banner388
banner390
banner410
banner408

Akcagöz kıdem tazminatı hakkında konuştu

CHP Samsun İl Başkanı Tufan Akcagöz, kıdem tazminatı alanında yapılan düzenlemelerle ilgili değerlendirmede bulunurken işçi için felaket olarak niteledi.

banner269

Akcagöz kıdem tazminatı hakkında konuştu

CHP Samsun İl Başkanı Tufan Akcagöz, kıdem tazminatı alanında yapılan düzenlemelerle ilgili değerlendirmede bulunurken işçi için felaket olarak niteledi.

31 Mayıs 2017 Çarşamba 12:27
Akcagöz kıdem tazminatı hakkında konuştu

Samsun Haber - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırlamış olduğu kıdem tazminatı konusundaki düzenleme Bakanlar Kurulu'na sunuldu. 

''İşçinin hakkı hırsız iş adamlarına kurban edilir "

CHP Samsun İl Başkanı Tufan Akcagöz'de hazırlanmış olan kıdem tazminatıbu fona bağlanması konusunda eleştirerek, " Sayın Bakan Müezzinoğlu, bu çalışmanın, iki üç ay içinde patronlarla ve işçilerle görüşülmek suretiyle yasalaştırılacağını söylüyor. Hangi hırsız patronla görüşecekler, hangi satılmış işçi sendikası ile bir araya gelecekler bilemiyoruz. Ancak, anlaşılan o ki; ramazandı, bayramdı derken, bu yasayı geçirme derdindeler. Kıdem tazminatının fona bağlanması, büyük sermaye odaklarının çok eski bir talebidir. Emek düşmanı bu talep, ne yazık ki yine AKP hükümeti zamanında hayata geçirilmeye çalışılmaktadır. Bu dakikadan sonra tüm işçilerin ve işçi sendikalarının, ciddi adımlar atması ve söylemi bırakıp eyleme dönük işler yapması gerekir. Yoksa, atı alan Üsküdar'ı geçer, işçinin hakkı hırsız iş adamlarına kurban edilir. " yorumunda bulundu.

Kıdem tazminatı konusunda tartışmalar devam ederken konu hakkında düşünce beyan eden Tufan Akcagöz, kıdem tazminatının fona devredilmesini iş güvencesinin ortadan kalkması şeklinde yorumlarken, tasarıyı şu sözlerle niteledi.

''Hırsız iş adamlarını koruyan bir tasarıdır''

Akcagöz,  " Peki ne getiriyor bu tasarı? Patron, cebinden kuruş çıkmayacağı için, gözünü kırpmadan işçinin işine son verebilecek. Çünkü, artık kıdem tazminatı ödemeyecek. İşçinin, haklı fesih sebebi ile kıdem tazminatını alma hakkı da ortadan kalkıyor. Şimdi kıdem için 1 yıl çalışma şartı aranıyor. Tasarıda ise bu süre 15 yıla yükseltiliyor. Yani, 15 yıl çalışmayana kıdem filan yok. İşçi 15 yılını doldursa bile emekliliğe kadar kıdeminin tamamını alamayacak. 15 yılını doldurup kıdeminin bir kısmını alan işçinin, yeniden hak kazanabilmesi için her seferinde en az 5 yıl daha beklemesi gerekecek. Evlenen kadın işçi, kıdemini alıp ayrılamayacak. Kıdem tazminatı son alınan ücret üzerinden hesaplanmayacak. Kıdem tazminatının enflasyon karşısındaki değerini koruyacak hiç bir mekanizma yok. Fon eğer doğru çalıştırılmazsa, kıdem de az olacaktır ki, bundan önce devlet tarafından işletilen fonların akıbeti ortadadır. AKP hükümetinin işçinin hakkına el uzatan bu tasarısı, hırsız iş adamlarını koruyan bir tasarıdır ve bu andan itibaren işçiler ve sendikalar tarafından en etkili bir şekilde protesto edilmelidir. İşçinin elinden alınmak istenen, alın teri hakkıdır. Umarım AKP böyle bir çalışmayı Meclis'e getirmez. Mecliste'teki CHP'li vekiller, bu işçi düşmanı tasarının geçmemesi için ellerinden geleni yapacaklardır. "diye konuştu. 

Son Güncelleme: 31.05.2017 13:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.