemal Atatürk'ü 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'da karşılayan tek kadının Sakine Baturay olduğu iddia edildi.

10 Kasım 2017 Cuma 13:46
Atatürk'ü Samsun'da karşılayan tek kadın

Samsun haber - Kurtuluş mücadelesini başlatmak için Samsun'a gelen Mustafa Kemal Atatürk'ün karşılayan tek kadın Sakine Baturay olduğu öğrenildi. Araştırmacı gazeteci, tarih öğretmeni Necati Çetin İzmir'in Torbalı ilçesinde Sakine Baturay'ın oğlu Orhan Baturay ile görüşecek bilgilerini sempozyumlarda kamuoyu ile paylaştı.

"MUSTAFA KEMAL'İ KARŞILAYAN TEK KADINDIM"

Çetin, Baturay ile yaptığı söyleşiyi 2008 yılında makale haline getirdi. Torbalı'da yaşayan Orhan Baturay, "Annem ilk eşinden olan engelli çocuğunun tedavisi için Samsun'daki hastanede bulunuyor. Tedavi sırasında diğer hastalara gönüllü hastabakıcılık yapıyor. Ardından kentte kalıp, hastanede hasta bakıcı olarak çalışmaya başlıyor. 19 Mayıs 1919'da Atatürk'ün Samsun'a geleceğini öğrenip, onu karşılamak için Reji İskelesi'ne gidiyor. Annem orada Atatürk'ü karşılayan tek kadın olduğunu hep anlatırdı. 'Onlar Samsun'a geldiğinde karşılayanların arasındayım' derdi. Onun ifadesiyle, 'Benim aklımda kalan Mustafa Kemal’i iskelede karşılayan tek kadındım' derdi. Annem kabuğuna sığmayan, çok girişken, zeki, meraklı, yaşadığı dönemin ötesinde bir kadındı. Kitap okumayı çok severdi ve sürekli tarih kitapları okurdu" dedi.

"ÖNEMLİ BİR BİLGİ"

Bir sohbet esnasında şans eseri annesi Sakine Baturay'ın hikayesine kendisine anlattığını belirten Çetin, "Orhan Bey bir ara sohbet sırasında annesi Sakine Hanım'ın kendilerine hayatı boyunca 'Ben Mustafa Kemal Paşa'yı Samsun'da 19 Mayıs 1919 günü iskelede karşılayan tek kadındım' diye gurur duyduğunu anlatınca, bu konuyu araştırayım dedim. Sakine Hanım tüm hayatı boyunca, bu ana tanıklık eden tek kadın olmanın gururunu çocuklarına hep anlatır. Sırf çocuklarına değil, etraftaki kişiler de. Ben bu araştırma sırasında yakında bulunmuş kişilerden aynı yönde bilgiyi teyit ettim. Örneğin; Torbalı'da yaşayan eski ev sahibi ve komşunun oğlu Hasan Varlık Bey'e konuyu açtığımda, o da bana aynı bilgiyi kendisinden duyduğunu söyledi. Yine komşularının oğlu olan, bugün Torbalı'da yaşayan Çetin Çorapçıoğlu da aynı yönde bilgi verdi. Her ne kadar bu küçük ayrıntı o gün için önemsiz olsa dahi, bugün için bilinmesi açısından bence önemli. Bu da bana nasip oldu. Bu bilgiyi yazılı olarak teyit etme şansı şu an için ne yazık ki yok. Ama ileride ortaya çıkabilecek bir belge veya anı defteri veya günlük veya bir fotoğraf bu bilginin güçlenmesini sağlayacaktır" diye konuştu.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Vatandaş 2017-11-10 21:37:11

Rahmetli babaanneme benzettim Allah rahmet eylesin.