banner388
banner390
banner410
banner408

Sonbahar ve kışta bu besinlerle zinde olun!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, mevsim geçişlerinde yaşanacak hastalıklardan korunmak için tüketilmesi gereken besinleri anlattı.

banner269

Sonbahar ve kışta bu besinlerle zinde olun!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, mevsim geçişlerinde yaşanacak hastalıklardan korunmak için tüketilmesi gereken besinleri anlattı.

19 Ekim 2019 Cumartesi 16:42
Sonbahar ve kışta bu besinlerle zinde olun!

Bu besinleri tüketin!

Havalar soğuyor. Mevsim geçişleriyle beraber grip ve bahar aylarında vücudumuza hücum eden hastalıklardan korunmak, yediğimiz besinlerin vitamin ve mineralli olmasıyla gerçekleşir. Vücut direncini korumak için bazı besinlerin daha sık tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz; "Hastalıklara kolayca davetiye çıkaran sonbahar mevsiminde, bağışıklığı güçlendirmek için çok önemli olan bu besinleri tüketin." şeklinde konuştu.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz'in önerdiği besinler:

BALIK

Balık, sindirimi oldukça kolay olan bir besindir. İçinde bol miktarda Omega-3 bulunur fakat kırmızı ete göre çok daha az yağlıdır. Kalorisi düşüktür, vücut direncini artırır, enfeksiyonlara karşı korur, kolestrol ve kalp-damar hastalıklarını engeller. Balık; vitamin A ve D, fosfor, magnezyum, selenyum, çinko ve iyot bakımından oldukça zengindir.Haftada iki üç gün balık yemeyi ihmal etmeyin. Ancak balığı kızartma değil; ızgara, fırın ya da buğulama olarak hazırlayın.

PIRASA

Pırasa; lif bakımından zengin ve son derece önemli bir antioksidandır. Bünyesinde barındırdığı A, C, E, K, B3(niyasin), B5(pantotenik asit) ve B9(folik asit) vitaminleri ile tam bir vitamin deposudur. Kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, sodyum ve fosfor gibi mineraller sayesinde de metabolizmayı güçlendirir. Solunum sistemi için çok yararlıdır. Grip, nezle, bronşit gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarında bol bol tüketilmelidir.

ELMA

Elma; A, B6, C, E VE K vitaminlerinin bir deposudur. C vitamini barındırdığından bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklardan korur. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz “Pektin içeriği sayesinde insülin salınımı ve kolesterol üzerinde olumlu etkileri olan elma bağışıklık sistemini güçlendiriyor, tok tutuyor ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı oluyor. Bu nedenle günde bir porsiyon yani bir adet orta boy elma tüketmek son derece faydalı” diyor.

ISPANAK

İçindeki vitaminler sayesinde bağışıklığı güçlendiren bir diğer besin olan ıspanakta ise; C, A, E ve K vitaminleri bulunur. Ispanak bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde son derece faydalıdır. Yüksek miktarda A Vitamini, enfeksiyon ve inflamasyonun büyük ölçüde önlenmesine yardımcı olur. Kalsiyum, magnezyum ve selenyum mineralleri sayesinde de kemik ve beyin yapısını güçlendirir. Ancak ıspanağı besin değerini kaybetmemesi için uzun süreli pişirmeyin.

MANTAR

Et kadar vitamin ve mineral deposu olan mantar, tam bir fayda besinidir. Kalsiyum, potasyum, fosfor, demir, çinko ve bakır içerir. B grubu vitaminler ile; A, K ve D vitaminlerini de içerir. Büyüme, gelişme, hastalıklardan korunma açısından önemli yararlar sağlar. Mantar; kısa süreli, suyunu kaybetmeden pişirildiğinde vücut için daha etkili olmaktadır.

FINDIK, CEVİZ, FISTIK VE BADEM

fındık, fıstık, ceviz ve badem de günde 1 avuç tüketildiğinde bağışıklığı güçlendiren yağlı tohumlardır. Hem kalp hastalıkları ile ilgili riskleri azaltır, hem de hafızayı kuvvetlendirirler. Ancak kavrulmuş değil çiğ olmalı ve günlük tüketimi yaklaşık bir avucu geçmemeli.

KABAK

Kabak; oldukça lifli bir besindir. Sindirimi kolaydır. İçerisinde A, C, K, B2, B3, B6, B5 vitaminleri bulunur. Özellikle C vitamini yönünden çok zengin olan 100 gram kabak ile vücudun C vitamini ihtiyacının yüzde 28’i karşılanmış olur. Kabakta vitaminler dışında kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko, bakır, manganez ve selenyum bulunur. Güçlü bir antioksidandır ve kansere karşı korur. Bağışıklığı kuvvetlendirir.

BAMYA

Bamya, A vitamini bakımından zengindir ve beta-karoten, ksantin ve lutein gibi flavonoid antioksidanları akciğer ve ağız boşluğu kanserlerinden korumamıza yardımcı olur.Diyet lifi, müsilaj ve çok sayıda besinsel fayda sağlayan folatlar bakımından zengindir. Bamya A Vitamini, C Vitamini, B kompleks kompleksinde bulunan niasin, tiamin, pantotenik asit ve B-6 vitaminleri bakımından zengindir. Bamyada kalsiyum, demir, manganez ve magnezyum gibi esansiyel mineraller bulunur.

ÜZÜM

Üzüm; içerisindeki vitamin ve minerallerle bağışıklığı zinde tutar. İçerisinde C ve A vitaminleri bulunan üzüm; kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko mineralleri bakımından da zengindir. Kalp krizi riskini önler, kan dolaşımını düzenler, kemikleri güçlendirir. Üzüm çekirdeği de yüksek antioksidan içeriğine sahiptir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.