banner388

Samsun'u Keşkek Mi Şişmanlatıyor?

Karadeniz sofralarının en sevilen yemeklerinden biri olan keşkek ne kadar faydalı? Obezite oranı sıralamasında Samsun'un bu kadar yükseklerde olmasının sebebi keşkek mi? İşte tüm bu soruların yanıtları...

Samsun'u Keşkek Mi Şişmanlatıyor?

Karadeniz sofralarının en sevilen yemeklerinden biri olan keşkek ne kadar faydalı? Obezite oranı sıralamasında Samsun'un bu kadar yükseklerde olmasının sebebi keşkek mi? İşte tüm bu soruların yanıtları...

02 Ocak 2017 Pazartesi 12:06
Samsun'u Keşkek Mi Şişmanlatıyor?

Karadeniz mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biri de keşkek. Peki keşkek ne kadar sağlıklı? FBM Tıp Merkezi Estetik Kliniği Diyetisyeni Mustafa Tilekli, keşkek yemeğinin fayda ve zararlarını, Samsun'daki obezite oranıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte o açıklama:

"Obezite artık günümüzde tek başına bir hastalık olarak tanımlanmakla birlikte birçok hastalığın da sebebi olarak görülmektedir. Türkiye’de obezite oranı son 30 yılda ciddi derecede artarken son 10 yılda büyük bir ivme kazanmış ve yaklaşık %40 oranında arttığı görülmüştür. Önümüzdeki yıllar için öngörülen artış ise aynı şekilde ciddiyetini korumaktadır.
Samsun da bu oranın artmasında büyük pay sahibi olmuştur. Samsun Türkiye de obezite oranı sıralamasında ilk 5 ilin içinde bulunmaktadır. Özellikle kadınlarda görülen obezite çok daha ciddi boyutlara ulaşmıştır. Türkiye deki obezite sıralamasında bölgesel bazda ilk sırayı Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinin alması bu oranların artışına sebep olan etmenlerden birinin de yemek kültürü olabileceğini düşündürmüştür. Malum bu iki bölge hamur işlerinin kızartmaların ve tatlıların en çok tüketildiği bölgelerin başında gelmektedir.
Samsun mutfağı da ciddi düzeyde hamur işleri veya beyaz unun çok daha ağırlıklı tüketildiği bir mutfak olarak karşımıza çıkmaktadır. Buradan yola çıkarak gelin Samsun da en çok tercih edilen belli başlı yemeklerin içeriklerini olumlu olumsuz taraflarıyla analiz edelim.

KEŞKEK
Keşkek 2015 yılından itibaren Merzifon Keşkeği olarak tescillenmiş olsa da Batı Trakya dan Ege ye Doğu Karadeniz e kadar uzanan çok geniş bir coğrafyada özellikle düğün yemeği olarak sıklıkla tercih edilmektedir. Bu yüzden bölgesel olarak pişirme teknikleri ve içerikleri açısından birkaç farklılıklar olmuştur. Samsunda genellikle tavuk eti kullanılarak yapılır. Keşkek içeriği açısından bakıldığında bulgur ve etin birlikte kullanılması açısından oldukça sağlıklıdır. Protein ve karbonhidrat açısından oldukça verimlidir. Et yerine nohut ta kullanılabilir. Bu sayede tahıl ve bakla birbirinin proteinlerini tamamlayarak et kalitesinde protein sağlamış olur. Keşkeğin bir olumsuz yanı kullanılan sosudur. Özellikle Karadeniz bölgesinde yoğun bir tereyağı kullanımı vardır. Ege bölgesinde farklı olarak keşkek zeytinyağıyla yapılır ki en ideal olanı budur. Keşkeği şeker problemi yaşayan kişilerin çok sıcak tüketmemeleri gerekmektedir. Kalp ve damar problemi olanlar ise tereyağı yerine zeytinyağı ile yapılmış keşkeği tercih edebilirler."
 

Son Güncelleme: 02.01.2017 14:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.