banner388

Kanser Olmak İstemiyorsanız Bu Besinleri Tüketmeyi Bırakın!

Kanser en sık karşılaşılan hastalıklar arasında yer alıyor. Oldukça ciddi sonuçlara sebep olan olan kanser hastalığının etkilerini azaltmak için doğru beslenmek önem taşıyor. Bilerek veya bilmeden yediğimiz birçok yiyecek kansere davetiye çıkarıyor. Mide kanserinin oluşmasına yol açabilen etkenlerden olan tuzlu yiyecekleri düşündüğümüzden çok daha fazla tüketiyoruz.

Kanser Olmak İstemiyorsanız Bu Besinleri Tüketmeyi Bırakın!

Kanser en sık karşılaşılan hastalıklar arasında yer alıyor. Oldukça ciddi sonuçlara sebep olan olan kanser hastalığının etkilerini azaltmak için doğru beslenmek önem taşıyor. Bilerek veya bilmeden yediğimiz birçok yiyecek kansere davetiye çıkarıyor. Mide kanserinin oluşmasına yol açabilen etkenlerden olan tuzlu yiyecekleri düşündüğümüzden çok daha fazla tüketiyoruz.

09 Ocak 2023 Pazartesi 19:10
Kanser Olmak İstemiyorsanız Bu Besinleri Tüketmeyi Bırakın!

Yediğimiz yiyecekler sağlığımızı doğrudan etkilemektedir. Fazla tuzlu, yağlı yiyecekler özellikle mide için oldukça rahatsız edici durumlara neden olmaktadır. Sağlıksız beslenme reflü, ülser gibi hastalıklara yol açabilirken mide kanserinde de belirleyici rol oynamaktadır. Dünya üzerinde en yaygın 5. kanser türü olan mide kanserini önlemek için doğru beslenmeye dikkat etmek gerekmektedir.

KANSER RİSKİYLE BAĞLANTILI

Uzmanlar yediğiniz yiyeceklerin mide kanseri riskinizi etkileyebileceğini söylüyor. Amerikan Klinik Onkoloji Derneği (ASCO), " Tuz oranı yüksek bir diyet yemek mide kanseri riskinin artmasıyla bağlantılıdır" diyor. "Bu, kurutma, tütsüleme, tuzlama veya dekapaj yoluyla korunmuş yiyecekleri ve ilave tuz oranı yüksek yiyecekleri içerir."

GIDALARI KORUYAN TUZ MİDE KANSERİNE YOL AÇIYOR

Uluslararası Dünya Kanser Araştırma Fonu bu bağlantıyı şöyle açıklıyor: "Bilim adamları , tuzla korunmuş gıdalardan kaynaklanan artan mide kanseri riskinin , koruma sürecinde gıdaları besleyen çok miktarda tuz içermelerinden kaynaklandığına inanıyorlar. Deneysel araştırmalar, tuzun vücuda zarar verdiğini göstermiştir. Tuz mide zarını kaplar ve gelişirse mide kanserine dönüşebilen lezyonlara neden olur."

SANDIĞIMIZDAN FAZLA TUZ YİYORUZ

Bununla birlikte, vücudunuzun bu temel işlevleri tamamlamak için sadece biraz sodyuma ihtiyacı vardır ve çoğumuz diyetlerimizden ihtiyaç duyduğumuzdan fazlasını alırız. Dünya Kanser Araştırma Fonu, "Tuz tüketimini bu şekilde ölçmek çok zor, çünkü tuz alımımızın çoğu, farkında olmadan gıdalarda 'gizli' durumda," diye açıklıyor. Raporlar, ne kadar tuz yediklerine bakılmaksızın, "tuzlu yiyecekleri tercih eden kişilerde mide kanseri riskinin arttığını" gösterdi.

GİZLİ TUZLU YİYECEKLER

HAZIR ÇORBALAR

Pratik olduğu için özellikle öğrencilere cazip gelen hazır çorbaların sodyum içeriği çok yüksektir. Yüksek içeriğinden ziyade katkı maddeleri içermesi sebebiyle de beslenmemizde yer almaması gereken besinlerdendir.

KONSERVE SEBZELER

Konserve sebze ürünlerini kullanmak yerine sebzelerin mevsiminde dondurularak saklanması daha sağlıklı bir yöntemdir.

EKMEK

Sofraların vazgeçilmezi ekmek maalesef çok tuzlu. Ekmekteki tuz oranının azaltılmasına yönelik bütün çabalara karşılık, tuz oranı hala ekmeğin cinsi ve imalatçısında göre % 1- 2 arasında değişiyor. Günde 200 gram ekmek yiyen birisi bu şekilde günde 2- 4 gram tuzu sadece ekmekten alıyor. Ortalama Türk insanının aldığı günlük tuzun üçte biri sadece ekmek kaynaklı.

ŞARKÜTERİ ÜRÜNLERİ

Sucuk, salam, sosis, pastırma ve kavurma gibi şarküteri ürünleri ciddi miktarda tuz içeriyor. Sucuk, sosis ve pastırmada genellikle % 5 civarında tuz bulunuyor

GAZOZ VE KOLA

Kola ve gazoz cinsleri sıklıkla tüketilen içeceklerden. Ancak şekersizlerini içip içeriğindeki şekerden korunabilseniz bile içindeki tuz kalıyor. Bir bardak kola veya gazozun içinde 200- 300 mg civarında sodyum, yani 500- 600 mg civarında tuz eşdeğeri bulunur ki, bu da günlük tuz limitinizin onda biri.

PEYNİR

Kahvaltıların olmazsa olmazı peynir iyi bir protein, sodyum ve kalsiyum kaynağıdır. Günlük protein ihtiyacı da göz önünde bulundurularak kahvaltıda 1-2 kibrit kutusu kadar peynir tüketilebilir. Zaten yemeklerle birlikte de çok fazla tuz alındığı için az tuzlu olan peynirler tercih edilmelidir. Suda bekletilerek de tuzu azaltılabilir.

ZEYTİN

Besin gruplarından yağlar içerisine dahil olan zeytinin sodyum içeriği çok yüksektir. Siyah zeytinin içeriği yeşil zeytinden daha fazladır. Çoğunlukla kahvaltıda tercih edilen zeytin günde 5-6 adet tüketilebilir. Peynir gibi suda bekletilerek tuzu azaltılabilir.

Kaynak: Mynet

Anahtar Kelimeler:
KanserTüketimBesin
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Kanser olsa ne olur 2023-01-09 22:45:49

Adalet ve insan hakları olmayan ülkede kanser olsa ne olur.