banner388

Samsun’da hemşireler günü kutlandı

Samsun’da hemşireler günü yoğun katılımla kutlandı. İstiklal Caddesi’nde toplanan hemşirelerle birlikte yürüyüş yapan Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu Samsun’daki bütün hemşirelerin gününü kutladı.

Samsun’da hemşireler günü kutlandı

Samsun’da hemşireler günü yoğun katılımla kutlandı. İstiklal Caddesi’nde toplanan hemşirelerle birlikte yürüyüş yapan Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu Samsun’daki bütün hemşirelerin gününü kutladı.

10 Mayıs 2017 Çarşamba 17:00
Samsun’da hemşireler günü kutlandı

Samsun Haber – Samsun’da Hemşireler günü nedeniyle gerçekleşen kutlamaya katılan Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, bütün ülkedeki hemşirelerin gününü kutlayarak, “Bugün aynı zamanda  ‘Sağlık İçin Hareket Et’ günü dedi.

Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlandığını söyleyen Dr Mustafa Kasapoğlu, “Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisidir. Bir halk sağlığı sorununu gidermenin yanında, aynı zamanda toplum refahını, çevrenin korunmasını teşvik eder ve gelecek nesillere yönelik bir yatırım oluşturur. Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktivite (hareketsizlik), dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır (ölümlerin % 6’sı). Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık % 21-25’inin, diyabetin % 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının % 30’unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Buna karşılık fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, HDL seviyesini arttırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir” diye konuştu.

“Orta Şiddetli Aktivite Örnekleri”

Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftada 150 dakikalık (haftanın 5 günü 30 dakikalık) orta şiddette bir egzersiz yetişkinler açısından yeterli olduğunun bilgisini veren Kasapoğlu, “1-4 yaş arası çocuklar gün içinde farklı şiddetlerde toplam 180 dakikalık fiziksel aktivite yapmalıdırlar. 5-18 yaş arasındaki çocuk ve ergenler için ise, günde 60 dakika, orta şiddetliden yüksek şiddetli aktivitelere doğru şiddeti değişen aktiviteler önerilmektedir. Orta şiddetli aktiviteler sırasında kişi konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Hızlı yürümek, düşük tempolu koşular, dans etmek, ip atlamak, yüzmek, masa tenisi oynamak, yavaş tempoda bisiklet sürmek vb. orta şiddetli aktivite örnekleridir. Yüksek şiddetli aktiviteler sırasında kişi, aktivite sırasında nefesi kesilmeden birkaç kelimeden fazlasını konuşamaz (tempolu koşu, basketbol, futbol, voleybol, hentbol ve tenis oynamak, step-aerobik derslerine katılmak, tempolu dans etmek vb.) Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır” ifadelerini kullandı.

Ekrem BİRCAN

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.