banner388

Korona virüsü için Samsun'a laboratuvar kurulacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı.

Korona virüsü için Samsun'a laboratuvar kurulacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı.

11 Mart 2020 Çarşamba 22:40
Korona virüsü için Samsun'a laboratuvar kurulacak

RİSK SOMUT ÇÖZÜM BASİT
 

Dünyanın birçok ülkesine yayılan virüs, dün akşam Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklama yapmasıyla resmi olarak Türkiye'yeye de girmiş oldu. Ciddi önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Bakan Koca şunları söyledi:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca : "Yurtdışı kaynaklı bu virüsün ülkemize girmesini engellemek istiyoruz. Bu dönemde ben ısrarla söylüyorum sorun küresel diyorum. Risk somut  , çözüm basit. Bunun için vatandaşımızın mümkün mertebe yurtdışına çıkmaması, sadece Avrupa demiyorum. Hiç bir vatandaşımızın yurtdışına gitmemeli. Yurtdışında olan vatandaşımızın da (Almanya, hollanda vb.) evinden çıkmaması, evini uygun şekilde havalandırması. Türkiye'ye gelmek için de sınırları veya kapıları zorlamamalı. Bulunduğu bölgede evlerinde kendilerini izole etmelerinin yeterli olacağını ifade etmek istiyorum. Yurtdışından gelen kişlierin evde 14 gün boyunca kendilerini izole etmelerini istiyoruz. 14 gün boyunca sokağa çıkmamaları, çıktıklarında maske kullanmalarını, odalarını havalandırmalarını söylüyoruz. Ben vatandaşlarımıza 14 kuralını hatırlatmak istiyorum. Bu dönemde sorunun ciddi olduğunu, riskin somut olduğunu, çözümün de gerçekten basit olduğunu söylüyoruz.  Basit olmasındaki sebep, biz bu salgının yayılmasını önlediğimiz sürece başarılı oluruz. Özellikle yaşlılarımız bu dönemde korunmalı. Gençlerde daha az görüldüğü, bulaşıcı olduğu, yaşlılarda daha ciddi, ölümlere yol açan tabloları beraberinde getirdiği görülüyor. Yaşlılarımızın evden çıkmaması tavsiyesinde bulunuyoruz. Yurtdışından gelenlerin yaşlılarla temas etmemelerini söylüyoruz.

14 Kural : Ellerimizi sık sık su ve sabun ile en az 20 saniye ovarak yıkayalım. Soğuk algınlığı gösteren kişilerle aramıza mesafe koyalım. Bulunduğumuz ortamları havalandıralım. Kıyafetlerimizi normal deterjan ile yıkayalım. Ateş, öksürük gibi şikayetleri varsa maske takarak sağlık kuruluşuna başvuralım. Ellerimizi yüzümüze ve burnumuza dokundurmayalım. Yurtdışından dönüşte ilk 14 günü evde geçirelim. Öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnu tek kullanımlık mendil ile kapatmalı, mendil yoksa dirseğin içini kullanalım. Yurtdışına zorunlu olmadıkça çıkmayalım. Kapı kolları, armatürler ve lavobolar gibi sık kullandığımız yüzeyleri su ve deterjanla hergün temizleyelim. Tokalaşma ve sarılma gibi yakın temaslardan kaçınalım. Soğuk algınlığı belirtilerimiz varsa yaşlılarla temas etmeyelim. Hiç bir kişisel eşyamızı asla ortak kullanmayalım. Bol su tüketelim, dengeli beslenelim, uyku düzenimize dikkat edelim."


SAMSUN'A LABORATUVAR AÇILACAK"

Yaz döneminde virüsün etkisinin daha az olacağını dile getiren Bakan Koca şunları söyledi:
"Yaz döneminde virüsün etkisinin azalacağı öngörü. Yazın virüsün etkisi olabilir fakat esas kışın artışın sebebi yakın , kapalı ortamlarda bir arada olmayla artıyor. Bu enfeksiyonun önümüzdeki 1-1.5 bilemediniz 2 aylık süreç çok önemli. Panik asla oluşturmadan alacağımız kararları daha çok ertelemeye yönelik, bir bir buçuk ay ötelemeye yönelik olmalı. Bu dönemin geçici olması için salgının yaygınlığını önlemek gerekiyor. Kuralları mutlaka uygulayarak bu süreci vatandaşımızla birlikte yöneterek götürmek istiyoruz. 

Stokta ilaçlarımız var. Biz ilaçları sipariş ettiğimizde vaka mı var denmişti. İhtiyaç olan yerlere laboratuvar açıyoruz. İstanbul'dan önce Erzurum'a açtık biliyorsunuz. İran'dan dolayı. İstanbul'da şimdi açtık. Önümüzdeki günlerde Adana, Samsun ve İzmir'de laboratuvar açılacak. Rahat olabilirsiniz."

GEMİLER YANAŞAMADI

Koca: "Cumhurbaşkanımız bu süreci ilk gün, ilk andan itibaren yakından takip etti. Bu süreçte bilim kurulu önerilerinin hayata geçirilmesi konusunda talimatları oldu. Her gün 2-3 defa bilgi akışı olduğunu söylemek istiyorum. 90 gün sonra vakanın görülmesi. Çin ile ilgili herhangi bir sorun yaşamamıştık. Komşumuz İran'da vakaları biliyoruz. Haftada 50-55 bin kişinin giriş yaptığı bir ülkeyle 16 gün geçti vaka görmedik. Sn. Cumhurbaşkanımızın bu noktada kararları etkili oldu. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini bu süreçte eski devlet yeni devlet diye yer yer söylüyorum. Bu süreçte özellikle kararların hızlı alınmasında oluşturduğu sonucun bu olduğuna inanıyorum."

Kaynak: Kamubülteni

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Akif 2020-03-11 22:53:23

Sayın bakanım aile hekimleri aracılığıyla her aileye belli oranda maske ve eldiven dağıtılsin firsatcilara ortada kalsin