banner388
banner390
banner410
banner408

Uzmanlar İkiye Ayrıldı! ''Bu Besinleri Daha Çok Tüketmeli!''

Diyetisyenler, İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi'nin (NHS) tüketilmesi gereken protein miktarının iki katına çıkarılması gerektiğini iddia ediyor.

banner269

Uzmanlar İkiye Ayrıldı! ''Bu Besinleri Daha Çok Tüketmeli!''

Diyetisyenler, İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi'nin (NHS) tüketilmesi gereken protein miktarının iki katına çıkarılması gerektiğini iddia ediyor.

07 Ağustos 2022 Pazar 18:22
Uzmanlar İkiye Ayrıldı! ''Bu Besinleri Daha Çok Tüketmeli!''

Protein; kas, kemik ve cilt oluşumu için son derece önemli olan temel bir besin. İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) ve diğer uluslararası sağlık kuruluşları, her gün vücut ağırlığının kilogramı başına yaklaşık 0.75 gr protein yemeyi öneriyor. Bu, ortalama bir erkek için günde yaklaşık 56 gr ve kadınlar için de 45 gr, yani orta boy bir tavuk göğsüne eşit.

Ancak önerilen bu protein miktarlarına itirazlar yükseliyor. Kanada’daki McMaster Üniversitesi’nden kas gelişimi uzmanı Profesör Stuart Phillips’e göre, belirtilen miktar yeterli olmaktan çok uzak. BBC Radio 4’ün Gıda Programı’na katılan Phillips, “20 yıldan fazla süredir önerilen diyet protein miktarının yetersiz olduğunu söylüyorum” dedi.

İKİ KATINA ÇIKARILMALI

Prof. Phillips, günlük vücut ağırlığının kilogram başına en az 1.2 kg protein yemeyi öneriyor. Bu, genç erkekler için yaklaşık 100 gr veya genç kadınlar için 84 gr’a (kahvaltıda bir porsiyon yumurta, öğle yemeğinde bir porsiyon ton balığı ve akşam yemeğinde bir tavuk göğsüne eşdeğer) denk geliyor.

Yaşla ilişkili kas kaybına yatkın olan 60 yaş üstü yetişkinler için ise bu miktarlar daha da artabilir.

Profesör Stuart Phillips gibi diğer uzmanlar da mevcut kılavuzların güncelliğini yitirdiğini ilan ettiler ve protein seviyelerini artırmak için revize edilmeleri için çağrıda bulundular.

SAĞLIK SİSTEMİNİN ÖNERİLERİ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

İngiliz Diyetisyenler Derneği’nden Dr Linia Patel de Prof Phillips’in önerdiği kadar yüksek günlük dozları savunmasa da kılavuzların gözden geçirilmesi gerektiğine katılıyor: “NHS önerileri uzun zaman önce yapılan çalışmalara dayanıyor ve şimdi protein alımını ölçmek ve belirlemek için çok daha doğru yollara sahibiz.”

Bilim insanları, kas dokusu büyüdüğünde vücut tarafından salınan nitrojen seviyelerini izleyerek, büyümeyi teşvik etmek için ne kadar protein gerektiğini hesapladılar. Dr. Patel, radyoaktif bir boya ile tüketilen gıdaların proteinin kasa dönüşümünü izlemeye yardımcı olduğu modern tekniklerin daha doğru bir resim verdiğini söylüyor:

“Bu bize kas büyümesini teşvik etmek için başlangıçta düşünülenden daha fazla protein gerektiğini gösteriyor.”

Dr Linia Patel hastalarının zaman zaman diyetlerinde yeterli proteini alamadıklarını da ekliyor.

Kaynak: Sözcü

Anahtar Kelimeler:
SağlıkUzmanlarBesin
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.