banner388

Op. Dr. Ahmet Karkucak: Beyin pili tedavisi parkinson hastalarına umut oluyor

İlaç tedavilerinin yetersiz kaldığı durumlarda parkinson hastalarına uygulanan beyin pili ameliyatı ile birlikte hastalığın ilk dönemlerine gelinebildiğini ifade eden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Karkucak, uygulanan tedavinin hastalara umut olduğunu vurguladı. 

Op. Dr. Ahmet Karkucak: Beyin pili tedavisi parkinson hastalarına umut oluyor

İlaç tedavilerinin yetersiz kaldığı durumlarda parkinson hastalarına uygulanan beyin pili ameliyatı ile birlikte hastalığın ilk dönemlerine gelinebildiğini ifade eden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Karkucak, uygulanan tedavinin hastalara umut olduğunu vurguladı. 

12 Ağustos 2022 Cuma 18:25
Op. Dr. Ahmet Karkucak: Beyin pili tedavisi parkinson hastalarına umut oluyor

Beyin pili ameliyatı hakkında detaylı bilgilendirmede bulunan Op. Dr. Ahmet Karkucak şu bilgilere yer verdi:

BEYİN PİLİ NEDİR?

Beyin pili, kafatası içine yerleştirilen iki küçük elektrot, pil ve bu işlem için özel olarak tasarlanmış bir kablo ile köprücük kemiğinin altına açılan kese yardımıyla deri altına yerleştirilen, vücutta istemsiz şekilde meydana gelen şiddetli titreme, hareket bozukluklarına yol açan birtakım nörolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan, insan fizyolojisine uyumlu olacak şekilde geliştirilmiş cihazlardır.

BEYİN PİLİ AMELİYATI HANGİ DURUMLARDA YAPILIR?

Bu işlem daha çok ileri derece parkinson vakalarında kullanılır. Parkinson denge sorunları, titreme, kaslarda katılık ya da hareket yavaşlığı sonucunda sinir hücrelerinin erken ölümüyle ortaya çıkan nörolojik bir hastalıktır. Beyin pili genellikle parkinson ve vücutta istemsiz şekilde gerçekleşen hareket bozuklukları ve kasılmalara neden olan hastalıkların tedavisinde kullanılır.

BEYİN PİLİ AMELİYATININ PARKİNSON ÜZERİNDEKİ ETKİSİ NEDİR?

Öncelikle hastanın daha önce ilaç tedavisinin denemiş olması beyin pili ameliyatının gerçekleştirilmesi için şarttır. Ancak ilaç tedavisine yeterli cevabı vermeyen parkinson hastalarına beyin pili ameliyatı yapılabilir. Hareket merkezinin düzenli çalışmasını elektrotlar aracılığıyla sağlayan beyin pilinin her hastaya göre farklı olarak programlanması hastanın beyninde meydana gelen hatalı uyarımları ve fiziksel hareket bozukluklarını düzenleyerek rahatsızlığın hasta üzerindeki olumsuz etkilerini azaltır.

BEYİN PİLİ AMELİYATI NASIL YAPILIR?

Beyin ameliyatları içerisinde riski en düşük olan ameliyat, beyin pili ameliyatıdır. Bundan dolayı hastaya genel anestezi verilmesine gerek yoktur. Ameliyattan önce hastanın beyin koordinatlarının belirlenmesi amacıyla başına ‘’stereotaktik çerçeve’’ geçirilir kablolar belirlenmiş hedeflere lokal anestezi aracılığıyla yerleştirilir.

BEYİN PİLİNİN TAKILMASI NE KADAR SÜRER?

Bu işlem genellikle 3 ile 5 saat arasında tamamlanır. Hastanın beyin haritasına göre bu süre değişkenlik gösterebilir.

KİMLER BEYİN PİLİ AMELİYATI OLAMAZ?

Her cerrahi müdahalede olduğu gibi beyin pili ameliyatının da yapılamayacağı hasta tipleri mevcuttur. Bunlar 75 yaşını aşmış, tansiyon dengesi ve şeker düzeyi stabil olmayan, ileri ve orta derecede hafıza kaybı yaşayan kişilerdir.

BU İŞLEM HANGİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILIR?

• Parkinson
• Epilepsi
• Tremor (titreme hastalığı)
• Distoni (vücudun istemsizce kasılıp, büküleme durumu)
• Huntington (hareket koordinasyonunun bozukluğu durumu)
gibi birçok nörolojik hastalığın tedavisinde kullanılır.

BEYİN PİLİ AMELİYATININ AVANTAJLARI NELERDİR?

Beyin pili ayarlanabilir ve kontrol edilebilir bir cihazdır. Bunun yanı sıra pilden memnun kalmayan hastaların pil çıkarma işlemleri rahatlıkla gerçekleştirilir.

BEYİN PİLİ TAKILDIKTAN SONRA HASTANEDE YATIŞ YAPAR MIYIM?

Ameliyatın ardından doktorun yapmış olduğu kontroller doğrultusunda hasta ilk gün önlem amacıyla genel yoğun bakım ünitesine alınır ve daha sonra takip amacıyla 3 ile 5 gün gözlem altında tutulur.

BEYİN PİLİ AMELİYATINDAN SONRA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Ameliyattan sonra hastanın daha verimli bir iyileşme süreci geçirmesi için en az 7-10 gün aralıklarla doktoruna muayene olmalıdır. Bunların yanı sıra hastanın düzenli beslenmeye özen göstermesi, düzenli olarak yürüyüş yapması ameliyat sonrasında ki iyileşme sürecini olumlu etkileyecektir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.