banner388

Kenelerden korunmak için basit yöntem

Kenelerden korunma yöntemlerinin arasında en basiti pantolon paçalarını çorapların içine sokmak geliyor.

Kenelerden korunmak için basit yöntem

Kenelerden korunma yöntemlerinin arasında en basiti pantolon paçalarını çorapların içine sokmak geliyor.

25 Mayıs 2018 Cuma 13:04
Kenelerden korunmak için basit yöntem

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte yeşillik alanlara akın eden vatandaşlar kene aracılığıyla bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından tedirgin oluyor. Çorum'da 1, Sivas'ta 2 kişinin Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından hayatını kaybetmesiyle birlikte Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Öğretim Üyesi Dr. Zafer Parlak açıklamalarda bulundu.


BEYAZ RENKLİ KIYAFET GİYİN


Vatandaşları tedbir almaları konusunda uyaran Parlak, "Bulaşın önlenmesi için yapılması gerekenler doğada çalışırken mutlaka kenenin vücuda girmesini önleyecek şekilde kıyafet giymeleri uygundur. Çorapları yukarıya doğru çekebilirler, tercihen beyaz renkli kıyafet giyilmesi uygundur. Mutlaka eve dönüşünde vücutlarını kontrol ederek kene ısırığını kontrol etmeleri gerekiyor" dedi.


HASTA TAKİBE ALINMALI


Böyle bir durumla karşılaşanlar için ilk 24 saatin çok önemli olduğunu belirten Parlak, "Kene yapışması durumunda kişi bu konuda eğitimli ise keneyi kendisi çıkartıp en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilirler. Eğer bu konuda yeterli bilgi ve eğitimleri yoksa mutlaka bir hastaneye, acil servise başvurmaları gerekmektedir. Kenenin çıkartılarak hastanın takibe alınması uygundur. Çünkü kenenin vücutta kaldığı süre bulaşma açısında önemli. Kenenin virüsü bulaştırması için en az 24-48 saat vücutta kalması gerekiyor. Ama daha erken bir dönemde keneye yakma, ezme gibi bir durumda bulunulursa daha erken de bulaş olabilmektedir. O nedenle kene görüldüğünde yakma, veya ezme gibi işlem yapılmamalıdır. Bu şekilde yapıldığında kene virüsü kusarak taşıdığı virüsü vücuda verebilmektedir. Bu konuda özellikle dikkat edilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.