banner388

HIV ve AIDS hakkında bilinmesi gerekenler...

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, Türkiye'de 21 bin 520 kişinin HIV taşıdığını söyledi.

HIV ve AIDS hakkında bilinmesi gerekenler...

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, Türkiye'de 21 bin 520 kişinin HIV taşıdığını söyledi.

03 Aralık 2019 Salı 18:19
HIV ve AIDS hakkında bilinmesi gerekenler...

HIV nedir?

HIV (Human Immmunodeficiency Virus), İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü olarak adlandırılan bir hastalık etkenidir. Virüs insan bağışıklık hücrelerine etki ederek bağışıklık sistemini zayıflatıyor.

HIV Pozitif ne demektir?

HIV + (pozitif) olmak, kişinin vücudunda İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü'nün bulunması demektir. HIV'in bağışıklık sisteminin zayıflaması ve enfeksiyonlara açık hale gelmesiyle oluşan kronik enfeksiyondur.

AIDS ne demektir?

AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) HIV tarafından oluşturulan, "Edinsel Bağışıklık Yetmezliği Sendromu" olarak isimlendirilen bir hastalık. Bağışıklık hücrelerinin yüksek seviyede tahribatı sonucunda fırsatçı enfeksiyonlar ilerleyerek ciddi hastalıklara neden olmaktadır.

1 Aralık Dünya AIDS Günü

1 Aralık Dünya AIDS Günü. Dünya AIDS Günü'nde virüse dair bilgi veren Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, Türkiye’de 21 bin 520 kişinin HIV taşıdığını söyledi. Birçok alanda ayrımcılığa maruz bırakılan ve kendini gizlemek zorunda kalan HIV pozitif bireylerin yüzde 80'i ise erkek. 

1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle virüs ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, virüsün vücuda girmesiyle bağışıklık sistemini zayıflattığını dile getirdi.

Prof. Dr. Çalıkoğlu, HIV’in tedavi edilmemesi halinde evrildiği AIDS’in ölümcül olduğunu anımsatarak HIV virüsünün dokunmak, sarılmak, tokalaşmak, gözyaşı, ter, tükürük, giysilerin ortak kullanımı, tabak, çatal, bardak paylaşımı, genel  tuvalet, havuz, banyo, hamam ve sauna paylaşımı gibi ortak kullanım alanlarından bulaşmadığını kaydetti. 

"HIV ile yaşayanlar da hasta değildir"

Pozitif Dayanışma adlı platform ise Dünya AIDS Günü için yaptığı açıklamada "HIV ile yaşamak sürekli bir hastalık hali değildir, HIV ile yaşayanlar da hasta değildir" diye belirtti. HIV'le yaşayan kişilerin %49'unun, virüs taşıyıcısı olmadığını bilmedikleri tahmin ediliyor diyerek belirtti. 

Açıklamada, bu kişilerin HIV’e karşılık Antiretroviral (ART) tedaviye erişimlerinin olmadığı belirtilerek, tedavinin virüsün bulaşmasını engellediği belirtildi. 

'22 bine yakın HIV taşıyıcısı var'

Dernek başkanı, Türkiye ve dünyaya ilişkin istatistikleri anlattı: “AIDS vakaları son altı yılda beş kat arttı. Bugün için dünya üzerinde çoğunluğu Afrika’da olmak üzere 36.9 milyon kişinin HIV ile yaşadığı bilinmektedir. 2017 yılında 1 milyon 800 bin yeni vaka tanımlanmış, 940 bin kişi AIDS ile ilişkili hastalıklardan kaybedilmiştir. Virüs bulaşan insanların yüzde 75’i kendi hastalıklarının durumunun farkındayken 9.4 milyon kişi kendi hastalığının farkında bile değildir. Dünyada her hafta 15-24 yaş aralığındaki 7 bin genç kadın HIV’le enfekte hale gelmektedir.


Türkiye, dünyada HIV-AIDS açısından hastalığın az sıklıkta görüldüğü ülkeler arasında değerlendirilmektedir. Ülkemizde 1985 yılında üç olan toplam vaka sayısı, 31 Aralık 2018 itibariyle toplam 21 bin 520’dir. Bu vakaların yüzde 79.9’u erkek, yüzde 20.1’i kadın olup yüzde 15.4’ü yabancı uyruklu kişilerden oluşmaktadır. Vakaların en fazla görüldüğü yaş grubu 25-34 yaş grubudur.”
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cemal 2019-12-03 19:40:45

Haram kadınla ilişkiye girmektir.