banner388
banner390
banner410
banner408

Alaçam'ın Tarihi Gün Yüzüne Çıkacak

Samsun’a bağlı Alaçam ilçesinde yapılması planlanan restorasyon projesinin yakın zamanda tamamlanması bekleniyor.

banner269

Alaçam'ın Tarihi Gün Yüzüne Çıkacak

Samsun’a bağlı Alaçam ilçesinde yapılması planlanan restorasyon projesinin yakın zamanda tamamlanması bekleniyor.

11 Mart 2017 Cumartesi 20:38
Alaçam'ın Tarihi Gün Yüzüne Çıkacak

Samsun Haber- Samsun’a bağlı Alaçam ilçesinde yapılması planlanan restorasyon projesinin yakın zamanda tamamlanması bekleniyor.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Samsun Büyükşehir Belediye ve Tarihi Kentler Birliği (TKB) Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, TKB Genel Sekreteri ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Sezer Cihan, Alaçam Belediye Başkanı Hadi Uyar Alaçam’da hayata geçirilecek tarihi restorasyon projesi ile ilgili incelemelerde bulundular.

Karaaslan: “Alaçam’ın tarihi yapısını gün yüzüne çıkartacağız”

Türkiye’de özellikle son yıllarda kültürel varlıkların korunması ve geleceğe taşınması ile ilgili çok önemli çalışmaların hayata geçirildiğini söyleyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, "Tabii bu çalışmalardan bizim kendi şehrimiz Samsun’da da yaptığımız önemli işler var. Bunlara önümüzdeki dönem için bir tanesini daha ekleyeceğiz. Alaçam'dayız bugün. Buradaki 93 tane tescilli yapının, çok önemli eserlerin bulunduğu bir ilçemizdeyiz. İlçemizin bu tarihi yapısını öne çıkartmak ve böylece Alaçam’ın tarihini geleceğe taşımak için çok önemli bir projemiz var. Bu projede sağ olsun bizimle birlikte olan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürümüz, TKB Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkanımız, ilçe belediye başkanımız ve Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreterimizin olmasından da güç alarak böyle önemli bir çalışmayı hayata geçirmeyi planlıyoruz” açıklamasında bulundu.

Yılmaz: “Mis gibi kokan tarihsel bir koridor oluşacak”

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Alaçam’da mübadele öncesi ve sonrasında ortaya çıkmış önemli bir tarihi ve kültürel birikim olduğuna dikkat çekerek, “Bu güzel örneklerin ve bu tarihi birikimin oluştuğu süre içerisinde Alaçam’ın ekonomisi tütüne dayalı bir ekonomi ve Alaçam’da tarımsal bir zenginlik var. İşte her şeyin bir iktisadi arka planı var. Bu arka plandan kaynaklanan iktisadi birikim, bu tarihi birikime sebep oluyor. Bu tarihi birikim tütün ekonomisinin gerilemesinden sonra buradan insanlar büyük kentlere göç etmiş. Bu binaların çoğunda şu anda insanlar yok. Her ne kadar Çiğdem Hanım’ın da belirttiği gibi bu binalara yeni fonksiyonlar yüklenerek yaşatılacak da olsa, bu binaların sahipleri, bu restorasyondan sonra gelip burayı yaşatırlarsa da bundan memnunluk duyarız. TKB olarak da bu hadise de duyarlıyız. Bizler de TKB ve Büyükşehir Belediyesi olarak faaliyetlerimize hız vererek bu projenin tamamlanması için gayret göstereceğiz. Mis gibi kokan bir tarihsel koridora dönüşecek burası” diye konuştu.

Genel Müdür Kurt: “Alaçam’ı pilot bölge seçtik”

2017 yatırım programına ‘Alaçam Sokakları Sağlıklaştırması Ve İyileştirmesi Projesi’ni aldıklarını belirten Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt ise, “Alaçam Samsunumuzun ve Karadenizimizin en özellikli en güzel, kültür varlıkları yönünden en zengin şehir merkezlerimizden birisi. Biz pilot bölge olarak burayı seçtik. Büyükşehir Belediye Başkanımızla TKB ile ve biz de bakanlık olarak ortak bir çalışma yapacağız. Önümüzdeki hafta ekiplerimiz alanda çalışacak. Tespitlerini yapacak ve projelerini koruma kurullarından geçireceğiz. Muhtemelen yılsonunda da alanda uygulamaya başlayacağız. Hedefimiz en geç 2 yıl içerisinde tanıyamayacağınız bir şekilde bu projenin tamamlanmasıdır” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 11.03.2017 20:44
Anahtar Kelimeler:
Samsun HaberAlaçamSamsun
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Pervin Yasinkilic 2017-03-13 20:33:37

Sayın Başkan;
Bu guzel projenin bir benzerinin Ladik içinde yapılmasını umut ediyorum.tesekkurler.