banner388

944 yıldır hutbeye kılıçla çıkıyorlar!

Samsun Ladik'te bulunan Cuma Camii'sinde bulunan imamlar, 1075 yılından beri hutbeye kılıçla çıkıyorlar. İlçeye dışarıdan gelen ve Cuma namazı kılan vatandaşlar da şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

944 yıldır hutbeye kılıçla çıkıyorlar!

Samsun Ladik'te bulunan Cuma Camii'sinde bulunan imamlar, 1075 yılından beri hutbeye kılıçla çıkıyorlar. İlçeye dışarıdan gelen ve Cuma namazı kılan vatandaşlar da şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

25 Ekim 2019 Cuma 22:17
944 yıldır hutbeye kılıçla çıkıyorlar!

Ladik ilçesi Cuma Camii, "Kılıçlı Cami" olarak tanınıyor. Geçmiş tarihte Hıristiyanların yaşadığı ilçe, 1075 yılında Selçuklu Sultanı Melik Ahmet Danişment Gazi'nin komutanları tarafından fethedildi. İlçeyi fetheden komutan bugünkü caminin yerinde bulunan kilisede cuma namazı kılmaya karar verdi. Komutan ve askerleri düşman tehdidine karşı cuma namazını yanlarındaki kılıçlarıyla birlikte kıldı. O günden sonra kilise, camiye dönüştürüldü. Görevli imamlar da cuma namazı hutbesini ellerinde kılıçla okudu.

"Camiye gelip soranlar çok oluyor"

Cuma Camii'nin bu geleneğinin hikayesini anlatan Cuma Camisi İmamı Muhammet Aksel; "Ladik çevresi fethedildiğinde o zamanki komutan, fetih cuma gününe denk geldiği için namazı kılmak için yer arıyor. O zaman Cuma Camisi’nin bulunduğu yer kiliseymiş. Kiliseyi camiye çevirip, burada askerleriyle beraber cuma namazını kılıyorlar. Düşman tehlikesi de geçmediği için komutan cuma namazını kılıcıyla birlikte kıldırıyor. Hutbeyi de kılıcıyla okuyor. Askerlere de kılıçlarını yanlarından ayırmamaları gerektiğini söylüyor. O gün bu gündür bu gelenek, bizden önceki dönemlerde de devam ettiği gibi bugün de devam etmektedir. Cuma namazlarında ve bayram namazlarında hutbeyi bu şekilde veriyoruz. Camimize ilk defa gelenler oluyor. Merak edenler oluyor. Namazdan sonra kılıcın önemini soruyorlar. Bizler de kendilerine açıklamaları yapıyoruz” dedi.

1075'ten beri kılıçla kılınıyor

Hutbenin 944 yıldır kılıçla okunduğunu belirten cami cemaatinden eğitimci Hadi Ergül; “Cuma Camisi’nde imamlarımız minbere kılıçla çıkarlar. 1075 yılında Ladik, düşmanlardan alındığında cuma günüymüş. O gün imanlı ve ihlaslı Türk komutanı cuma namazını kıldırmış. Dışarıdaki sıkıntılar ve tehditlerin devam ettiğini de bildiği için minbere kılıçla çıkmış. Askerlerine de kılıçla beraber namaz kılmalarını emreder. O şekilde cuma namazını eda ederler. O gün bu gündür Cuma Camisi’nde cuma namazı kılınırken, imam hatiplerimiz minbere kılıçla çıkar, hutbelerini okurlar. Bu ilçe halkının bildiği bir gerçek olsa da dışarıdan gelen misafirlerimizin gıpta ile seyrettikleri güzel bir gelenektir” diye konuştu.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
kemal yuce 2019-10-26 03:26:31

egitimci Hadi kardesimi kutluyorum..944 yil onceki bilgiyi belirtmis neye dayanarak ..masal gibi .

Avatar
Vatandash 2019-10-26 17:17:59

Dinde olmayan bir uygulamayı dine eklemek ne zamandan beri hayranlıkla haber yapılır oldu... kılıçla hutbe nedir? Allah akıl versin

Avatar
serkan 2019-10-26 10:37:00

bence iyi sallamış doğrusu bu şekilde;
bütün Osmanlı ta­rihi boyunca kılıçla fethedilen şehirlerde en az bir câmide an-fetih” sûretiyle hatîb efendi Cuma hutbesine kılıçla çıkar ve ona dayanarak hutbesini okurdu. Bunun mânâsı, hatîbin konuşma hakkı ve hürriyetinin, kuvvet ve kudreti elinde bulundurmakla mümkün olduğuna işâretti.

Avatar
Cihan 2019-10-26 12:02:50

Cuma hutbesinin kılıca dayanarak okunması bir güç gösterisidir Osmanlı imparatorluğu döneminde uygulama mevcuttu bence tüm camilerde uygulama yapılmalı istanbulda bir kaç camide var

Avatar
Emin Karagüzel 2019-10-26 15:54:52

Allah CC fetih yapanların makamını cennet eylesin.

Avatar
Hakan 2019-10-26 17:37:29

Bence hocalara silah verilsin dinlemeyeni vurur