banner388

Amazon kadınları Samsun'da yaşadı mı?

Amazon kadınlarının Thermedon (Terme çayı) kıyısında kurmuş oldukları Themiskyra kentinde yaşadıkları efsanesi turistlerin ilgisini çekiyor.

Amazon kadınları Samsun'da yaşadı mı?

Amazon kadınlarının Thermedon (Terme çayı) kıyısında kurmuş oldukları Themiskyra kentinde yaşadıkları efsanesi turistlerin ilgisini çekiyor.

10 Ağustos 2017 Perşembe 10:51
Amazon kadınları Samsun'da yaşadı mı?

Samsun haber - Bazı tarihçilerin amazon kadınların Samsun'da yaşadığını öne sürüyor. Thermedon (Terme çayı) kıyısında kurmuş oldukları Themiskyra kentinde yaşadıkları hatta bu bölgenin başkentleri olduğu efsanesi avrupada hızla kulaktan kulağa yayılıyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi'de Batı Park'a Amazon Köyü ve Müzesini yaparak turistlerin yoğun ilgisini çekti. Samsun'a gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk ziyaret ettikleri yerlerden birisi Amazon Köyü oluyor.

SAVAŞÇI KADINLAR

Amazon Köyü sorumlusu Arzu Kaplan, bu savaşçı kadınların bilinmeyen yönlerini anlattı. Kaplan, "Her ne kadar milattan önce bin yılı aşkın bir tarih olmasına ve buluntu noktasında zorlanıyor olmamıza rağmen, batılı kaynaklar bize gösteriyor ki Amazonlar Terme çayı kenarında yaşamış ve o bölgede uzun süre hüküm sürmüşlerdir. Milattan önce 1200 yıllarına dayanan tarihleri uzak bir tarih olmasının yanında ilginç ayrıntılarla, yaşam felsefeleriyle doludur. Amazonların asıl yerleri Orta Asya’dır. Soy olarak da Türk’türler. İskitlerin kadınları olarak bilinirler. Amazonlar sadece kadın savaşçı bir topluluktur" dedi.

AYİN YAPARAK ÇİFT BULUYORLAR

Yılda bir kez ayin ile çift bulduklarını belirten Kaplan, "Bunun dışında erkek ile farklı bir birliktelik gibi unsurlar yoktur. Bu bahsi geçen birliktelikte eğer ki çocuk erkek olursa ya babalarına verirler ya da sakatlayarak köle olarak kullanmışlardır. Amazonlar tarihe savaşçı sıfatıyla geçmişlerdir. Dönemin tüm savaş aletlerini inanılmaz bir başarıyla kullanmış, bir sürü erkek ordu ile karşı karşıya savaşmışlardır. İyi ok atabilmek ergen kızların göğüslerini kızgın taş bağlayarak önlemişler ya da dağlayarak yakmışlardır. Bu coğrafyada ise Yunanlılarla savaşmışlardır” şeklinde konuştu.

YUNAN KAYNAKLARI GÖSTERİYOR

Yunan kaynaklarının amazonlarla ilgili Avrupa ve bu bölgeyi işaret ettiğini söyleyen Kaplan, "Amazonların ilginç yaşam felsefeleri çeşitli kaynaklarda çarpıcı olarak tekrarlanmıştır. Günlük yaşamlarında erkekleri yanlarında işçi ve uşak olarak bulundurdukları, nesillerini devam ettirebilmek için savaşlarda esir aldıkları erkeklerle beraber oldukları ve sonrada onları öldürdükleri rivayet edilmektedir. Törelerinde bir erkekle beraber olabilmeleri için en az üç erkeği öldürmüş olmaları ve bu ilişkilerden doğan erkek çocukları sakatladıkları, öldürdükleri ya da babalarına verdikleri, kız çocukların ise at sütü ve kudret helvası ile besledikleri ve güçlü yetiştirdikleri bilinmektedir. Dünya'nın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı ile ilişkili oldukları ve tapınağı Amazonların yaptıkları ya da orada rahibelik yaptıkları, tapınağı adak olarak kestikleri göğüsleri ile süsledikleri efsanelerde anlatılmaktadır" diye konuştu.

TARİHE KONU OLDULAR

Amazonların frigya başlıkları giydiğini söyleyen Kaplan, "Amazonların Yunan güzel sanatlarında yer alan figürlerinde sağ omuzlarından aşağı doğru indirip, kalça üzerinden bir şeritle bağladıkları hafif bir gömlek giydikleri, başlarına yunan miğferi taktıkları, kol, bacak ve ayaklarını çıplak bıraktıkları görülmektedir. Asyalılar gibi giyindiklerinde ise vücutlarını boyunlarına kadar sıkı sıkıya örtüp, bacaklarına ise bir çeşit mayo giydikleri, başlarına ise Frigya başlığı giydikleri ifade edilmektedir. Amazonlar atların üzerinde semer yerine sadece bir örtü örtmekteydiler. Atın üzerinde çok güzel ok atıp, mızrak fırlatırlardı. Tarihin ilginç ve çekici savaşçı kadınları olan Amazonlar tarih boyunca güzel sanatlara konu olmuştur. Tüm bu ayrıntıların ve tarif edilen figürlerin doğrultusunda kurulan Amazon Köyü bu tip ilginç ayrıntıları da barındırdığından ziyaretçilerimizin ilgi odağı oldu. Müzemizi yılda yaklaşık yerli ve yabancı olmak üzere 200 bin kişi ziyaret etmektedir" şeklinde sözlerini tamamladı.


Gazete Gerçek / Serhat Türk

Son Güncelleme: 10.08.2017 10:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Efe Pelit 2018-11-08 18:50:09

Eksik bilgiler mevcut. Amazon kadınlarının yaşadığı gerçek yerleri sadece amazonlar bildiği için çay kenarı vesayre bilgiler; bunlar yanlıştır. Amazon kadınlarının yaşadığı yeri anlatan kaynak, sayfa veya herhangi bir bilgi içeren yazı tamamen yanlıştır. Çünkü az öncede söylediğim gibi amazon kadınlarının yaşadığı yerleri sadece amazon kadınları bilir. Çay kenarları ve bilimum bölgeler ise sak yaptıkları, avlandıkları ve yararlandıkları bölgelerdir. Bol ağaçlı dağların arasında yaşarlardı. Ayrıca amazon kadınları hakkında önemli bir bilgi: Amazon kadınları daha iyi ok atmak ve daha çevik olabilmek için sağ göğüslerini keserlerdi. Acının dinmesi için de dağlarlardı (Tunç bıçakları ısıtarak göğüse değdirmek).

Misafir Avatar
MUSTAFA 2019-02-22 22:45:18 @Efe Pelit

SAMSUNDA AMAZON KADINLARI HURAFEDİR SAMSUNDA M.Ö ÖNCE KRALLAR VE SAVAŞCI SUVARİLER VARDI.KALE SURLAR KALINTILAR HERŞEYİ AÇIKLIYOR HEPSİ TAPINAKCIYDI. ASALETLİ SAVAŞCILARDI.

Beğenmedim! (4)