banner388

Atakum’da Cafelere Şok Baskın

Samsun Valiliği, Atakum Kaymakamlığı ve Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Atakum ilçesi Adnan Menderes Bulvarındaki cafelerde sigara denetimi yaptılar.

Atakum’da Cafelere Şok Baskın

Samsun Valiliği, Atakum Kaymakamlığı ve Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Atakum ilçesi Adnan Menderes Bulvarındaki cafelerde sigara denetimi yaptılar.

17 Şubat 2017 Cuma 15:51
Atakum’da Cafelere Şok Baskın

Yapılan denetimlerde 2016 yılında Samsun’da 794’ü ihbar olmak üzere 32 bin 741 denetim yapılmış, bunların 591’inde ihlal tespit edildi. 2017 yılı Ocak ayında ise 2 bin 840 denetimde 64 ihlal tespit edildi. Denetime Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu ve 14 tütün denetçisi katıldı. Denetçiler cafelere girerek cafe içerisinde sigara içilip içilmediğini tespit etmeye çalıştılar. 

ALO 184 Tütün İhbar Hattı

Denetimler sonunda bilgi veren Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, “Günümüzde yüzde 80’i gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere dünyada 1.3 milyar kişi, ülkemizde ise 15 milyon kişi sigara içmektedir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.  Ülkemizde yürütülen tütün kontrolü çalışmalarının temel stratejilerinden biri tütün dumanından pasif maruziyetin önlenmesidir. 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kapsamında vatandaşlarımızın temiz hava solumalarını güvence altına almaya yönelik gerçekleştirilen denetimler, pasif maruziyetin önlenmesi noktasında son derece önemlidir. ALO 184 Tütün İhbar Hattı’na gelen ihbarlar ile 4207 sayılı Kanun uyum araştırmaları değerlendirildiğinde, denetim faaliyetlerinin daha etkili bir şekilde yapılması gerektiği ortaya çıkmaktadır” dedi.

2016 yılında 32 bin 741 denetim yapıldı

Ocak ayında 2 bin 840 denetim yapıldığını ve 64 ihlal tespit edildiğini ifade eden Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, “Denetim verilerinin anlık olarak izlenerek değerlendirilebilmesi, Kanun kapsamında yapılan denetimlerin etkinliğinin artırılarak gerekli cezai müeyyidelerin hızla uygulanmasının sağlanması amacıyla 16 Eylül 2012 tarihinde Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi hayata geçirilmiştir. İlimizde de İl Tütün Kontrol Kurulu kararıyla kurumlar arası işbirliğiyle merkez denetim ekibi kurulmuş olup mesai dışı saatlerde de denetimlerin aktif olarak yapılması sağlanmaktadır. 2016 yılında ilimizde 794’ü ihbar olmak üzere 32 bin 741 denetim yapılmış, bunların 591’inde ihlal tespit edilmiştir. 2017 yılı Ocak ayında ise 2 bin 840 denetimde 64 ihlal tespit edilmiştir” diye konuştu.

Vatandaşlar Yeşil Dedektörü cep telefonlarına indirip ihbar edebilirler

Cep telefonlarından Yeşil Dedektör mobil uygulamasının tüm Türkiye’de indirilebileceğine dikkat çeken Öztürk, “Ayrıca sigara yasaklarına yönelik ihlallerin bildirebilmesini sağlayan Yeşil Dedektör mobil uygulaması, İstanbul ve Ankara’daki pilot çalışmalardan sonra Şubat ayı itibariyle tüm illerde faaliyete geçmiş bulunmaktadır. Yeşil Dedektör, kapalı mekanlarda tütün mamulleri kullanım yasasına uyulmasını sağlamak, ihlallere karşı toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünlerini kullanmayan vatandaşların haklarını korumak ve yasal hakları konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla geliştirilmiş bir uygulama olup, Appstore ve Google Play platformlarından ücretsiz olarak indirilebilmektedir. Yeşil Dedektör mobil uygulamasında konum ve mekan seçerek yapılan ihbarlar, Sağlık Bakanlığının denetim sistemi üzerinden denetim ekibine ulaşmaktadır. Daha önce pilot çalışması yapılan ve başarılı sonuçlar alınan iller arası çapraz denetim uygulamasının, ülkemiz nüfusunun büyük bir çoğunluğunun yaşadığı İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana, Aydın, Denizli, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Sakarya, Trabzon ve Samsun illerinde 15–18 Şubat 2017 tarihlerinde yapılması planlanmıştır. Bu kapsamda ilimize gelen 14 tütün denetçisi ve kolluk kuvveti işbirliğiyle denetimler sürdürülmektedir” şeklinde konuştu.


Gökhan İçkilli
 

Son Güncelleme: 17.02.2017 15:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.