banner388

7 bin 400 tarihi eser depolarda duruyor!

Samsun'da kapatılan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nden kalan tarihi eserler, depolarda bekletiliyor.

7 bin 400 tarihi eser depolarda duruyor!

Samsun'da kapatılan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nden kalan tarihi eserler, depolarda bekletiliyor.

30 Ekim 2019 Çarşamba 23:24
7 bin 400 tarihi eser depolarda duruyor!

Samsun'un İlkadım ilçesinde yetersiz alanı olduğu gerekçesiyle kapatılan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nden sonra başlatılan yeni müze inşaatı müteahhitin ekonomik sorunları nedeniyle durduruldu.Depoya kaldırılan 7 bin 400 eser, 4 yıldır görücüye çıkamadı. Bu durum da turizmcilerin tepkilerine neden oldu.

Az sayıda tarihi eser görülebiliyor

38 yıllık Arkeoloji ve Etnografya Müzesi binasının yetersiz olması sebebiyle, yerine daha geniş bir müze binası yapılması planlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi tarafından müze kapatılırken, 4 yıl önce İlkadım'da 22 bin metrekarelik alan üzerinde, 9 bin 500 metrekare kapalı alana sahip, 39 milyon 700 bin TL'ye mal olacak yeni müze binasının yapımına başlandı. Yüzde 60'ı tamamlanan bina inşaatı, müteahhit firmanın ekonomik sorunları nedeniyle durduruldu. Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde kayıtlı yaklaşık 7 bin 400 tarihi eser de kaldırıldığı depolarda korunmaya başlandı. Sadece müzenin dışında, açık alanda az sayıda tarihi eser görülebiliyor. Tarihi eserlerin turistler tarafından ziyaret edilememesi de turizmcilerin tepkisine neden oldu.

"Sayılı müzeler arasına girecek"

Samsun'un arkeolojik açıdan zengin bir yer olduğunun vurgusunu yapan Karadeniz Turistik İşletmecileri Derneği Başkanı Murat Toktaş; "Şehrimize yeni ve modern bir müze kazandırılacaktı. Var olan tarihi eserlerin sergilenmesiyle ilgili iyi proje ile müze inşaatına başlandı. Ancak son 1 yıldır inşatta bir faaliyet yok. Eski müzemizin de yaklaşık 4 yıldır kapalı olması nedeniyle şehrimize gelen misafirlerimizi çok uzun süredir bu güzelliklerle bir araya getiremiyoruz. Turizm ve şehrin imajı anlamında sıkıntı yaşıyoruz. Bir an evvel modern müzenin yapılıp aktif hale getirilmesini bekliyoruz. Uzun zamandır depolarda sergilenmeyi bekleyen birçok tarihi eser var. Bu eserlerin yeni müzede sergilenecek olması da son derece heyecan verici. İnanıyorum ki müzemiz açıldığı zaman Türkiye'de gerçekten sayılı müzeler arasına girecek. Müzemiz şehre de büyük katkı sağlayacaktır" dedi. Bu eserlerin yeni müzede sergilenecek olması da son derece heyecan verici. İnanıyorum ki müzemiz açıldığı zaman Türkiye'de gerçekten sayılı müzeler arazına girecek. Müzemiz şehre de büyük katkı sağlayacaktır" dedi.
 

Son Güncelleme: 30.10.2019 23:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
akin cilbir 2019-10-31 00:15:02

ese dosta akrabaya ihale verirsen olacagi bu ..buyuk sehir ve turizm bakanligi el atip muzeyi yapsinlar Samsun gittikce yoksullasiyor..her bakimdan Samsun halki Samsuna Samsun spora sahip cikmali ..

Avatar
Ali 2019-10-31 01:19:19

Asillariyka değişirler uyumayin. Herşeyi satanlar onlari satmazmi