banner388

Araç Alım-Satımında Bu Karar Önemli

Mersin’de yaşanan bir araç satın alma işlemi sonrasında oluşan adli süreç ilginç bir durumu da ortaya çıkardı

Araç Alım-Satımında Bu Karar Önemli

Mersin’de yaşanan bir araç satın alma işlemi sonrasında oluşan adli süreç ilginç bir durumu da ortaya çıkardı

02 Nisan 2017 Pazar 13:39
Araç Alım-Satımında Bu Karar Önemli

Samsun Haber - Mersin’de H.F adında bir vatandaş şirkete ait bir aracı 20 bin 63 lira 50 kuruşa satın aldı. Adli süreç ise ondan sonra başlamış oldu

Şirkete dava açtı

Aracı satın aldıktan sonra sürekli arıza yapması araç sahibini şüphelendirdi. Bunun üzerine H.F Mersin 2.Sulh Hukuk Mahkemesi’ne tespit davası açma kararı aldı. Mahkeme bilirkişi raporunda aracın 23 Aralık 2007 tarihinde bir kazaya karıştığına ve aracın pert duruma geldiğini ortaya çıkardı. Vatandaş da bunun üzerine aracı satın aldığı şirkete dava açtı

Açtığı davada aracın pert durumda olmasının kendisinden saklanıldığını ifade eden H.F maddi olarak da zararının karşılanmasını talep etti. Şirket avukatları ise savunma esnasında mahkemede aracı 6 Kasım 2008 tarihinde aldıklarını söz konusu kazanın ise 2007 yılında gerçekleştiğini ifade ettiler. Araç satım işleminde de sorumluluklarının bulunmadığını söyleyerek H.F adlı kişinin aracı görüp beğenerek aldığını dile getirdiler. 

Mahkemede ilk çıkan karar alıcının hatalı olduğu yönünde oldu

Mahkemede aracın kazaya karıştığı tarihin 23 Aralık 2007 yılı olması nedeniyle söz konusu satışı yapan şirketin hatalı olmadığına kanaat getirerek, H.F’nin mevcut halini görüp beğenerek aldığını söyleyerek karara hükmetti. H.F ise kararı temyiz etti. 

Yargıtay 13. Hukuk Diaresi kararı bozdu

Davayı yeniden işleme sokulmasıyla Yargıtay 13. Hukuk Dairesi emsal bir karar verdi. Aracı satın alan kişinin kaza tutanaklarını ya da sigorta kayıtlarını inceleme zorunluluğun olmadığını söyledi. Yargıtay 13.Hukuk Dairesi aracı satan kişinin iyi niyetli olduğunu ispatlayamama durumunu göz önüne alarak aracın hukuki ayıplı olduğuna karar vererek Mersin 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin kararını bozdu.

Pert aracı satan kişinin bu alıcıya bilgilendirme yapması gerekiyor

Daha sonra devreye Yargıtay hukuk kurulu girerek Mersin 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin sorumluluğun alıcıya ait olduğu kararı bozdu. Gerekçesinde ise satıcının aracın ayıplı olduğunu alıcıya bildirdiğini ispatlayamamasını gösterdi.
Konuyu değerlendiren avukat Fatih Karamercan, "İkinci el araç satışlarında satıcının, aracın pert yani tümüyle hasarlı olduğu konusunda alıcıyı bilgilendirmesi şarttır. Bu hususun ihtilaf konusu olması durumunda satıcının bilgilendirme yapması durumunda bile aracın pert olduğu hususunda alıcıyı bilgilendirdiğini açıkça ispatlaması gerektiği kanunen mecburi kılınmıştır" dedi.


 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.