banner388

Arabuluculuk yeni soluk getirecek

Arabuluculuk yeni soluk getirecek

28 Aralık 2017 Perşembe 16:16
Arabuluculuk yeni soluk getirecek

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, işçi-işveren uyuşmazlıklarında dava şartı haline gelen arabuluculuğun iş dünyasında yeni bir dönem başlatacağını dile getirdi. 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecek olan 7036 Sayılı İş Kanunu ile ilgili konuşan Murzioğlu, arabuluculuğun iş dünyasındaki etkileri ile ilgili konuştu.


"ARABULUCULUKTA ANLAŞILAN KONULAR TEKRAR DAVA KONUSU OLMAYACAK"

Başkan Murzioğlu, İş Mahkemeleri Kanunu kapsamında yapılan yeni düzenlemelere ilişkin yaptığı açıklamalarda bulundu. Başkan Murzioğlu, "İşçi de işveren de ihtiyacını karşılarken bu sorunla uğraşmayı bırakacak, enerjisini, potansiyelini ve zamanını başka işler için kullanabilecektir" ifadelerini kullandı. 


"ARABULUCULK SÜRECİNDEKİ GİZLİLİK EMSAL KARARLAIN ÖNÜNE GEÇECEK"

“Klasik yargılama usulleri ile iş dünyası için büyük sorun haline gelen emsal kararlar; işçi ve işverenin aralarında yapacağı arabuluculuk anlaşma metni gizli olacağından tüm taraflar ve arabulucu bu gizliliğe uymak zorunda olduğundan bir sorun olmaktan çıkacak ve emsal oluşturmayacaktır” diyerek sözlerini devam eden Murzioğlu, bdeğişikliğin iş dünyası tarafından iyi algınlanması gerektiğini belirtti.


YENİ DÜZENLEMEDE SİSTEM NASIL OLACAK?

Murzioğlu, arabuluculuk sistemindeki düzenlemeler ile ilgili olarak, "İşçi işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talepli iş uyuşmazlıklarında arabuluculuğun dava şartı haline gelmesi ile birlikte taraflar artık ilk oturumda arabuluculuk yolunu deneyecekler, arabuluculukta anlaşılmaması halinde mahkemeye başvurabilecekler. Sistem adliyelerdeki arabuluculuk büroları üzerinden işleyecek. Arabulucu yapılan arabuluculuk başvurusunu üç hafta içinde sonuçlandıracaktır. Tarafların anlaşamaması halinde ilk iki saatlik ücret Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanacak. Taraflardan birinin ilk toplantıya katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda toplantıya katılmayan taraf, son tutanakta belirtilecek ve bu taraf davada kimsen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulacaktır" dedi.

Son Güncelleme: 28.12.2017 16:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.