banner388

SGK'dan hastalara 24 ay maaş hakkı

SGK tedavisi zor hastalıklara maruz kalan sigortalılara 24 aya varan maaş bağlanıyor. işte bu sistem hangi hastalıkları kapsıyor ve şartları nelerdir? işte merak edilenler...

SGK'dan hastalara 24 ay maaş hakkı

SGK tedavisi zor hastalıklara maruz kalan sigortalılara 24 aya varan maaş bağlanıyor. işte bu sistem hangi hastalıkları kapsıyor ve şartları nelerdir? işte merak edilenler...

21 Ekim 2019 Pazartesi 11:16
SGK'dan hastalara 24 ay maaş hakkı

SGK tedavisi zor hastalıklara maruz kalan sigortalılara maaş bağlıyor. Bunun için çalışma gücünde 60 kayıp olmakla birlikte sağlık kurulu raporu gerekmektedir. Bu rapor için il veya ilçedeki SGK merkezlerine başvuru yapılmalıdır. Bu kişi, çalışma gücünden en az yüzde 60 kayıp olduğunu belgelese de ez az 1800 gün prim ödemesi gerekmektedir.

BAKIMA MUHTAÇSA

Malulen emekli olmak için çalışma gücünün dikkate alınması gereken hastalıkların ilk kez sigortalı olduğu tarihten başlamış olması gerekmektedir. Malül kişinin 10 yıl sigortalı olması şarttır. Bkıma muhtaç hastaların 10 yıllık sigortalık süresine bakılmıyor. Ancak, 1800 gün prim ödemeleri istenmektedir.

HANGİ HASTALIKLARI KAPSIYOR?

Kanser, epilepsi, beyin tümörleri, parkinson sendromu, demans, serebral palsi, multiple skleroz, zeka gerilikleri (IQ 50 ve altı), şizofreni, bipolar bozukluk, görme azlığı, retina kanamaları, kol, bacak gibi organ kaybı, yardımsız ayakta durmayı engelleyen denge bozuklukları ile birlikte işitme kaybı, behçet hastalığı, gastrointestinal kanama, karaciğer sirozu, karaciğer nakli, kalp yetmezliği, kalp kapak hastalıkları, kalp nakli, böbrek nakli, akciğer nakli, tüberküloz, AIDS, anemi hastalıkları bu kapsamda.

KOAH VE DEMANS İÇİN DE VAR

Kanser ve organ naklinin yanı sıra çalışmaya olanak vermeyen genetik hastalıklar, MS, parkinson, alzheimer, demans, sara ve bazı psikiyatrik hastalıklar, kalp yetmezliği, sindirim sistemi kanamaları, astım, KOAH, uyku bozuklukları için de malûl aylığı bağlanabiliyor.

KİME KAÇ AY MAAŞ BAĞLANIYOR?

Maluliyet Tespit İşlemleri Yönetmeliği'nde maluliyet süresi belirtilmeyen tüm kanser hastalıklarında, tanı konulduğundan itibaren bir yıl içerisinde başvurmak gerekçesiyle 18 ay süreyle maluliyet aylığa bağlanıyor. Bazı hastalıklara tanı konulduğunda 12 ya da 24 ay aylık bağlanmaktadır. Kemik iliği nakli yapılanlar ise 12 ay, kan kanseri tedavisi görenler ve verem hastaları 24 ay malül aylığına bağlanıyorlar.
 

Anahtar Kelimeler:
HastaSgkMaaş
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.